"Prodi betrokken bij verboden adopties"

13 February 2004

Gepubliceerd op: 13 februari 2004

Buitenlandredactie

Meer informatie

"Prodi betrokken bij verboden adopties"

BRUSSEL - Voorzitter Prodi van de Europese Commissie en andere EU-politici hebben zich bemoeid met de adoptie van kinderen uit Roemenië, terwijl in dat land op last van de Unie een tijdelijk verbod geldt op adopties door buitenlandse gezinnen.

Het persbureau AP meldt in het bezit te zijn van een memo van de Roemeense overheid waaruit dit blijkt. Na de val van het communisme bleek dat er ginds duizenden kinderen in vieze en onverwarmde weeshuizen zaten. Adoptie werd business, met medewerking van corrupte ambtenaren. In 2001 eiste de EU, in het kader van de besprekingen over toetreding van de kandidaat-lidstaat tot de Unie, dat er een einde zou komen aan deze praktijk.

Daarna is er in 187 situaties toch nog goedkeuring verleend voor het vertrek van kinderen naar elders, meest naar Italië, zo moest premier Nastase vorige maand erkennen. Hij gaf verder toe dat Europese topfiguren zich in het verleden met individuele gevallen hebben bemoeid. Onduidelijk is wanneer dat gebeurde. Lobbyen was volgens hem niet het juiste woord; het ging om "persoonlijke garanties voor de rechtschapenheid van de adoptieouders."

Ook Prodi zou daarbij betrokken zijn geweest. Zijn woordvoerder wilde gisteren niet reageren. Diens collega die werkt voor commissaris Verheugen, die belast is met alle zaken betreffende de uitbreiding van de EU, spreekt de beschuldiging tegen. Prodi heeft volgens hem alleen "informatie gevraagd over kinderen wier zaak nog liep." Andere politici die in dit verband worden genoemd, zijn de Italiaanse europarlementariër Di Pietro en de Luxemburgse oud-Commissie-voorzitter Santer.

Een directeur van de adoptiedienst in Roemenië zegt dat de interventies van politici niet bepalend zijn geweest voor beslissingen over adopties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.