Sera Romania si Gemenii din Campulung - tun de miliarde in bugetul statului

21 February 2006

PE SANTIERELE A DOUA CASE PENTRU COPII CU HANDICAP,

Sera Romania si Gemenii din Campulung - tun de miliarde in bugetul statului

de Ionut PARVULESCU | 21 feb 2006

foto(1)

Sera Romania si Gemenii din Campulung - tun de miliarde in bugetul statului

Fundatia Sera Romania, ONG care militeaza pentru protectia copiilor aflati in dificultate, este implicata, la Craiova, intr-un scandal de miliarde.

SRL-ul din Campulung n-a miscat un pai pe santierele din Craiova. "La inceputul lucrarilor, SC Gemenii SRL l-a luat ca subantreprenor pe colegul meu Gheorghe Albu, de la SC Euro Montaj. Ei au facut lucrarea «la rosu», pentru ca, apoi, s-au certat si nu au mai finalizat contractul. Si am zis ca ne ducem noi sa terminam lucrarea. Era vorba de un contract de 4,7 miliarde de lei. Dar am fost inselati pe rupte de firma din Campulung si de asociatia Sera Romania. Pentru ca in lista de cantitati era una, iar la executie a fost cu totul altceva", a declarat Elena Popescu, directorul firmei de constructii SC Eulipex Construct SRL Craiova, care a finalizat lucrarile la casele pentru copiii cu handicap din Craiova. Aceasta este de parere ca, din contractul de 36 de miliarde de lei, cel putin jumatate a fost profitul celor de la SC Gemenii Campulung, impartit cu reprezentantii asociatiei Sera Romania.

"Eu taiam factura de 251 de milioane, ei spuneau mai departe ca a costat 704 de milioane"

publicitate

"Stiu sigur ca tocaria termopan s-a pus prin intermediul celor de la Sera Romania, mai precis a directorului de program, Cristi Bazdoaca. Acesta a venit cu o firma din Severin, care a pus termopane cu 200 de euro pe metru patrat, in conditiile in care pretul lor variaza intre 50 si 70 de euro pe metru patrat. In plus, la situatia de canalizare, eu am taiat factura catre SC Gemenii SRL de 251,3 milioane. Ei, mai departe, au spus ca a costat 704 milioane de lei. Tablourile electrice au costat 206 milioane de lei, dar ei au facturat catre Directia copilului 704 milioane de lei. Balustrada si scara au costat 241 de milioane de lei, dar ei au spus ca a costat 592 de milioane de lei. Deci cei de la SC Gemenii Campulung SRL au avut un profit enorm numai din taiat facturi si sunt convinsa ca totul a avut loc cu stiinta celor de la Sera Romania, pentru ca toate receptiile se semnau la restaurant, nu acolo unde erau lucrarile", mai spune ing. Elena Popescu, directorul SC Eulipex SRL Craiova.

Autorizatia de constructie - obtinuta gratuit, dar decontata cu 357 de milioane

Fundatia Sera Romania si SC Gemenii SRL Craiova nu s-au dat inapoi de la minciuna pentru a scoate un profit de cateva sute de milioane de lei nici cand la mijloc a fost Primaria Craiova, care, fara sa stie, a umplut conturi private. Asa se face ca Sera Romania a trimis o adresa catre Directia pentru Protectia Copilului Dolj, prin care se solicita plata a 357 de milioane de lei, reprezentand autorizatia de constructie eliberata de Primaria Craiova. In realitate, autorizatia a fost scutita de orice taxa si a costat 0 lei, intrucat era vorba despre constructii comunitare. Elena Popescu mai este de parere ca in cazul celor doua case construite la Craiova, in care miliarde de lei au trecut de la stat la firme private fara ca acestea din urma sa ridice un deget, doar o expertiza financiar-contabila mai poate face lumina.

Reamintim ca, in urma cu aproximativ o saptamana, Teodor Geamanu, directorul firmei SC Gemenii Campulung SRL, declara ca profitul sau a fost doar de 5-6 procente din cele 27,3 miliarde, cat a costat constructia celor doua case. De asemenea, tot el a mai spus ca a castigat o lucrare la Craiova, desi firma sa este la cateva sute de kilometri departare, pentru ca a fost bine informat. Asta in timp ce directorul Sera Romania dadea asigurari ca banii statului sunt cheltuiti mult mai eficient prin asociatia pe care o conduce.