Disparitia celor 200 de orfani de la Iasi devine prilej de dispute politice

18 October 2001

Disparitia celor 200 de orfani de la Iasi devine prilej de dispute politice

De

Reteaua Curentul-Monitorul

-

03:00, 18 octombrie 2001

DISTRIBUIȚI

Facebook

Twitter

Declaratia sefului Directiei Protectia Copilului Iasi, care s-a plans ca nu mai stie nimic despre aproximativ 200 de orfani si care se arata indignat de faptul ca reprezentantii Comitetului Roman pentru Adoptii nu-i pun la dispozitie date despre soarta micutilor, a fost speculata, imediat, de politicieni. Primul care s-a oferit sa sparga -blocada informationala- ridicata in jurul acestui subiect a fost senatorul PSD Ioan Solcanu. Acesta a declarat ca va cere imediat Parchetului sa intervina, pentru a afla ce s-a intamplat cu copiii adoptati din Iasi.

La numai o zi, dupa ce Solcanu promitea sa faca lumina in acest scandal, un alt politician, deputatul PD Emil Boc, iesea la rampa cu o declaratie similara. El isi amintea, insa, printre altele, ca exista un proiect de lege la Parlament privind amnistierea pedepselor sub cinci ani si ca multi dintre cei care s-ar face vinovati de ilegalitati in procesul adoptiilor ar putea scapa basma curata. Dupa ce a facut legatura cu proiectul mentionat, concluzia a venit de la sine: -Nu este oare o incercare a Puterii de a ascunde adevarul in privinta adoptiilor internationale?-, s-a intrebat acesta public.

Reamintim ca in raportul baronesei Nicholson privind adoptiile din Romania se facea referire la unele ilegalitati savarsite cu complicitatea unor persoane influente din aparatul administrativ.

In timp ce Comitetul Roman de Adoptii da explicatii in doi peri, oameni politici iau pozitie fata de disparitia celor 200 de orfani din Iasi. Cea mai vehementa dintre acestea apartine deputatului PD de Cluj, Emil Boc, care spune ca in spatele sistarii adoptiilor internationale stau coincidente suspecte. -O parte dintre cei care se fac vinovati de ilegalitati in ceea ce priveste adoptiile pot intra sub incidenta proiectului de lege privind amnistierea unor fapte santionate cu pedepse mai mici de cinci ani. Asta ma face sa ma intreb daca nu cumva exista un interes ascuns al Puterii-, spune deputatul Emil Boc.

Reactia lui Emi Boc vine la numai o zi dupa ce senatorul PSD de Iasi, Ioan Solcanu, a promis ca va sparge blocada informationala din jurul adoptiilor. -Este o realitate dureroasa, a imperfectiunilor sistemului. Voi trimite o adresa catre Parchetul General, in care voi solicita deblocarea urgenta a informatiilor legate de mersul anchetei-, a declarat senatorul Solcanu.

Pe de alta parte, Parchetul General a refuzat din nou sa se pronunte in legatura cu mersul anchetei, desi presa a solicitat acest lucru, printr-o adresa oficiala. Raspunsul celor de la Parchet este de cateva zile acelasi: -maine…-

Si Comitetul Roman de Adoptii (CRA) refuza sa dea explicatii pertinente legate de lipsa rapoartelor postadoptie. Contactat telefonic, directorul CRA a oferit o justificare puerila: -Institutia noastra s-a perindat in ultimii ani prin mai multe sedii, iar eu nu sunt director din luna februarie, deci va dati seama ca dosarele nu sunt aranjate cum ar trebui, avem foarte multe-, a declarat Valentin Macovei. O parte din rapoarte, peste 100, au ajuns, ieri, la Iasi.

Fundatiile implicate se ascund in spatele sistemului

Nici fundatiile care au intermediat adoptii internationale la Iasi nu sunt interesate in limpezirea apelor tulburi. Fundatia bucuresteana -Prima Generatie- a preferat sa se ascunda in spatele sistemului: -Eu raspund in fata organelor abilitate, am trimis deja rapoartele la CRA si nu vreau sa incalc legea, trimitand dosarele presei-, s-a eschivat Gabriel Plesa, de la -Prima Generatie-. ONG-urile -Irene- si -Stuart- au apelat la alta strategie. In locul unui promis raport complet al adoptiilor catre DPC, la Iasi nu a ajuns decat solicitarea respectivelor fundatii de a mentiona -daca exista dosare instrumentate de ?çIrene?ê si ?çStuart?ê, pentru care nu s-au primit rapoarte postadoptie-.

Cererea a provocat suspiciuni la Iasi: -Nu cred ca totul este in regula, din moment ce fundatiile acestea ne joaca pe degete-, a afirmat presedintele Comisiei pentru Protectia Copilului, Ioan Serbina.

Suspiciunile sunt alimentate si de implicarea celor doua fundatii, intr-un scandal vizand adoptii ilegale, care a avut loc acum doi ani. Desi -Irene- si -Stuart- au iesit basma curata, ancheta in acel caz a fost contestata. Presa a inregistrat declaratiile unor ofiteri, conform carora fundatiile ar fi fost protejate de cercuri politice sus-puse.

DPC va face propriile cercetari

DPC si-a mobilizat angajatii ca la razboi. -Daca misterul nu va fi lamurit, noi vom fi luati la intrebari, desi problema nu e de competenta noastra-, s-a aratat ingrijorat Serbina. Drept urmare, azi (ieri – n.r.) vor pleca spre Bucuresti inca cinci reprezentanti ai DPC: -CRA se plange ca are prea putini oameni, dar noi nu ne mai putem permite sa asteptam. Vom face propriile noastre cercetari si, daca vom fi nevoiti, vom ajunge pana la agentiile straine care pot da informatii despre acesti copii-, a declarat directorul Pintilie Penciuc.