Asistenta din Bavaria

4 October 2007

Asistenta din Bavaria

AUTOR: LAURA CATUNEANU

DATA PUBLICARII: 04/10/2007

Vicepresedintele Parlamentului bavarez, Barbara Stamm, s-a aflat ieri la Sibiu pentru a vorbi despre succesul programului de asistenta sociala si cel al centrului de ingrijire de pe strada Pedagogilor.

Aproximativ 300 de absolventi ai scolii de asistenta sociala, infiintata de Fundatia Bavaria pentru Romania, au fost pregatiti in profesia de asistent recuperator. Acestea sint datele oferite, ieri, de Barbara Stamm, vicepresedinte al Parlamentului bavarez si delegatul Bavariei pentru relatia cu Romania. „Prin aceasta fundatie dorim sa ridicam nivelul de asistenta sociala. Datorita legaturilor strinse pe care le avem cu Sibiul si cu Forumul German am reusit ca, de la o scoala postliceala, sa ajungem la dezvoltarea unei scoli care este orientata spre formarea de ingrijitori pentru persoanele virstnice", a spus Stramm. Pentru acest proiect a fost nevoie de un milion de euro, bani care au venit din fonduri bugetare, donatii de la cetatenii din Bavaria si colaborarea cu alte fundatii.

Asistenta in Sibiu

Pe linga scoala de formare a asistentilor sociali, fundatia este implicata si in ingrijirea bolnavilor. Centrul din Sibiu a fost construit dintr-o donatie particulara si fonduri strinse in cadrul proiectului „Speranta pentru Europa de Est" si poate ingriji 14 pesoane cu boli incurabile in faza avansata si terminala. De la infiintare, centrul a gazduit 100 persoane cu virste cuprinse intre 30 si 80 de ani. Ingrijirea paliativa consta in imbunatatirea calitatii vietii bolnavilor si a familiilor acestora prin controlul durerii si a altor simptome. Asistenta paliativa este acordata de o echipa multidisciplinara formata din doi medici, 15 asistente si asistenti medicali, un preot si un psiholog.

Parteneriate

Fundatia Bavaria pentru Romania este parte a unui proiect demarat de Fundatia Allianz pentru Romania, inca din anul 2006. Proiectul include tineri cu virste cuprinse intre 17 si 35 de ani, cu dificultati sociale si financiare, incapabili sa sustina o formare profesionala adecvata cerintelor actuale ale pietei muncii. Alaturi de acestia au fost acceptate in programul de formare si persoane care depasesc virsta de 35 de ani, cu nevoi iminente de recalificare profesionala, astfel incit sa poata beneficia de o sansa pe piata muncii. In 2006, in cadrul proiectului au fost instruite 18 persoane. Acestia vor putea ingriji persoane in virsta sau cu nevoi speciale.

.