Baron illegal adoptions

20 March 2004

"Baron illegal adoptions" - Valeriu Stoica 

Seria comunicatelor "empowered by the PSD" continue with the former president PNL, Valeriu Stoica, "former Minister of Justice Valeriu Stoica, supranumit by media baron illegal adoptions, should be light on this matter , Who held the first page of the newspapers a good period of time. Hundreds of acts of adoptions have gone in the period 1997-2000 from the archives of institutions, which are in direct subordination of Mr. Stoica, which generated even intervention of the German Minister of Justice At that time, it asked the Romanian authorities, on a firm tone, notes about each adoption case in hand. " Communication ends with the request of the PNA's investigation Stoica, because "these questions are required, and PNL leader must answer allegations, that is not normal for just such a character model was now in the Champion of morality, without give off anyone. "

"Baronul adoptiilor ilegale" - Valeriu Stoica

Seria comunicatelor "imputernicite de PSD" continua cu fostul presedinte PNL, Valeriu Stoica: "Fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica, supranumit de catre mass-media baronul adoptiilor ilegale, ar trebui sa faca lumina asupra acestui subiect, care a tinut prima pagina a ziarelor o buna perioada de timp. Sute de acte privind adoptiile au disparut in perioada 1997-2000 din arhivele institutiilor abilitate, aflate in subordinea directa a domnului Stoica, fapt care a generat chiar interventia ministrului german al Justitiei de la acea data, ce a solicitat autoritatilor romane, pe un ton ferm, note informative despre fiecare caz de adoptie in parte". Comunicatul se incheie cu cererea catre PNA de a-l ancheta pe Stoica, pentru ca "intrebarile acestea se impun, si liderul PNL trebuie sa raspunda acuzelor, pentru ca nu este normal ca tocmai un astfel de personaj sa pozeze acum in campion al moralitatii, fara a mai da socoteala nimanui".

 

======================================

 

Ziua Logo

 Nr. 2968 de sambata, 20 martie 2004 

  Arhiva   Pagina de start   Redactia 

  Cauta:     Detalii »
 


 

 
 
Politica
 
deschide »  
 
 
 
Ba al vostru e mai baron!
"Baroniada" electorala
 
 
 
 
-- "Biroul de Presa PSD" acuza
 
 

Campania electorala neoficiala a debutat si continua cu acuze reciproce, intre PSD si Alianta PNL-PD (D.A.), referitoare la numarul si la greutatea baronilor pe care-i are fiecare. Probabil ca la sediile partidelor mentionate este efervescenta mare: se cauta in arhive, se decupeaza ziarele, se dau telefoane, se fac investigatii, se mentine permanent legatura cu teritoriul. Baronii cei mai rai trebuie gasiti, aratati cu degetul si, daca este cazul, reclamati la PNA.

 

PSD s-a saturat sa tot raspunda la exemplele de cazuri ale inlalcarii legilor de catre baronii locali pe care opozitia bate moneda de ceva vreme incoace. Asa ca a contracarat si a iesit, doua zile la rand, cu cateva comunicate stufoase, semnate cu simtul raspunderii "Biroul de presa". Prin intermediul acestora, am aflat ca PSD solicita Parchetului National Anticoruptie sa deschida dosare in cazurile lui Calin Popescu Tariceanu (vicepresedinte PNL), Valeriu Stoica (membru PNL, fost ministru al Justitiei), Aristotel Cancescu, Ioan Ghise (primarul Brasovului), Nicolae Vlad Popa si Radu Berceanu (deputat PD, fost ministru al Industriilor). Cu o zi in urma, PSD a trimis comunicate similare, atacandu-i dur pe Gheorghe Flutur (senator PNL, sef al campaniei electorale locale a PNL), Theodor Stolojan (presedintele PNL), Paul Pacuraru (vicepresedinte PNL) si Nini Sapunaru (deputat PNL). Vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur reclama faptul ca PSD a demarat o campanie de verificare a activitatii sale din perioada 1997-2000, cand a fost director al Directiei Silvice Suceava, si a firmelor liberalilor suceveni si a anuntat ca va sesiza Parlamentul European fata de abuzurile la care este supus. Si in alte judete (la Vrancea, de exemplu, dupa cum ne-a declarat Nini Sapunaru) liberalii se plang de faptul ca mai-marii pesedisti trimit Garda Financiara lunar la firmele lor pentru controale. Unii dintre ei se gandesc serios sa-si mute domiciliul in Capitala daca la locale sau la generale va castiga tot PSD. "Asa nu se mai poate. Intram in faliment daca tot stam sa prezentam hartii la infinit", ne-a precizat un lider local al PNL.PD a reactionat tot ieri la acuzele PSD si a precizat ca partidul de guvernamant foloseste PNA ca instrument de lupta politica si electorala.

Coruptia, combatuta "frontal, cinstit si direct"In paralel cu difuzarea comunicatelor de presa incriminatoare la adresa reprezentantilor opozitiei, ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, sublinia, la videoconferinta cu prefectii de la Palatul Victoria, ca "problema combaterii coruptiei trebuie abordata frontal, cinstit si direct, pentru a putea fi rezolvata cat mai curand, avand in vedere ca semnalele venite de la cetatenii si cele primite din afara sunt oarecum consensuale".El a declarat ca, in ceea ce priveste combaterea faptelor de coruptie, dincolo de ceea ce poate fi considerat ca o lupta politica, o politizare a subiectului sau o supramediatizare a acestuia, este clar ca exista o problema in societatea romaneasca."Trebuie sa fim constienti de faptul ca, odata ce atat cetatenii Romaniei, cat si semnalele primite din afara sunt oarecum consensuale, din acest punct de vedere trebuie sa abordam frontal, cinstit si direct aceasta problema si sa vedem cum o putem rezolva cat mai curand", a spus Diaconescu, referindu-se la combaterea faptelor de coruptie. In opinia sa, cadrul legislativ si institutional functioneaza si este eficient, dar este momentul sa fie accelerata implementarea acestor masuri.Diaconescu a anuntat ca Ministerul Justitiei, in colaborare cu celelalte ministere, a construit o evaluare privind ceea ce s-a intamplat, incepand cu decembrie 2001, cand a fost adoptat Planul de masuri anticoruptie, pana in prezent. "Pe baza evaluarii au fost stabilite, in rezumat, care sunt actele normative aplicate si in ce masura acestea sunt functionale, precum si in ce masura acestea trebuie modificate sau adaptate situatiei de fapt", a anuntat Diaconescu. "Impreuna cu partenerii nostri, Banca Mondiala, Comisia Europeana ca si Consiliul Europei, care sunt gata sa ne ajute, vom urmari in mod deschis si transparent felul in care masurile se adopta si aplica pentru a rezolva o data pentru totdeauna aceasta dilema sociala, care devine cateodata si politica, legata de combaterea coruptiei in Romania", a subliniat ministrul Justitiei.

"Baronii Opozitiei", in viziunea BP al PSDPana cand se va lamuri "dilema sociala", Biroul de Presa (BP) al Partidului Social Democrat "este imputernicit sa dea publicitatii" mai multe declaratii de presa prin care se arata bubele guvernantilor CDR."Raspunsul la unul dintre cele mai mari scandaluri de coruptie, din guvernarea CDR, respectiv afacerea SunOil, este detinut de vicepresedintele PD, baronul de Dolj, Radu Berceanu. Sute de miliarde de lei si mai multe favoruri catre liderii CDR a fost miza acestui act de coruptie, care a afectat grav rafinaria Petrobrazi-Ploiesti". Se invoca aparitiile din presa centrala si locala potrivit carora "in repetate randuri faptul ca fostul ministru al Industriilor si Comertului, Radu Berceanu, participa la tot felul de conferinte internationale, sponsorizat direct de catre presedintele SunOil.

"Baronul adoptiilor ilegale" - Valeriu StoicaSeria comunicatelor "imputernicite de PSD" continua cu fostul presedinte PNL, Valeriu Stoica: "Fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica, supranumit de catre mass-media baronul adoptiilor ilegale, ar trebui sa faca lumina asupra acestui subiect, care a tinut prima pagina a ziarelor o buna perioada de timp. Sute de acte privind adoptiile au disparut in perioada 1997-2000 din arhivele institutiilor abilitate, aflate in subordinea directa a domnului Stoica, fapt care a generat chiar interventia ministrului german al Justitiei de la acea data, ce a solicitat autoritatilor romane, pe un ton ferm, note informative despre fiecare caz de adoptie in parte". Comunicatul se incheie cu cererea catre PNA de a-l ancheta pe Stoica, pentru ca "intrebarile acestea se impun, si liderul PNL trebuie sa raspunda acuzelor, pentru ca nu este normal ca tocmai un astfel de personaj sa pozeze acum in campion al moralitatii, fara a mai da socoteala nimanui".

Tariceanu, acuzat de PutereVicepresedintele liberal Calin Popescu Tariceanu ingroasa randurile celor incriminati de PSD: "Consideram necesara rememorarea scandalurilor de coruptie in care mass-media a semnalat implicarea baronului de Citröen, Calin Popescu Tariceanu. Fostul ministru al Industriilor si Comertului a reusit performanta de a-si lega numele de graba, mai mult decat dubioasa, cu care institutiile statului au inceput sa achizitioneze autoturisme de import marca Citroen, in perioada 1997-2000. Nu mai putin de 570 de autoturisme Citröen au fost cumparate din banii contribuabililor, intr-un interval de 6 luni, de RomTelecom si SNP, societati care au simtit brusc nevoia de a-si imbogati parcul auto cu autoturisme in valoare totala de peste 19 milioane USD"."

Acapararea Brasovului de liberali"PSD atrage atentia si asupra "acapararii judetului Brasov de catre oligarhia liberala. Baronii PNL din judet se lafaie, dupa cum a atentionat mass-media de nenumarate ori, in vile imense, cumpara hectare de teren in speranta de a le vinde la suprapret, aloca miliarde de lei din banii contribuabililor pentru deplasari in strainatate, organizeaza licitatii ale caror castigatori sunt apropiati PNL ori chiar evita procedura licitatiei", se arata in alt comunicat PSD. Ca exemplu se mentioneaza aici cazul presedintelui Consiliului Judetean Brasov, "baronul mediei locale, Aristotel Cancescu, care a achizitionat, dupa cum a relatat presa, sediul trustului MIX de la Uzina Tractorul, in baza publicitatii facute acesteia; a cheltuit aproximativ 2 miliarde de lei pentru refacerea fatadei cladirii Consiliului Judetean, desi cunostea faptul ca aceasta apartine Ministerului Justitiei; a creat un fond special aflat la dispozitia sa din care poate imparti sume dupa cum doreste".In opinia PSD, "un alt baron PNL de Brasov este primarul Ioan Ghise, care in trei ani de mandat a fost plecat din primarie nu mai putin de 200 de zile. Ioan Ghise este un tip de baron special, la care nu ajunge orice muritor de rand. Astfel, in 2003, doar o singura persoana a reusit sa ajunga in audienta la el. In ceea ce priveste banii publici, presa a remarcat cum, in urma cu doi ani, Consiliul Local Brasov a alocat un miliard de lei pentru elaborarea unui studiu de descentralizare a sistemului de termoficare. La licitatie au participat doua societati, iar primarul a trimis uneia o adresa pentru a o convinge sa scada oferta cu 100 de milioane, ca sa castige licitatia", se arata in comunicatul PSD.Lista "baronilor de Brasov" este ingrosata de Nicolae Vlad Popa, presedintele PNL Brasov. "Nu a ratat ocazia de a vinde mobilierul valoros, de epoca, din sediul partidului, fapt care a nascut un scandal urias in filiala liberala, relatat de presa. La scurt timp, el si-a cumparat un Jeep Grand Cherokee", mentioneaza Biroul de presa al PSD.PNA - instrument de lupta politicaPD considera incalificabila maniera in care PSD intelege sa utilizeze Parchetul National Anticoruptie ca instrument de lupta politica si electorala impotriva adversarilor sai. Intr-un comunicat dat ieri publicitatii PD arata ca "PSD distrage atentia de la scandalul Iacubov, lansand atacuri murdare asupra unor lideri ai opozitiei folosind PNA ca mijloc de intimidare si discreditare a acestora. Atacurile PSD confirma faptul ca PNA a fost creat chiar in acest scop de a hartui membrii opozitiei, institutia aflandu-se in subordinea directa a Guvernului", se mentioneaza in document.Democratii spun ca, "in ceea ce priveste acuzatiile aduse deputatului PD, Radu Berceanu, informam PSD ca in perioada 1999-2000, cand dosarul SunOil se afla in cercetare, Radu Berceanu s-a pus la dispozitia Parchetului General, din proprie initiativa. Dosarul a fost finalizat, fara a fi formulata o acuzatie la adresa liderului democrat", se explica in comunicat.

"PSD s-a autodepasit in scenarii delirante"Liberalii au reactionat si ei la acuzele PSD, considerand ca acestea "demonstreaza ca PSD se afla intr-un moment tulbure al existentei sale politice. PSD a aspirat, timp de trei ani, sa obtina puterea absoluta in Romania si a sfarsit prin a fi corupt in mod absolut!", se arata intr-un comunicat de presa.PNL spune ca nu mai este un secret pentru nimeni ca PSD si-a bagat intreaga Romanie in buzunar, fara sa tina cont de nimic altceva decat de propriul interes. "Panica actualei puterii in fata posibilitatii de a fi sanctionata de electorat pentru minciunile si furtul organizat din ultimii trei ani i-au determinat pe capii retelei pesediste sa reactioneze intr-un mod incalificabil, prin atacuri murdare la adresa PNL. Compunand pe banda rulanta comunicate de presa desprinse din filmele SF, celebra Directie de comunicare a PSD s-a autodepasit in elucubratii si scenarii delirante".PNL va atentiona oficialii europeni si opinia publica din statele membre ale Uniunii Europene in legatura cu gravele derapaje de la normele democratiei de care partidul de guvernamant s-a facut vinovat in fiecare zi a mandatului sau."In ceea ce priveste scenariile aberante inventate de PSD la adresa domnului Calin Popescu Tariceanu, Partidul National Liberal face urmatoarele precizari: companiile RomTelecom si SNP au achizitionat masini marca Citröen dupa ce mandatul de ministru al domnului Calin Popescu Tariceanu incetase; RomTelecom si SNP au facut aceste achizitii pe baza unei licitatii, in cazul RomTelecom fiind cumparate in numar egal atat autoturisme marca Citröen, cat si Renault; pe durata mandatului de ministru al domnului Calin Popescu Tariceanu, nici o institutie de stat nu a achizitionat autoturisme marca Citröen. Prin urmare, toate acuzatiile aduse domnului Calin Popescu Tariceanu sunt lipsite de fundament, ele facand parte din manipularea ostentativa a partidului de guvernamant, menita sa otraveasca intreaga opinie publica romaneasca", se mentioneaza in comunicatul PNL.Flutur reclama PSD la UEIn tabara opozitiei vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, a declarat, tot ieri ca in ultimele zile a fost inceputa o campanie de verificare a activitatii sale din perioada 1997-2000, cand a fost director al Directiei Silvice Suceava, si a firmelor liberalilor suceveni si a anuntat ca va sesiza Parlamentul European fata de abuzurile la care este supus. "Voi adresa o scrisoare Parlamentului European pentru a arata tot ceea ce se intampla si mi se intampla ca senator al Romaniei, care a facut cunoscute acte grave de coruptie in speranta ca lucrurile se vor indrepta si Romania se va redresa din derapajul spre Uniunea Europeana", a declarat Flutur, intr-o conferinta de presa, conform Mediafax. Senatorul liberal a acuzat PSD ca "a dat startul la fabricarea de dosare, in special fata de liderii liberali, apreciind aceasta actiune drept politie politica si un atentat la democratie. "Acesti oameni pun in pericol democratia si voi informa toate forurile europene in legatura cu aceata situatie. Sunt lucruri foarte grave, incearca sa puna pumnul in gura opozitiei. Cred ca democratia este confiscata de PSD in judetul Suceava", a mai spus vicepresedintele liberal.

SAPARD cu cantec la SuceavaVicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, a declarat cu aceasta ocazie ca problemele nu se gasesc in ograda sa, ci a PSD. El a spus ca mai multe lucrari de modernizare a unor drumuri comunale, executate in judetul Suceava si finantate prin programul SAPARD. Flutur a reclamat calitatea lucrarilor de executie pentru modernizare unor drumuri comunale prin programul SAPARD, aratand ca in comuna Galanesti nu au fot realizate santuri pe marginea caii de acces, iar la Siminicea a fost sesizata Inspectia in Constructii din cauza slabei calitati a lucrarilor. El s-a aratat surprins ca cei doi directori din Consiliul Judetean Suceava care s-au aflat in conflict de interese privind derularea Programului SAPARD au fost dusi la mai bine. "Cei doi directori care au facut de ras judetul Suceava au fost detasati la mai bine. O astfel de sanctiune este foarte interesanta. Domnul Dobrea Climec a fost detasat la Regia de Drumuri, iar domnul Veleanu la serviciul judetean eco-term-gaz, care va gestiona fonduri de peste doua sute de milioane de euro pentru proiectul de reabilitare a utilitatilor din judet", a spus Flutur.Potrivit unui raport elaborat de Corpul de Control al Guvernului in urma unei anchete privind derularea programului SAPARD in judetul Suceava, Radu Adrian Veleanu, directorul general al Directiei generale tehnice din Consiliul Judetean Suceava si adjunctul sau Niculai Dobrea Climec au verificat toate proiectele SAPARD intocmite de firmele ai caror actionari erau sotiile lor, Rodica Dobrea-Climec si Violeta Veleanu. Potrivit raportului, SC Diafarm SRL a intocmit 14 proiecte SAPARD, in valoare totala de 235.425 de euro, referitoare la drumurile din zonele rurale. Actionarul majoritar al SC Diafarm SRL este Rodica Dobrea-Climec (avand 92,42 la suta din actiuni), iar proiectele au fost verificate de sotul ei, Niculai Dobrea-Climec. Pentru verificarea proiectelor, Dobrea-Climec a fost platit cu 22.738 de euro.In celalalt caz, SC Sarom Impex SRL - al carei unic actionar este Violeta Veleanu - a intocmit trei proiecte SAPARD, in valoare totala de 70.738 de euro. Doua proiecte vizau canalizarea cu apa in zonele rurale, iar al treilea alimentarea cu apa in acelasi mediu. Cele trei proiecte au fost verificate de Radu Adrian Veleanu, care a primit 1.380 de euro pentru serviciile prestate.Corpul de Control al premierului a dispus ca aceste concluzii sa fie transmise Agentiei SAPARD si Consiliului Judetean Suceava, care ar urma sa ia masuri in acest caz. In plus, aceeasi institutie cere ca raportul intocmit sa fie analizat de Oficiul de Lupta Antifrauda al Comisiei Europene si Parchetul National Anticoruptie. Agentia SAPARD a decis sa reia licitatiile pentru desemnarea persoanelor care vor verifica toate cele 16 proiecte din judetul Suceava la care au fost depistate conflicte de interese. In judetul Suceava, 58 de consilii locale au depus cereri de finantare pentru proiecte de reabilitare a infrastructurii prin programul SAPARD, in valoare totala de 46,6 milioane de euro, din care pentru 37 au fost semnate deja contractele de finantare, iar pentru 24 a fost organizata licitatia pentru desemnarea constructorului.

Bilantul lui SapunaruDeputatul PNL de Vrancea, Nini Sapunaru, a realizat si el un bilant al "celor patru ani de coruptie si abuzuri in Vrancea". Sapunaru aminteste unele din evenimentele controversate, "cu iz de coruptie si abuz, petrecute in ultimii patru ani in judetul Vrancea". Aceste evenimente i-au avut ca actori principali pe presedintele CJ Vrancea Marian Oprisan si pe prefectul de Vrancea George Baesu."In Vrancea exista la un moment dat o presa libera, cu puncte de difuzare organizate si civilizate. Deranjat de faptul ca unii ziaristi s-au comportat profesionist si au scos la iveala afacerile necurate ale conducerii PSD, care a ordonat distrugerea unor chioscuri de difuzare a presei. Datorita acestei atitudini dictatoriale, ziarele se vand acum pe strada si in intersectii, la fel ca acum un secol. Libertatea presei in Vrancea este o gluma amara", arata Sapunaru in cadrul unui comunicat de presa. La acest caz adauga "cele mai mari tunuri care reprezinta afacerile pe bani publici". El face referire la "contracte de zeci si sute de miliarde au fost castigate in urma unor simulacre de licitatii de catre firma AISPA STAR, patronata de controversatul Cornel Prunache". Lista continua cu manevrele dubioase in folosul personal al PSD-ului local si cu faptul ca "in patru ani de conducere a judetului, PSD a terorizat mediul de afaceri vrancean prin initierea programului de sponsorizari fortate". El spune ca "pentru ca oamenii de afaceri sa fie intimidati, contractele sunt inmanate de reprezentanti ai Directiei de Finante sau ai Garzii Financiare. Aceste contracte trebuie onorate obligatoriu".Sapunaru puncteaza si "incercarile de spoliere a agriculturii vrancene de catre prefectul George Baesu, care a cerut imperativ producatorilor de struguri vranceni sa-si vanda productia numai catre cumparatori din judet. Din intreaga afacere ar fi avut de castigat intreaga clientela politica a PSD Vrancea".

Bogdana PAUN 
 
 
 
 
 
 
 Afisari: 1  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 
 
 
 
 Comentarii: 1 | Afiseaza toate comentariile  
 
Curatati-l pe Stolojan...   de Alcor