„Mager bewijs voor misstanden adoptie”

www.rd.nl
20 May 2021

„Mager bewijs voor misstanden adoptie”

Anne Vader

20 mei 2021 18:31

Van Dam.?beeld RD, Anton Dommerholt

Van Dam.?beeld RD, Anton Dommerholt

BINNENLAND

Misstanden rond adoptie komen tot op de dag van vandaag voor, constateerde de commissie-Joustra onlangs. De onderbouwing van die bewering is summier, reageert de AdoptieVereniging Gereformeerde Gezindte (AVGG).

„Vrijwel onveranderd” is het „fraudegevoelige systeem” van adoptie uit het buitenland, ook na de strengere regelgeving in 1998. Zo stelt de onderzoekscommissie in een brief die minister Dekker vorige week naar de Tweede Kamer stuurde. De bronnenlijst die de onderzoekers bijvoegden als bewijs voor hun bewering, zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij adoptieorganisaties.

Volgens de AVGG laat die lijst nog maar eens zien dat er „onvoldoende basis is voor het stevige besluit” om adoptie uit het buitenland voorlopig op te schorten, zegt voorzitter Martin van Dam. Als voorbeeld noemt hij de „signalen van misstanden” uit Zuid-Afrika, waar zijn eigen adoptiekinderen vandaan komen. Het bewijsmateriaal dat Joustra daarvoor aanvoert, zijn een reeks Kamervragen die werden gesteld omdat kinderen uit dat land niet geadopteerd mochten worden door niet-christelijke of homoseksuele paren. „Onbehoorlijk bestuur”, stellen de onderzoekers. Van Dam duidt het echter als een „normatief kader” dat intussen alweer achterhaald is.

Fraudegevoelig

Met de bewering dat het adoptiesysteem „fraudegevoelig” is, geeft de commissie in de ogen van Van Dam een „onheuse voorstelling van zaken.” De suggestie dat adoptie een markt van vraag en aanbod creëert, noemt hij onterecht. „In het buitenland kijkt men naar een oplossing voor het kind, niet zozeer naar de ouders. Zo zoekt men eerst uit of er in de directe familiekring of woonomgeving een plek is waar het kind terechtkan.”

De kosten zijn volgens de voorzitter meestal direct herleidbaar tot bijvoorbeeld maatschappelijk werkers die bij de procedure betrokken zijn. „Er gaat geen cent naar kindertehuizen om zo meer aanbod van kinderen te krijgen.”

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. beeld ANP, Bart Maat

LEES OOK

19 mei 2021 10:42

„Stop op adopties is ongefundeerd”

Jeugdzorg

Van Dam erkent dat misstanden niet 100 procent uit te sluiten zijn. „Ook in het Nederlandse jeugdzorgsysteem gaan helaas dingen mis, maar daarmee schaffen we niet de hele jeugdzorg af. Zo moeten adoptieprocedures zeker zorgvuldig zijn, maar dat is wat anders dan er pats-boem mee kappen.”

Het advies over tijdelijke opschorting had de commissie nooit mogen geven, vindt hij. „Dan had die beter dossieronderzoek moeten doen. Nu ligt er geen goede bewijslast van de periode na 1998.”

Onduidelijk is wanneer echtparen die in onzekerheid zitten te horen krijgen of hun adoptieprocedure kan doorgaan. Een nieuw kabinet moet daar een besluit over nemen. „Maar dat kabinet is er voorlopig nog niet”, verwacht Van Dam.

.