Banii orfanilor dispar de la Fundatia pentru copii a lui Ion Tiriac

2 June 2009

Banii orfanilor dispar de la Fundatia pentru copii a lui Ion Tiriac

De: Iulian RINDER

Aparut in nr 14 / 02 June 2009

Categorii: ADMINISTRATIE PUBLICA

,,Poiana Soarelui” din Brasov, actuala ,,Dumbrava Minunata”, apartinand lui Ion Tiriac a fost data în judecata la Tribunalul Brasov de un orfan care a fost institutionalizat acolo pana în 2005. Motivul, conducerea institutiei a ridicat banii din sponsorizarile primite de tanara orfana fara a-i cere acordul. Teodora Larisa Zdranc, sustine ca a aflat, dupa ce a fost exclusa de la Complexul Educational, despre faptul ca era cotitulara pentru mai multe conturi aflate pe pe numele ei si pe cel al directoarei institutiei, Luminita Timpea. Fapt de altfel confirmat de Banca Nationala a Romaniei. Fata a fost fortata sa paraseasca ,,Dumbrava” pentru ca a dat informatii presei despre conditiile dure de acolo.

Are 21 de ani si de la varsta de 2 ani a a fost abandonata. În perioada 1994 – 2006 a fost institutionalizata la centrul ,,Poiana Soarelui”, actuala ,,Dumbrava Minunata” apartinand lui Ion Tiriac. Teodora a fost exclusa de acolo pentru ca s-a plans de conditiile dure. A trait din sponsorizari facute de asociatii publice pentru a termina liceul ,,Dinu Lipatti” din Bucuresti si pentru a ajunge la Facultatea de Stiinte si Arte , sectia Pedagogie Muzicala din Targoviste.

Plecata din iulie 2005 de la orfelinatul lui Tiriac, Teodora Larisa Zdranc a fost nevoita sa solicite Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Brasov sponsorizari ,,pentru a avea cu ce plati masa la cantina”. Asta deoarece, în perioada în care s-a aflat la liceu tanara nu a mai primit de la institutia privata a lui Tiriac nici bani pentru hrana. Asociatia ,,Catharsis” din Brasov a acceptat solicitarea numarul 37933-01.11.2005 a DGASP Brasov de a sponsoriza hrana orfanei. Numai ca, între timp, in conturile acesteia deschise la BNR intrau bani. Dovada, raspunsul Directiei de secretariat a acestei banci, cu numarul XIII-103339-28.11.2008 si al Directiei Supraveghere cu numarul IV-1-17323-28.11.2008 sutin clar transferarea unei sume de aproape 2.500 dolari din contul Teodorei Larisa Zdranc intr-un cont de ,,redistribuiri pentru studii”, prin semnatura directorului de la casa de copii, Mihaela Luminita Timpea. Poate suma nu pare importanta, dar conform BNR mai multi copii au avut conturi deschise, iar tanara pianista a aflat dupa doi ani ca avea un cont cu o anumita suma de bani. ,,Procesul l-am început in noiembrie 2008. Am aflat de la un coleg de al meu, Viorel, institutionalizat acolo, ca aveam doua conturi trecute pe numele meu. In conturi, banii erau pentru noi, pentru meritele noastre” ne-a declarat aceasta. De aceea, Teodora a solicitat atat bancii Unicredit Tiriac, dar si BNR informatii daca exista conturi pe numele sau. ,,Dupa cum spune adresa pe care am primit-o de la BNR, am avut conturi deschise atat in RON cat si in USD. Initial, eu am fost la Banca Unicredit Tiriac, dar nu au vrut sa-mi dea nici o informatie. Ba mai mult o persoana de acolo a mers in spate si a sunat-o pe doamna Timpea si a întrebat ,,sa-i dau vreun raspuns, ceva……”. “Banuiesc ca i s-a spus nu. De aceea nu am primit nimic, niciun extras de cont. Ulterior am facut o petitie catre Banca Nationala, care mi-a spus ca da. Doamna Timpea Luminita a spus ca i-a distribuit intr-un cont pentru studii. Conform raspunsului dat de banca nationala”.

,,În conformitate cu Cererea de deschidere cont personal curent în RON, cotitulari ai contului erati dumneavoastra – Teodora Zdranc, n.r. – si doamna Mihaela Luminita Timpea – reprezentanta Fundatia ,,Casa Copilului” Bucuresti, Complexul din Poiana Soarelui Brasov.

În data de 29.07.2005, institutia de credit a primit din partea Fundatiei adresa cu numarul 521-28.07.2005, semnata de doamna director Mihaela Luminita Timpea prin care se solicita virarea soldurilor conturilor deschise pe numele unor minori, printre care si dumneavoastra, „într-un cont de redistribuire pentru studii” al Fundatiei. Conform solicitarii, a fost transferata suma de 2,449,32 USD aflata în contul dumneavoastra de depozit.

De asemenea, in data de 29.03.2007, institutia de credit a primit o noua solicitare a Fundatiei ,,Casa Copilului” de a transfera sumele disponibile la acea data in doua conturi RON, respectiv USD, indicate în scrisoarea semnata de doamna Timpea. Astfel, conform solicitarii, institutia de credit a transferat sumele de 0,86 RON si 31,6 USD existente în conturile dumneavoastra.

,,Eram cotitulara contului si, din cate stiu eu, din momentul în care am facut 16 ani trebuiau macar sa-mi spuna ce au facut cu banii. Eu nu am stiut de aceste conturi. Am aflat foarte tarziu de existenta lor” ne-a spus tanara.

Fortata sa paraseasca ,,raiul” lui Tiriac

,,Ei m-au transferat de la liceul de Muzica din Brasov la Liceul Dinu Lipati din Bucuresti. Sustineau ca acolo ma pot exprima mai bine in plan artistic. De fapt era vorba de un articol de presa. Am acceptat, dar stiu ca m-au mutat pentru a nu vorbi cu alti copii, sa le deschid ochii. Am cerut ajutorul Chatarsis. Muream de foame. Si acum mor de foame. Nu este o onoare, nu ma laud ,imi pare rau ca sunt asa. Directia Copilului a cerut bani pentru a plati cantina la liceu, pentru ca Poiana Soarelui a refuzat, desi un timp am mai apartinut de ei. Trei doamne Simona Sarbu, Stanescu Mioara, Roxana Gheorghe – angajate ale lui Tiriac, n.r. – veneau si la 12 noaptea la caminul unde stateam ca sa-mi strice imaginea. Dar nicidecum sa-mi plateasca ceva. Cum a venit de curand doamna Timpea la mine la facultate sa-l intrebe pe un profesor de-al meu daca…. ma mai ocup cu prostitutia, rautati de acest gen. Au venit si la rector, au dat telefoane…. . Eu una daca as fi vinovata, stransa cu usa, n-as gandi, iar doamna Tampea nu gandeste...încearca sa ma intimideze pentru a ma determina sa renunt la proces”.

Sponsorizata cu…pilote si perne

In intampinarea facuta in dosarul civil 35-62-2009, directorul fundatiei sustine faptul ca banii au fost luati pentru ca, de–a lugul timpului, ,,Dumbrava Minunata” a investit in aceasta tanara. Investitiile constau in trei piane, dar si in paturi de dormit, perne, pilote. ,,In toata aceasta perioada tanara a fost sustinuta de catre Fundatie, care a achizitionat în vederea pregatirii ei trei piane pentru ca reclamenta sa poata exersa si pregati. De asemenea, i s-a angajatun profesor de pian in persoana d-nei Lupu, lectii care au fost platite de Fundatie”. Fapt infirmat de petenta: ,,Hainele de pe mine le am de cinci ani. Ca mi-au cumparat trei piane. Erau din donatii, doua nefiind niciodata acordate”. Cat despre protectia prin plasament, Teodora Zdranc sustine ca ,,da, am stat la doamna Francisca. Am facut pian cu ea sapte ani, apoi m-a dat. Am rezistat. Am fost acuzata ca voiam o viata libera. Cum ma acuza ei acum de prostututie. Viata libera? Profesoara, o doamna în etate care locuia cu tatal ei, ma punea de la 9 dimineatata pana la sase - sapte seara sa cant la pian. Sunt de acord cu trei – patru ore de studiu clar, organizat, intens, dar dupa sase, sapte ore nu mai dai randament, faci mecanic. Apoi am plecat la Sfanta Maria din Bucuresti”.

,,Mai mult tanara era favorizata in sensul in care nu participa la activittati de autogospodarire ,,ca sa nu îti strice degetele” (...) Si în aceasta perioada Fundatia i-a asigurat necesarul de rechizite, precum si cele necesare traiului în camin ( asternuturi, perne, pilote, etc)” sustine directoarea Timpea. Despre acest ,,favoritism” invocat pentru ,,protectia degetelor” fata are alta parere. ,, Nu este adevarat. Ne trimteau în vacanta în spatele unei brutarii, pe un teren sa strangem buruienile. O vacanta întreaga, pe arsita, am facut acest lucru. Într-o alta vacanta, am fost trimisa la Metro. Ma trezeau la cinci dimineata in fiecare zi sa spal tavi. Poiana Soarelui avea un stand acolo unde isi vindea produsele. Ia sa-i punem sa vada cum este munca, spuneau supraveghetorii. Dadeau 300-400.000 pentru patru luni. Si nu aveam voie sa mancam decat un corn pe zi. Pana la ora doua. A fost scandal in ziare la vremea respectiva, cand s-a aflat, si s-a renuntat la aceasta practica. Apoi ne-au tranferat la bucatarie. Aduceau cate doua tone de cartofi si bucataresele ne puneau sa-i curatam. Poate nu este strigator la cer ca am muncit, dar de ce spun ei ca ca nu ma obligau pe mine si pe ceilalti de acolo la astfel de munci, cum, peiorativ spunea directoarea, sa nu-mi stric degetele? Mi le-am batatorit.”

Fundatia se plange ca da prea multi bani pentru copii

Datorita acestor ,,sponsorizari” anterior mentionate, conducerea fundatiei considera ca ,,obligatiile Fundatiei ,,Dumbrava Minunata fata de aceasta au încetat în 2005. (…) Mai mult, pentru reclamanta s-au facut cheltuieli chiar prea mari.”. Asa ca, Timpea sustine ca plangerea orfanei este neadevarata. ,,Cum neadevarat si nesustinut, daca BNR spune clar ca era contul si pe numele meu, de pe vremea cand eram minora? Nu-i adevarat ca am plecat de bunavoie, eu am fost data afara din cauza faptului ca am vorbit cu presa despre conditiile de acolo. Poate unele publicatii au exagerat putin, dar eu stiu ca am spus adevarul. Si daca eu nu apartineam de ei de ce aveau un cont deschis pe numele meu? Si de ce a trebuit sa aflu de la altii acest lucru?” se intreaba retoric tanara pianista.

Iulian RINDER

Galerie imagini: