32 de ONG-uri au participat la dezbaterea publica cu tema: „Drepturile copilului sunt Lege”

8 April 2013

Esti aici: ONG » Social » 32 de ONG-uri au participat la dezbaterea publica cu tema: „Drepturile copilului sunt Lege”

32 de ONG-uri au participat la dezbaterea publica cu tema: „Drepturile copilului sunt Lege”

Data: 8-04-2013

Asociatia Catharsis Brasov, initiator al Proiectului de schimbare a Legii Adoptiei in vigoare, impreuna cu celelalte 32 de ONG-uri care au sustinut acest Proiect, au participat Joi, 4 aprilie 2013, in Senatul Romaniei, la dezbaterea publica cu tema: „Drepturile copilului sunt Lege”.

Intalnirea la nivel parlamentar a fost demarata de catre senatorul Sebastian Grapa, parlamentarul care isi asuma Initiativa legislativa pentru modificarea Legii adoptiei din Romania.

Intrevederea dintre reprezentantii societatii civile si cei ai statului a fost gazduita de Senatul Romaniei – sala Avram Iancu. Participantii: senatori, deputati, secretari de stat din ministere direct interesate, consilieri parlamentari ai comisiilor de specialitate din ambele Camere ale Parlamentului, reprezentanti ai ONG-urilor – presedinti, juristi, asistenti sociali, parinti adoptivi, familii care asteapta sa adopte, asistenti maternali, copii si tineri victime ale Legii Adoptiei in vigoare au dialogat timp de aproape trei ore, pe problematici de legislatie a adoptiei care reclama schimbare urgenta.

Tema dezbaterii, propusa de catre Asociatia Catharsis Brasov s-a bucurat de audienta maxima. Toti cei prezenti s-au declarat a fi intru-totul de acord cu necesitatea unei legi clare, corecte, cu proceduri juridice care sa realizeze cu adevarat interesul superior al copiilor abandonati, in regim de celeritate.

In prima parte a dezbaterii, Asociatia Catharsis a prezentat argumente incontestabile de neconstitutionalitate a unor articole din Legea adoptiei in vigoare care fac imposibila adoptia copiilor de etnie roma, a celor cu dizabilitati sau cu varsta peste cinci ani. Aceasta Lege incalca flagrant drepturile celor peste 60.000 de copii lipsiti definitiv de ocrotire parinteasca, ii mentine suspendati in sistemul de asistenta sociala.

Copiilor si tinerilor prezenti la dezbatere li s-a oferit, cu prioritate, cuvantul. Acestia au povestit cu o sinceritate dezarmanta, despre traumele sindromului institutionalizarii care le-a marcat copilaria, adolescenta, viata. Ei se considera victime ale unei Legi nedrepte, o lege care i-a condamnat la o viata fara familie, fara demnitate, fara sansa la o viata normala, la izolare sociala, marginalizare.

In continuare, Asociatia Catharsis a prezentat noutatile pe care le prevede Proiectul de lege: prioritate cuvenita copilului abandonat fara posibilitati de reintegrare in familia naturala; o procedura juridica simpla, clara si concisa pentru familiile care doresc sa adopte, transparenta si celeritate pe parcursul intregii proceduri de adoptie; alternativa la adoptia interna - adoptia intracomunitara/internationala; dezvoltarea reala de parteneriate publice – private in procedura adoptiei; responsabilizarea autoritatilor publice, respectiv a Comisiei pentru Protectia Copilului, precum si a ONG-urilor acreditate in conditiile legii.

Reprezentantii societatii civile si-au exprimat punctul de vedere cu privire la subiectele supuse dezbaterii. S-a constatat omogenitate incontestabila in exprimarea dorintei de schimbare a Legii adoptiei in vigoare. De asemenea, au fost identificate si modalitati concrete prin care se va putea ajunge la rezultatul asteptat de toata lumea, o lege a adoptiei cu proceduri simple si eficiente, care sa aiba unic scop respectarea dreptului fundamental al fiecarui copil - dreptul sacru la o familie proprie si permanenta.

In a doua parte a dezbaterii, si-au exprimat opinia reprezentantii statului. Discursul fiecaruia a evidentiat, pe de o parte, inertia cu care se confrunta legislatia actuala din domeniul adoptiei si, pe de alta parte, dorinta de cooperare in elaborarea unul cadru legal adecvat, conform Conventiei de la Haga.

Cuvantul de incheiere al intalnirii la nivel parlamentar a apartinut Senatorului Sebastian Grapa. Parlamentarul a subliniat faptul ca, prioritatea sa in mandatul actual este o Lege a Adoptiei care sa realizeze interesul superior al copilului abandonat.

Cat priveste continuarea demersului juridic al Initiativei legislative, Senatorul a propus constituirea unui grup de lucru format atat din reprezentanti parlamentari-specialisti in domeniile aferente elaborarii de acte normative din aria protectiei sociale, cat si din reprezentanti ai ONG-urilor de profil, dornici sa-si aduca aportul la realizarea unei Legi a Adoptiei clara si completa, care sa asigure prin normele pe care le prevede „O Romanie fara orfani!”. Intalnirea grupului de lucru va avea loc la Brasov, in luna mai.

.