Scandal public-privat pe banii destinati copiilor Oana Craciun
Scandal public-privat pe banii destinati copiilor Oana Craciun
Aparut in editia din 16 August 2007
SERA Romania acuza Protectia Copilului ca ii ia piinea de la gura, dupa ce noul secretar de stat a decis sa imparta banii pentru programele de interes national si cu directiile sale judetene.
Programele pentru protectia copiilor ar putea
fi blocate din cauza neintelegerilor tehnice
Peste cinci milioane de euro. Aceasta este miza pentru 2007 a scandalului care s-a iscat intre Autoritatea pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) si SERA Romania, ONG specializata pe sprijinul copiilor si al persoanelor aflate in dificultate, care sustine ca statul i-a lezat dreptul de a beneficia de fondurile nerambursabile. Reprezentantii organizatiei spun ca au atacat deja in justitie hotarirea de guvern prin care directiile judetene de protectie a copilului au fost incluse, alaturi de ONG specializate, printre cei care pot depune proiecte pentru programele de interes national in domeniul protectiei copilului (PIN), a caror valoare pe 2007 trece de cinci milioane de euro. In timp ce SERA sustine ca statul a incalcat legea privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, ANPDC spune ca exista o justificare legala si ca suspendarea acordarii banilor pe PIN-uri solicitata de ONG ar putea duce la blocarea programelor si deci la incetinirea reformei in domeniu.
Potrivit plingerii prealabile trimise de SERA, organizatia a cerut Guvernului Romaniei sa elimine DGASPC-urile din actul legislativ, pe motiv ca se creeaza o inegalitate de sanse intre cei care aplica pentru aceste fonduri nerambursabile. „Aceste institutii publice dispun de resurse bugetare, materiale si umane mult mai importante, precum si de atributul de organe ale autoritatilor publice", adica vor putea sa obtina mult mai usor cele zece procente proprii din valoarea proiectului cerute la dosar, potrivit Danei Minerva Antos, directorul financiar de la SERA Romania. In replica, Marius Lacatus, de la Departamentul juridic al ANPDC, spune ca exista o ordonanta de urgenta din 2001, care precizeaza ca fondurile pot merge atit la ONG, cit si la DGASPC-uri, si o alta, care le da dreptul sa aleaga cum sa atribuie contractele. „In anii trecuti ONG-urile nu au putut absorbi toti banii pe care noi i-am obtinut pentru aceste PIN-uri. Anul trecut, de exemplu, s-au atribuit doar 50-60% din fonduri, iar restul s-au pierdut. Pe noi nu ne intereseaza sa sprijinim ONG-urile ca sa supravietuiasca, ci ca banul public sa fie cheltuit eficient si sa se faca ceea ce trebuie pentru copii", a declarat Lacatus.
In plus, secretarul de stat Mariela Neagu a spus ca a cerut aceasta modificare a legislatiei tocmai pentru ca, in anii trecuti, ONG-urile au fost foarte criticate pentru ca au luat banii si nu si-au dus la bun sfirsit proiectele, dar si pentru o mai mare transparenta a banilor. Aceasta a mai spus ca „exista proiecte in care oricum erau implicate DGASPC-urile" si ca, oricum, „ONG-urile pot incheia si parteneriate cu institutiile statului sau intre ele, pentru a putea absorbi toti banii".