Susan Rutten lid Staatscommissie Internationaal Privaatrecht

3 July 2012

Susan Rutten lid Staatscommissie Internationaal Privaatrecht

3 juli 2012

Bij Koninklijk Besluit van 7 juni 2012 is Susan Rutten benoemd tot lid van de Staatscommissie Internationaal Privaatrecht. Het Koninklijk Besluit heeft terugwerkende kracht vanaf 1 september 2011. Vanaf die datum fungeerde Susan feitelijk al als lid van de Staatscommissie.

De Staatscommissie voor het internationaal privaatrecht is in 1897 ingesteld om maatregelen voor te bereiden ter bevordering van de codificatie van het Internationaal Privaatrecht. Zij doet de Regering daartoe de nodige voorstellen en dient de Regering van advies omtrent onderwerpen van internationaal privaatrecht. Het internationaal privaatrecht geeft regels voor grensoverschrijdende zaken, bijvoorbeeld als bepaald moet worden van welk land het recht van toepassing is of welke rechter internationaal bevoegd is. De commissie is ingesteld in 1897 en bestaat uit zestien leden. De laatste jaren leverde de commissie een grote bijdrage aan de totstandkoming van het nieuwe Boek 10 Burgerlijk Wetboek over het internationaal privaatrecht. De Staatscommissie houdt zich ook intensief bezig met de diverse Europese voorstellen tot harmonisatie van onderdelen van het internationaal privaatrecht binnen de Europese Unie.

De Staatscommissie is ook aangewezen als het nationale orgaan in de zin van artikel 6 van het Statuut van de Haagse Conferentie. Zij is de Nederlandse instantie waarmee het Permanent Bureau van de Haagse Conferentie contact houdt. De werkzaamheden en inrichting van de Staatscommissie worden bepaald door de Wet van 14 februari 1998 op de Staatscommissie voor het internationaal privaatrecht (Stb. 1998, 208).

.