COC Nederland (Federatie van Nederlandse Verenigingen tot Integratie van Homoseksualiteit COC Nederland)

Federatie


Federatie van Nederlandse Verenigingen tot Integratie van Homoseksualiteit COC Nederland, dat is de officiële naam van de landelijke organisatie. COC Nederland is dus een vereniging van verenigingen. Als persoon kunt u lid worden van één van 23 verenigingen bij u in de buurt.
 
Regionaal, landelijk, internationaal
Deze COC-verenigingen richten zich op activiteiten en belangenbehartiging in hun eigen regio. De federatie doet dat op landelijk en internationaal niveau.
 
Steun het COC!
Het COC is voor haar activiteiten afhankelijk van de steun van leden. U kunt het COC steunen door lid te worden of een gift over te maken op giro 673785025 t.n.v. COC Nederland te Amsterdam.
 
Naam
De bij veel mensen bekende afkorting COC (zonder puntjes tussen de letters) betekent Cultuur en Ontspannings-Centrum en was de neutrale naam die in de vijftiger jaren voor de organisatie werd gebruikt. Voor die tijd heette de vereniging Shakespeare Club. In de zestiger jaren droeg de organistatie de naam Nederlandse Vereniging van Homofielen COC en vanaf begin jaren zeventig tot januari 2000: Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit COC (N.V.I.H. COC). En vanaf januari 2000 dus Federatie van Nederlandse Verenigingen tot Integratie van Homoseksualiteit COC Nederland.
 
Oprichtingsdatum
Het COC begon met haar activiteiten op 1 september 1946, maar de officiële oprichting vond op 7 december 1946 plaats. Het COC is dus meer dan vijftig jaar oud. Daarmee is het COC de oudste bestaande organisatie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen in de wereld.
 
Doel en middelen
Het COC stelt zich ten doel:
1. het bevorderen van maatschappelijke hervormingen om daardoor tot integratie van homoseksualiteit te komen;
2. het bevorderen van persoonlijke emancipatie door het stimuleren van de bewustwording omtrent de eigen en maatschappelijke situatie (en de relatie daartussen) ten aanzien van homo- en biseksualiteit en man/vrouwrollen.
 
De federatie tracht dit doel langs wettelijke weg te bereiken door:
1. het geven van informatie, voorlichting en adviezen;
2. het bevorderen van publiciteit en het uitgeven van publicaties;
3. het voeren van sociale acties;
4. het leggen en onderhouden van contacten met instanties en organisaties in binnen- en buitenland;
5. het scheppen en instandhouden van mogelijkheden tot individuele vorming en bewustwording;
6. het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek op voormeld gebied;
7. het aanwenden van overige middelen die voor het doel van de federatie bevorderlijk zijn.
 
Bestuur en algemene vergadering
De Algemene Vergadering (AV) is het hoogste orgaan van de vereniging. Vertegenwoordigers van de COC-verenigingen hebben hier stemrecht. Dat gebeurt naar rato van het aantal leden van hun vereniging. De AV stelt de jaarrekening, begroting en contributie voor het COC-lidmaatschap vast.
Het federatiebestuur wordt gekozen op de Algemene Vergadering en legt verantwoording af over het gevoerde beleid.
 
Landelijke werkgroepen
Het federatiebestuur laat zich adviseren door landelijke werkgroepen:
- LW Federatiezaken,
- LW Politiek,
- LW Internationaal Beleid,
- LW Training Advies Scholing,
- LW Roze Gebaar (doven en slechthorenden),
- LW Meer dan gewenst (homoseksueel ouderschap)
Enkele werkgroepen organiseren ook activiteiten.
 
Federatiekantoor en projectbureau
Het kantoor van COC Nederland voert het secretariaat van de vereniging, de ledenadministratie van de aangesloten verenigingen en verzorgt het ledenblad COC update.
Het projectbureau van COC Nederland voert op een beleidsthema's een breed scala aan projecten uit.
Het kantoor staat onder leiding van de directeur.
 
Bob Angelo Penning en Oorkonde
COC Nederland reikt periodiek de Bob Angelo Penning uit aan personen of organisaties die zich nationaal of internationaal bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt op het terrein van de homo/lesbische emancipatie.
 
De penning is vernoemt naar de oprichter van het COC Bob Angelo, schuilnaam van Niek Engelschman. De penning is o.a. uitgereikt aan: Benno Premsela (ex-voorzitter van het COC), Derek Jarman (regisseur), Andreas Burnier (auteur), Hans van Manen (choreograaf), pater Van Kilsdonk (studentenpastor), Paul de Leeuw (entertainer en tv-presentator), Marjan Sax (oprichtster van het fonds Mama Cash), Rob Tielman (oprichter Homo/Lesbische Studies Rijksuniversiteit Utrecht), John Blankenstein (scheidsrechter KNVB), Henk Krol (hoofdredacteur De Gay Krant).
 
Daarnaast wordt op gezette tijden een Bob Angelo Oorkonde uitgereikt aan personen en/of organisaties die een bijzondere prestatie geleverd hebben ter bevordering van de homo-emancipatie. De eerst oorkonde werd in 1998 uitgereikt aan de vrijwilligers van de organisatie van de Gay Games in Amsterdam.
 

www.coc.nl

Location

Rozengracht 8
1016 NX
Amsterdam