Europol niet opgewassen tegen strijd kinderhandel

www.tijd.be
29 August 1996

NIEUWS

Europol niet opgewassen tegen strijd kinderhandel

29 augustus 1996 00:00

(tijd) - Naar aanleiding van de zaak-Dutroux gaan steeds meer stemmen op om kinderhandel Europees aan te pakken. Daarbij wordt dan in de eerste plaats gedacht aan een versterking van de Europese politiesamenwerking Europol. Maar de gegevens die door Europol kunnen worden uitgewisseld, mogen geen 'persoonlijke' gegevens bevatten, ook niet over seksuele geaardheid.Europol, de Europese politiedienst voor drugsbestrijding, werd pas een maand geleden door alle lidstaten formeel goedgekeurd. De politiedienst, die vooral gegevens zal verzamelen, uitwisselen en analyseren, kan pas van start na ratificatie door alle EU-landen. De taak van Europol is intussen wel uitgebreid tot mensenhandel, autozwendel, nucleaire smokkel en clandestiene immigratie.

EU-Commissielid Anita Gradin, verantwoordelijk voor de samenwerking inzake justitie en binnenlandse zaken, zei op het congres in Stockholm tegen seksueel misbruik van kinderen dat kinderhandel duidelijk onder de bevoegdheid van Europol valt. De voorbije dagen gingen her en der stemmen op om het takenpakket van Europol expliciet uit te breiden tot kinderhandel en pedofilienetwerken.

sluitADVERTENTIE

In dat kader stellen de christendemocratische Europarlementsleden (EVP) voor om een aparte cel op te richten binnen Europol, die zich specifiek bezighoudt met de coördinatie van gegevens van vermiste kinderen. De EVP-fractie was deze week in Helsinki bijeen voor haar studiedagen. Het voorstel zal worden besproken op de komende zitting van het Europees parlement in Straatsburg.

Toch kan Europol niet krachtdadig ingezet worden in de strijd tegen pedofilienetwerken. De Europol-conventie verbiedt immers dat 'persoonlijke gegevens' worden vermeld op de fiches die ter inzage liggen van de Europese politiedienst. Ook seksuele geaaardheid valt onder de te mijden gegevens. KV

V