07-01-2010 - Roots Haïti en mailing C. Gabathuler

7 January 2010

07-01-2010 - Roots Haïti en mailing C. Gabathuler

De afgelopen maand december hebben wij diverse klachten ontvangen van adoptieouders met Haïtiaanse kinderen. Deze klachten betroffen een mailing van Cecile Gabathuler over haar rootsprogramma Fondation Pou Timoun Yo. De mailing bleek de adoptieouders te zijn toegestuurd via H. Luiten uit den Dolder. Betreffende families geven aan het zeer onplezierig te vinden dat hun adresgegevens zonder toestemming zijn gebruikt. Zij waren in de veronderstelling dat de adresgegevens die destijds ten behoeve van de adoptie bij C. Gabathuler terecht zijn gekomen volgens de privacywetgeving zouden worden behandeld. Klachten van adoptieouders betroffen eveneens de inhoud van de maling. Deze suggereert dat Fondation Pou Toumoun Yo actief de contacten met biologische ouders aangaat ook wanneer geadopteerden en adoptieouders hier niet om vragen.

Wereldkinderen distantieert zich van de mailing van Fondation Pou Timoun Yo en betreurt het dat hiervoor tegen de afspraken in de adresgegevens van de adoptieouders gebruikt zijn. Onze visie bij Roots is dat het de geadopteerde behoort te zijn die het moment bepaalt waarop hij/zij meer wenst te weten over de biologische achtergronden. Dit betekent dat wij niet actief werven voor onze rootsprogramma´s.

Wereldkinderen wordt de afgelopen twee jaar meer en meer benaderd door adoptieouders en Haïtiaans geadopteerden omdat zij vragen hebben over de achtergronden van biologische ouders. In verband hiermee hebben wij ons met name het afgelopen jaar ingespannen om tot een hernieuwde samenwerking te komen met C. Gabathuler, voormalig directrice van Maison de L´Espérance, het kindertehuis waar de meeste geadopteerden voor de adoptie zijn verbleven. Helaas hebben al onze inspanningen niet tot een nieuwe samenwerking kunnen leiden. De verschillen in visie en werkwijze zijn te groot gebleken. Fondation Pou Timoun Yo is derhalve een initiatief van C. Gabathuler, het programma wordt niet door Wereldkinderen ondersteund.

Inmiddels hebben wij zowel C. Gabathuler als de contactpersoon in Den Dolder geïnformeerd dat adresgegevens niet voor dergelijke doeleinden mogen worden gebruikt. Niet door C. Gabathuler, niet door Wereldkinderen en uiteraard evenmin door derden.