The Netherlands Standing Government Committee

“The Netherlands Standing Government Committee instituted by the Royal Decree of

February 20, 1987 is in charge of the operation of the Conference (7). The Permanent Bureau,

sitting at The Hague, is the secretarial organ directed by the Committee, which examines all

proposals to be placed on the Agenda of the Conference and prepares the sessions and

meetings of the Special Commissions.”

Wetgeving

Staatscommissie IPR

De Staatscommissie voor het internationaal privaatrecht is in 1897 ingesteld ter voorbereiding van de te nemen maatregelen ter bevordering van de codificatie van het Internationaal Privaatrecht en om de Regering daartoe de nodige voorstellen te doen alsmede om van advies te dienen omtrent onderwerpen van internationaal privaatrecht (ipr).

Over de Staatscommissie

De instelling van de Staatscommissie vond haar aanleiding in de geslaagde eerste Zittingen van de Haagse Conferentie voor internationaal privaatrecht (1893 en 1894). In 1951 werd besloten om aan de Conferenties een duurzamer kader te geven. Daaruit is de Haagse Conferentie voor internationaal privaatrecht voortgekomen, waarvan het Statuut op 15 juli 1955 in werking trad. Daarin kreeg de Staatscommissie een internationale taak toebedeeld. 

Voorts is de Staatscommissie aangewezen als het nationale orgaan in de zin van artikel 6 van het Statuut van de Haagse Conferentie; als zodanig is zij de Nederlandse instantie waarmee het Permanent Bureau van de Haagse Conferentie contact houdt. De werkzaamheden en inrichting van de Staatscommissie worden bepaald door de Wet van 14 februari 1998 op de Staatscommissie voor het internationaal privaatrecht (Stb. 1998, 208).  Deze wet ziet uitsluitend op de nationale taak van de Staatscommissie.

Naar boven

Internationale taak

De internationale taak van de Staatscommissie is neergelegd in het Statuut van de Haagse Conferentie. De Staatscommissie heeft weliswaar volgens het Statuut de taak de agenda van de zittingen vast te stellen, de Nederlandse regering uit te nodigen de zittingen van de Conferentie bijeen te roepen, toezicht uit te oefenen op de werkzaamheden van het Permanent Bureau en aan de Nederlandse regering voordrachten te doen voor de benoeming van de secretaris-generaal en de secretarissen van het Permanent Bureau, maar de uitoefening van deze  taak, die steeds in goed overleg met de lidstaten plaats vond, is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Zo is een uit vertegenwoordigers van de lidstaten bestaande Speciale Commissie voor algemene en politieke aangelegenheden ingesteld die een belangrijk deel van de besturende taak voor haar rekening neemt,  en is de voorbereiding van de bijeenkomsten van de Conferentie grotendeels het werk van het Permanent Bureau geworden.    

Naar boven

Nationale taak

Ingevolge artikel 2 lid 2 Wet op de Staatscommissie voor het internationaal privaatrecht adviseert de Staatscommissie, desgevraagd of ambtshalve, de regering en de beide kamers der Staten-Generaal over de wetgeving inzake onderwerpen van internationaal privaatrecht. Deze adviestaak vertaalt zich in schriftelijke adviezen, die vaak in subcommissies worden voorbereid. De adviezen betreffen meestal door het Ministerie van Justitie geconcipieerde wetsvoorstellen, maar kunnen ook betrekking hebben op (ontwerp) EG-regelgeving. Verder wordt de Staatscommissie geraadpleegd bij de vraag of het Koninkrijk al dan niet zal toetreden tot een bepaald verdrag.

De nationale taak van de Staatscommissie is sterk gegroeid, vooral als gevolg van haar betrokkenheid bij de totstandkoming van een Wet op het internationaal privaatrecht. Deze ontstond in het begin van de jaren tachtig, toen een Voorontwerp Wet IPR, stand oktober 1982, circuleerde. In dit verband is ook de regeringscommissaris voor de codificatie van het ipr (Boek 10 BW), Mr. P. Neleman, nauw bij de werkzaamheden van de Staatscommissie betrokken. Inmiddels zijn verschillende wetten conflictenrecht tot stand gebracht en komt de totstandkoming van een IPR Wet naderbij. Deze site vermeldt een zeer voorlopige versie van een Voorontwerp van Wet houdende consolidatie van regelgeving betreffende het internationaal privaatrecht (stand 1 mei 2001). Hierin zijn bestaande wetsteksten, aanhangige wetsvoorstellen en tekstvoorstellen van de Staatscommissie opgenomen.

Naar boven

Samenstelling

In de Staatscommissie zijn verschillende sectoren van de juridische dienstverlening vertegenwoordigd: haar leden zijn afkomstig uit de universitaire wereld, de rechterlijke macht, de advocatuur, het notariaat en het bedrijfsleven.

Naar boven

Adviezen

Hieronder vindt u de adviezen van de Staatscommissie Internationaal Privaatrecht.

Naar boven

Wetsdossiers

Hieronder vindt u de wetsdossiers op het gebied van internationaal privaatrecht. De wetgevingsdossiers van na 1 januari 1995 zijn terug te vinden onder www.overheid.nl onder officiële bekendmakingen.

http://www.justitie.nl/onderwerpen/wetgeving/over_wetgeving/privaatrecht/commissies-privaatrecht/staatscommissie-ipr.aspx