Indiase ouders eisen adoptiekind terug (Van der Maten - incl video)

nos.nl
10 August 2007

Indiase ouders eisen adoptiekind terug

De ouders van een jongetje uit India dat door Nederlanders is geadopteerd, stappen naar de rechter. Ze zeggen dat het kind is gestolen en willen dat de politie hem terughaalt naar India.

De politie in India wil dat Interpol zorgt voor een dna-onderzoek in Nederland. Volgens de adoptiewet zijn de adoptieouders verplicht op die eis in te gaan.

De ouders vertelden NOS-correspondent Wilma van der Maten dat hun zoontje Satish acht jaar geleden is gestolen uit hun huis in Chennai, een stad in het zuidoosten van India. 

Het kind was toen anderhalf jaar oud. "Het was een warme nacht, ik werd wakker om 4 uur en toen was Satish verdwenen", herinnert de moeder zich. Haar man vertelt hoe hij overal had gezocht, maar dat het kind spoorloos was.

Maffia

Pas in 2005 kregen de ouders bericht van de politie, die een bende kidnappers had ontmaskerd. Tegen betaling leverden de ontvoerders kinderen aan een weeshuis. Zo ook Satish. Via adoptiebureau Meiling was het kind in Nederland terechtgekomen. 

De ouders stonden voor een dilemma. Ze hadden wellicht een compromis kunnen sluiten met de Nederlandse familie waar Satish terecht is gekomen om hun kind snel weer (even) terug te zien. 

Maar op advies van hun advocaat zetten ze de strijd om hun kind voort. "Het is maffia, die kinderhandel moet gestopt worden", zegt de raadsvrouw. 

De ouders hebben het niet breed in hun kleine huisje in Chennai (Madras), en wat zijn toekomst betreft is Satish wellicht beter af in nederland. Dat realiseert de Indiase moeder zich ook. "Ik weet het. Maar mijn hart zegt tegen mij: het kind is van mij." 

Meiling

De ouders willen ook dat het Nederlandse adoptiebureau in de zaak wordt gehoord, want hun advocaat vermoedt dat het bureau wist dat het kind was gestolen. In de jaren dat het weeshuis in opspraak raakte, ontving het geld van een Nederlands bureau. Dat moet Meiling zijn geweest, aldus de raadsvrouw.

Maar Meiling spreekt de beschuldigingen tegen. "Zo'n verwijt werpen we verre van ons. De organisatie Meiling is absoluut niet daarvoor opgericht", zegt vice-voorzitter Co Paulus van het adoptiebureau. "We bemiddelen omdat een kind ouders nodig heeft, niet andersom."

Meiling zegt de contacten met het tehuis al verbroken te hebben voordat duidelijk werd dat er sprake was van kidnapping. Justitie, Buitenlandse Zaken en de inspectie Jeugdzorg doen nu onderzoek. Meiling is intussen gestopt met de adopties uit India.

Toezicht

Ook oud-ombudsman Oosting doet onderzoek naar illegale adopties uit India. Volgens de autoriteiten in India gaat het in totaal om ongeveer 350 gevallen. Vijftig kinderen zouden via het verdachte tehuis in Nederland terecht zijn gekomen. Oosting bekijkt onder meer of het ministerie van Justitie goed toezicht heeft gehouden.