Didier Reynders: ‘Congolese adoptiekinderen onder hoede Belgische ambassade’

7 November 2015

Didier Reynders: ‘Congolese adoptiekinderen onder hoede Belgische ambassade’

07/11/2015 om 17:41 door tbo | Bron: BELGA - Print - Corrigeer

Didier Reynders: ‘Congolese adoptiekinderen onder hoede Belgische ambassade’

FOTO: BELGA

Delen

Tweet

Google+

Mail

De Congolese adoptiekinderen die vastgehouden werden door de directrice van hun weeshuis zitten nu veilig en wel op de Belgische ambassade in de Democratische Republiek Congo en vertrekken eerstdaags naar België. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) meegedeeld aan Belga.

Na meer dan twee jaar wachten, bereikte de Belgische adoptieouders begin deze week het nieuws dat de Congolese autoriteiten het licht op groen had gezet voor hun vertrek van de Congolese kinderen naar ons land. Hun vertrek werd echter belemmerd, omdat de directrice van het weeshuis de kinderen niet wilde laten gaan. Ze deed dat, naar eigen zeggen, omdat sommige Belgische gezinnen betalingsachterstand zouden hebben.

Volgens Reynders zijn de kinderen nu onder de hoede van de Belgische ambassade in Kinshasa. Eén kind is al in ons land gearriveerd, de andere tien komen maandag aan. De ambassade diende overigens klacht in tegen de directrice. ‘Deze vrouw hield de kinderen bij, hoewel er was ingestemd met hun vertrek uit het land. Er kan geen sprake van zijn kinderen te gijzelen. Dat is een strafbaar feit’, aldus Reynders.

Advertentie

De directrice is vrijdag opgepakt door de Congolese autoriteiten. De Belgische buitenlandminister onderstreept overigens de goede samenwerking met de autoriteiten. De tien kinderen nemen normaliter zondagavond het vliegtuig naar België. Buitenlandse Zaken betaalt de vliegtickets.

Het kabinet van Rachid Madrane (PS), minister van Jeugdzorg in de Franse Gemeenschapsregering, bevestigt een deel van de achterstand geregeld te hebben, maar verdere financiële regelingen acht het kabinet niet meer aan de orde, gezien de houding van de directrice.

Kinshasa had eind 2013 een moratorium op internationale adoptie ingevoerd. De Congolese autoriteiten hadden, naar eigen zeggen, informatie verkregen, dat geadopteerde kinderen in bepaalde landen mishandeld werden, of dat ze door homokoppels geadopteerd waren, wat door de Congolese wet verboden is.

.