Dennis de Jong spoke to Selmayr: positive

12 February 2019

Dennis de Jong

Tue, 12 Feb, 11:50

to me

Beste Roelie,

Zojuist uitgebreid met Selmayr gesproken. Ik zal hier verder geen ruchtbaarheid aan geven en verzoek jou hetzelfde te doen, maar het gesprek verliep boven verwachting goed.

1. Het is belangrijk dat we het zoeken naar een menselijke oplossing loskoppelen van de vraag naar misstanden bij de Commissie e.d. Dat was vanaf het begin ook mijn inzet, maar wordt nu essentieel, want zodra je in een soort conflict terechtkomt over wie, wat, wanneer, gaan de formele procedures allemaal een rol spelen en daar hebben we nu even niets aan;

2. Selmayr heeft begrip voor alles wat je hebt meegemaakt en sympathiseert ook persoonlijk met de goede zaak waarvoor je strijdt. Dat geeft een goede basis om de regels de regels te laten en voor jou een bijzondere oplossing te vinden. Ik heb je eisen op tafel gelegd: kwijtschelding van de vorderingen op jou en een overbruggingsregeling totaan je pensioen.

3. Begin volgende week spreekt Selmayr zowel Oettinger als Timmermans en zal daarbij zo´n menselijke oplossing bepleiten. Eind volgende week zal hij me hierover bellen en dan zou de zaak rond kunnen zijn.

4. Van mijn kant heb ik aangeboden dat als er inderdaad een menselijke oplossing wordt geboden, ik ook publiekelijk zal verklaren dat ik daar heel blij mee ben. Dat heeft m.n. voor Timmermans voordelen, zo aan de vooravond van de Europese verkiezingen.

Kortom, we zijn een belangrijke stap verder, maar pas eind volgende week weten we zeker of het gelukt is. Gelet op Selmayr´s invloed binnen de Commissie ga ik vooralsnog uit van een positief resultaat, maar ik wil ook niet te vroeg juichen.

Daarnaast is het prima om, nadat je financieel stabiliteit gekregen hebt, plannen te maken hoe we het misbruik bij internationale adopties verder op de kaart kunnen zetten. Tijdens het huidige mandaat kunnen we niet veel meer doen, maar we kunnen alvast wel e.e.a. voorbereiden voor het nieuwe EP dat op 2 juli wordt geïnstalleerd. Je kunt hier uiteraard, samen met Arun en andere NGOs een belangrijke rol bij spelen.

Gelukkig weer eens een positiever bericht en ik wens je, zoals altijd, veel kracht toe in afwachting van het resultaat eind volgende week.

Met hartelijke groet,

Dennis