Alessandra Mussolini: Adoptiile internationale ar trebuie sa fie permise si in Romania

www.ziua.ro
17 July 2009

International adoptions should be allowed in Romania

International adoptions should be allowed in Romania

while this is in the interest of the child, said on Friday, President

of the Italian Committee on the Child Alessandra Mussolini in the meeting with representatives of the Romanian authorities.

"What we all want is to eliminate the children's homes and

make adoptions possible. We want the dialogue established with

Romanian authorities, to create more elastic legislation

that does not put obstacles to international adoptions, "said

Alessandra Mussolini.

The meeting Friday was devoted to, inter alia, applying the agreement for repatriation of unaccompanied Romanian children in Italy, which entered into force in November

2008. Under the agreement, the two partner countries provide support

Romanian children in Italy are in difficulty, and its provisions

applied taking into account the interests of the child.

"We propose to change the organization of the system in Romania in

order to improve the implementation of the UN Convention on

Rights of the Child, "said Ileana Savu, Secretary of State

the National Authority for Child Protection

(ANPDC). "The agreement stipulated the return of minors

Romanian unaccompanied works increasingly better. Discussion of

today confirmed that dialogue is the best way to improve the situation in the interest of the child ", added Ileana Savu.

Under Secretary of State under ANPDC the Romanian authorities intend to review the two laws relating to international adoptions. "However, we must take care that this system has already created not be disturbed, because it works well now. Regarding adoptions, we have to respect the Convention on the Rights of the Child, and the solution for the child must be family , said Savu. Also, Ileana Savu said that the new law will follow and improve the adoption system by speeding up procedures.

"Both the UN Committee on the Rights of the Child, the European Commission and we drew attention to the fact that international adoption ban is a violation of terms of the Convention and that this should be removed from the Romanian legislation. In other words, do not have to write in law in Romania that international adoption is forbidden, but the mechanisms which they must create to stop the phenomena that we might again lead to the situation in 2000, when the kids' were put on taraba ', as said in the press, when the children were practically negotiated, "said Ileana Savu.

Social

deschide ยป

Alessandra Mussolini: Adoptiile internationale ar trebuie sa fie permise si in Romania

17 iulie, 16:15

Adoptiile internationale ar trebuie sa fie permise si in Romania, atat timp cat este in joc interesul copilului, a spus, vineri, presedintele Comisiei pentru problemele copilului din Parlamentul Italiei, Alessandra Mussolini, la intalnirea cu reprezentantii autoritatilor romane.

"Ceea ce cu totii ne dorim este sa eliminam casele de copii si sa facem posibile adoptiile. Ne dorim ca, prin dialogul stabilit cu autoritatile romane, sa se creeze o legislatie mult mai elastica, prin care sa nu se puna piedici adoptiilor internationale", a spus Alessandra Mussolini. Intalnirea de vineri a avut ca subiect, printre altele, si aplicarea prevederilor acordului de repatriere a copiilor romani neinsotiti din Italia, care a intrat in vigoare in noiembrie 2008. Potrivit acordului, cele doua tari partenere asigura sprijin copiilor romani din Italia aflati in dificultate, iar prevederile sale se aplica tinand seama de interesul superior al copilului.

"Ne propunem sa schimbam modul de organizare a sistemului din Romania, astfel incat sa imbunatatim implementarea Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului", a declarat Ileana Savu, secretar de stat in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC). "Mecanismul prevazut de acordul de repatriere a minorilor romani neinsotiti functioneaza din ce in ce mai bine. Discutia de astazi confirma faptul ca dialogul este cea mai buna cale pentru a imbunatati situatia in interesul superior al copilului", a adaugat Ileana Savu.

Autoritatile romane intentioneaza sa revizuiasca cele doua legi referitoare la adoptiile internationale

Potrivit secretarului de stat din cadrul ANPDC, autoritatile romane intentioneaza sa revizuiasca cele doua legi referitoare la adoptiile internationale. "Totusi, trebuie sa avem grija ca acest sistem deja creat sa nu fie perturbat, pentru ca el functioneaza bine in prezent. in ceea ce priveste adoptiile, vom avea in vedere respectarea Conventiei privind drepturile copilului, iar solutia pentru copil trebuie sa fie familia", a spus Savu. De asemenea, Ileana Savu a spus ca in proiectul noii legi se va urmari si imbunatatirea sistemului de adoptie, prin grabirea procedurilor.

"Atat Comitetul ONU pentru drepturile copilului, cat si Comisia Europeana ne-au atras atentia asupra faptului ca interzicerea adoptiei internationale inseamna incalcarea unui punct din Conventie si ca acest lucru ar trebui scos din legislatia romaneasca. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa scrie in legea din Romania ca adoptia internationala este interzisa, ci mecanismele pe care le cream trebuie sa impiedice fenomenele care ne-ar putea duce din nou la situatia din perioada 2000, cand copiii 'erau pusi pe taraba', asa cum se spunea in presa, la momentul respectiv, copiii erau practic negociati", a precizat Ileana Savu.

In Italia s-ar afla aproximativ 2.000 de copii romani neinsotiti

De la data semnarii acordului cu Italia si pana in prezent, au fost discutate 85 de cazuri, dar au fost repatriati doar 11 copii. Ileana Savu a explicat care sunt motivele pentru care doar un numar asa mic de copii romani au fost repatriati de la semnarea acordului cu Italia. "Sunt niste mecanisme care dureaza pentru ca inainte de a se face repatriarea trebuie sa facem o ancheta si sa gasim o solutie pe care sa o prezentam tribunalui italian ca acesta sa poata lua o decizie in cunostinta de cauza. Aceasta este procedura", a declarat Savu.

Potrivit Alessandrei Mussolini, in Italia s-ar afla aproximativ 2.000 de copii romani neinsotiti. "in momentul de fata, sunt in jur de 1.700-2.000 de copii romani neinsotiti, unii sunt adolescenti deja si vor obtine, in curand, permisul de sedere in Italia. Lucrul cel mai grav care se intampla este ca acesti copii dispar si intra pe mana criminalitatii organizate, iar fetele devin deseori prostituate. Multi dintre acesti minori se afla in case de copii private care ar trebui mai bine verificate", a precizat presedintele Comisiei pentru problemele copilului din Parlamentul italian.

Alexandra Mussolini a mai spus ca autoritatile italiene fac eforturi pentru a oferi imediat un statut legal copilului care vine neinsotit in Italia."Cand minorul intra in Italia este ca si copilul nostru si trebuie imediat protejat. Trebuie sa aiba dreptul la identitate", a spus Mussolini. Oficialul italian a declarat ca a formulat o cerere catre autoritatile romane pentru ca unii dintre copiii din centrele de plasament sa poata merge in vacanta la familii din Italia, pentru un schimb de experienta.

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-07-17&id=33635&kword=adoptie