Adoptie

www.nd.nl
12 June 2009

Adoptie

Dit artikel komt voor in dossier: Homoseksualiteit

Geplaatst: 12 juni 2009 12:20, laatste wijziging: 12 juni 2009 16:34

door Rien van den Berg

Hij staat er niet om bekend, justitieminister Hirsch Ballin, dat hij een onzuivere juridische redenering voor lief neemt om zichzelf te redden in een debat.

Maar gisteren deed hij het toch. De kwestie is deze: voor Nederlandse echtparen die een kind willen adopteren, liggen twee wegen open. De eerste is die van 'volledige bemiddeling': je meldt je in Nederland bij de officiƫle instantie en gaat zo de procedure in. Dat is de weg voor adoptie tussen 'beschaafde' landen, landen die het Haags Adoptieverdrag onderschrijven. Deze weg biedt de veiligheidswaarborgen die moeten zorgen dat een kwetsbaar kind optimaal beschermd is tegen alle misstanden die zich rond adoptie voordoen. Maar juist in landen van een wat groezeliger signatuur kan het belang van een kind gediend zijn met adoptie. Voor die landen is de mogelijkheid van 'deelbemiddeling' in het leven geroepen. Adoptieouders die in dit soort landen rechtstreeks in contact komen met een te adopteren kind, kunnen de procedure in een later stadium aanmelden bij de officiƫle instanties. Dat is een wat neteliger procedure, met minder waarborgen. Maar het alternatief kan zijn, om het maar concreet te maken, dat een gehandicapt kind zonder ouders moet zien te overleven in pakweg Malawi.

Amerika heeft het Haags Adoptieverdrag jarenlang niet willen ondertekenen. Tegelijk is Amerika het enige land ter wereld dat kinderen ook laat adopteren door ouders van hetzelfde geslacht. Voor homo-echtparen is 'deelbemiddeling' uit Amerika de enige weg waarlangs zij een adoptiekind kunnen krijgen. Omdat Amerika een tijdje geleden toch het verdrag ondertekende, ligt het voor de hand voortaan de route van 'volledige bemiddeling', met alle waarborgen vandien, te verkiezen. Minister Hirsch Ballin dacht juridisch zuiver toen hij dat voorstelde, maar oogstte een storm van protest uit homokringen - en dus een Kamermeerderheid. Op een manier die ook de Kamer niet helemaal duidelijk wilde worden, besloot hij gistermiddag tot ieders verrassing de huidige methode voortaan te beschouwen als 'een soort volledige bemiddeling'. 'Deelbemiddeling light', ironiseerde PvdA-Kamerlid Anja Timmer. De minister gaf het, enigszins besmuikt, toe. Daarmee was de kou voor de homostellen, en dus de politieke kou uit de lucht.

Het lijkt er verdacht veel op dat hier het belang van een categorie adoptieouders centraal werd gesteld, en niet het belang van het te adopteren kind, constateerde CU-Kamerlid Ed Anker. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij constateerde dat elk voorstel dat beperking van de homorechten zou betekenen, ongeacht de argumenten, kansloos was. De minister heeft met een onnavolgbare juridische draai de schijn weten te vermijden dat hij iets tegen homo's zou hebben. Maar hij heeft de schijn gewekt dat het recht gezwicht is voor de homolobby. Die lobby is in de Nederlandse politiek machtiger dan ooit.

.