Otradnoye goes Dutch

October 2006

Otradnoye goes Dutch

In de week van 22 tot en met 30 oktober kwamen 22 Russische kinderen uit Moskou naar Nederland voor een vakantieweek in Loon op Zand. De kinderen wonen in het opvangcentrum Otradnoye, omdat er geen andere familieleden meer in staat zijn om voor hen te zorgen. Een enkeling heeft zelfs enige tijd op straat geleefd.

De 5 jongens en 17 meisjes, die een bezoek brachten aan Nederland waren in de leeftijd van 7 tot en met 13 jaar. Er kwamen 3 Russische begeleidsters mee. De vakantieweek was een samenwerking tussen Stichting Otradnoye, Stichting IAC en OKEE Jeugdvakanties.

Gevarieerde samenstelling

De leiding bestond uit negen Nederlandse begeleiders (merendeel vanuit OKEE), een kok en de drie Russische begeleiders (Vasanta, Ljoeba en Natalja). De gevarieerde samenstelling en de verschillende talen die onderling werden gesproken, (Nederlands, Engels, Russisch en Duits) maakten het tot een boeiend geheel. De samenwerking tussen de Russische en Nederlandse leiding verliep steeds beter.

We hebben een schitterende week gehad en zijn ook echt een internationaal team geworden.

De communicatie met de kinderen leek ons vooraf het grootste probleem. Je hebt dan wel een klein Russisch woordenlijstje op zak, maar hoe dan verder. Een aantal van de oudere kinderen sprak Engels en tolkte erop los. Eén van de Nederlandse begeleiders spreekt vloeiend Russisch. Dat was een verrassing voor de kinderen. Daar had een aantal jongens vast geen rekening mee gehouden. Het was maar goed dat wij hen niet altijd konden verstaan. Al met al is de communicatie ontzettend meegevallen. Gebaren, handen, voeten, enkele Russische woorden, je komt gewoon een heel eind.

De week zat vol met activiteiten, die deels mogelijk waren door sponsoring.

We hebben voor een dag fietsen gehuurd om de kinderen te leren fietsen. Dit was een grote misrekening. Ze konden vrijwel allemaal fietsen. Alleen het verschijnsel terugtraprem was onbekend, dus dat gaf de nodige ongelukjes.

Een heuse Elfstedentocht stond ook op het programma. De boer had een grote hal met veel Oudhollandse spelen. Aangevuld met zaken als koekhappen, was dit een mooi spelcircuit in de vorm van een Elfstedentocht.

Ondanks de kou hebben we een aantal keer een kampvuur aangestoken. De boer had erg veel papier en houtafval en dat gaf een mooi kampvuur, waarbij Russische en Engelse liedjes werden gezongen. In de buurt van de Drunense duinen hebben we een huifkartocht gemaakt, in het enorme zandgebied hebben de kinderen nog volop gegraven en kastelen gebouwd. Ze vonden het prachtig daar.

Ook hebben we nog een middag gezwommen in een tropisch zwembad in Tilburg. Hoewel er velen niet konden zwemmen, hebben ze daar, met de nodige bandjes, heel veel plezier gehad. De dag in de Efteling was ook een groot succes, zowel de snelle attracties als de sprookjes.

Uitwisseling met Scouting

In het kader van kennismaken met de Nederlandse kinderen, is er nog een dag georganiseerd in samenwerking met de scoutinggroep in Loon op Zand. Ze hebben samen een foto-speurtocht gevolgd in het dorp en ’s avonds groot kampvuur met liedjes.

Halverwege die week was er een Russische dag, geheel verzorgd door de Russische begeleiders en de kinderen. ’s Middags kwamen er kinderen en 2 leerkrachten van een school uit Tiel op bezoek. Zij deden samen met de kinderen Russische spelletjes. Dat was heel gezellig.

De avondmaaltijd was soep en daarna ravioli. De ravioli was met de hand gemaakt. Voor de avondmaaltijd kwam er ook veel bezoek, van de diverse sponsors en stichtingen die deze week mogelijk hadden gemaakt. We aten met bijna 60 man.

Daarna kwam er ook nog een delegatie van de lokale scoutinggroep en een deel van het OKEE-bestuur, zodat er voldoende publiek was voor het avondoptreden. Bijna een uur lang werd gevuld met Russische dansjes, liedjes, toneelstukjes, allemaal in klederdracht en aan elkaar gepraat door een van de oudste kinderen in goed Engels.

Het publiek was erg enthousiast.

Het laatste dagje voor vertrek hebben we doorgebracht in Den Bosch, met een rondvaart over de Binnendieze, een lekkere Bossche Bol, de St. Jan en winkelen in het centrum. Ook dit was een succes.

Het was heerlijk dat we in deze week als transport regelmatig gebruik konden maken van een gesponsorde bus.

Een paar keer hielden we voor het naar bed gaan een typisch Russische activiteit: Svetska. Gezellig bij elkaar zitten, waxinelichtjes aan, en iedereen die wil, vertelt wat over de dag of vertelt zomaar iets wat hij leuk vindt om te vertellen. In het begin vonden veel kinderen dit nog heel spannend, maar de laatste avond hebben alle kinderen verteld hoe fijn ze het hadden gehad Dit ging bij veel gepaard met wat tranen. Mooi om te merken dat ze hadden genoten!

De dag van vertrek had ook nog een bijzondere verrassing in petto. Van mevr. Spijkers uit Tilburg kregen alle kinderen een rugzakje met snoep en speelgoed mee naar huis.

De week is voorbij gevlogen. De kinderen, maar ook alle begeleiders hebben genoten. Het was een onvergetelijk kamp!

Michael Thorn (begeleider) en Tessa van der Sluis (coördinator Rusland week)

Wij danken alle sponsoren die deze fantastische vakantie mogelijk hebben gemaakt:

Douane Exportadviezen, Tilburg

Van der Vlist Speciaal- en Zwaartransport BV, Groot Ammers

Sarnafil BV, Tilburg

Schenker BV, Tilburg

Arlington Property Investors, Amsterdam

Rüttchen Tilburg (die de hele week voor de gratis busjes zorgde)

Celogix Property Fund, Amsterdam

De materiële ondersteuning die wij van Maarten Brekelmans mochten ontvangen nadat Europa Kinderhulp zich terugtrok, is doorslaggevend geweest!!