Minciuna "in interesul orfelinilor"

19 October 2006

Minciuna "in interesul orfelinilor"

19 Oct 2006 Oana Craciun | 5 comentarii | 677 vizualizari

Rating:

7 voturi

Europarlamentarul Claire Gibault a dovedit ca nu a venit in Romania ca sa vada copiii de aici, ci ca sa prezinte la Bruxelles o imagine deformata de tara de orfani.

Vizita de trei zile in Romania a oficialului de la Bruxelles, motivata de necesitatea unei radiografii a sistemului de protectie a copilului, s-a transformat intr-o propaganda "pro" adoptii internationale, pentru care avea nevoie de imagini negative. Inarmata cu scrisori aparent trimise de tineri din centrul Poiana Soarelui si cu o echipa de jurnalisti francezi, Claire Gibault a incercat sa transforme o vizita oficiala intr-un incognito. A schimbat in mod constant locatiile, care oricum nu fusesera clare de la bun inceput, a mers in centre de plasament fara anuntarea autoritatilor si a ajuns pe ascuns intr-un liceu pentru a vorbi cu copiii de la Poiana Soarelui, fara a cere permisiunea tutorelui lor legal.

Publicitate

In timp ce presa franceza a fost permanent prezenta, filmind copii asa-zis orfani, centre de plasament cu frigidere goale, Gibault a incercat tot timpul sa dea la o parte presa romana.

Acestea sint citeva dintre gafele pentru care europarlamentarul Claire Gibault a fost nevoita sa ceara scuze in mod public. Motivatia oferita de madame Gibault, pe un ton suav, jurnalistilor prezenti miercuri la conferinta de presa - a se vedea "emotiile" si "situatia neobisnuita provocata de cei 60 de jurnalisti romani" - nu a reusit decit sa atraga si mai mult atentia asupra modului in care a incercat sa creeze imaginea unei tari care nu poate sa-si ingrijeasca propriii copii si care are nevoie de ajutorul strainilor.

"Cohorta de 60 de jurnalisti romani", atit de mult condamnata de Gibault si folosita ca scut pentru actiunile sale nedemne de un adevarat oficial bruxellez, a fost de fapt grupul de cel mult 20 de jurnalisti din presa locala si centrala prezent, luni, la Spitalul Judetean din Constanta. Toti am asteptat-o cu maxima curiozitate si toti am ramas stupefiati de doleantele parlamentarului european catre autoritati: "Va rog sa scoateti presa romana afara din spital pentru ca ii tulburam pe copii. Eu am vrut sa fie o vizita discreta". Insa presa franceza, apud Claire Gibault, avea dreptul sa participe la vizite in continuare.

In plus, de pe lista restrinsa a locatiilor de vizitat trimisa premierului au fost scoase judetele Vrancea si Arges. Nu ne-a mirat, asa cum nu ne-a mai mirat nici ca in Brasov i-am surprins, pe europarlamentar si pe echipa de jurnalisti francezi, stind de vorba in mansarda unui liceu cu trei dintre copiii de la Poiana Soarelui. Fara ca acestia sa fie reprezentati de tutorele lor legal, adica de directoarea centrului, si in timpul orelor de curs. Cu acest prilej, s-a cerut scoaterea noastra din sala. Toate acestea arata ca vizita oficialului de la Bruxelles a "vinat" aceiasi orfani care aduc rating presei straine. Si, prin urmare, sa racoleze noi adepti in rindul lobbyistilor pentru reluarea adoptiilor internationale.

.