Verslag Haiti bijeenkomst bij Wereldkinderen dd 17-12-2008

17 December 2008

Verslag bijeenkomst bij Wereldkinderen dd 17-12-2008

Aanwezig waren Pauline Hillen, die net een week in Esperance is geweest, Ingrid en Sigrid en Dik Seltonrijch, die als voorzitter fungeerde (prima job, Dik!).

Eerst vertelt Pauline uitgebreid over haar bezoek.

Het doel van haar bezoek was om te kijken waar er nu stagnatie in de procedure is, hoe het komt en of er wat aan te doen is. Dit op het niveau van het beleid in het kindertehuis, de verhuizing, de medewerkers en de instanties.

TEHUIS

de kinderen genieten een vrijheid die Europees aandoet. De kinderen worden goed opgevoed. Er is helaas niet veel mooi speelgoed. Ze spelen veel buiten, wat als nadeel heeft dat er nu schurft en steenpuisten heersen. De kinderen worden natuurlijk vies van het buitenspelen, maar 2x per dag douchen ze. Buiten liggen keien. De kinderen lopen op blote voetjes en zijn er aan gewend. Er ligt geen gras, omdat dat snel modder geeft en het huis dan erg vies wordt. Er zitten nu 143 kinderen in het tehuis, maar dat merk je eigenlijk niet. Er is één verzorgster op 9 kinderen. Die 9 kinderen vormen echt een groep, ze dulden eigenlijk geen indringers, ook Pauline dus niet. De verzorgster zijn lief en doen erg hun best, maar ze zijn niet gewend om met de kinderen te spelen (van huis uit). WK wil eigenlijk met vrijwilligers gaan werken (bijv. fysiotherapiestudenten) die voor 3 maanden naar Haiti gaan., Het probleem is, dat er weinig buiten de deur te doen is voor die jongeren. De dokter komt elke dag even langs. Ook

PROCEDURE

Pauline vindt de wachttijden ook onmenselijk. Het is allemaal begonnen na het UNICEF-rapport uit 2005. Daarin werden veel misstanden gemeld. De voornaamste vraag uit het rapport is: beseffen de moeders wel dat ze voor altijd afstand doen van hun kind? In Haiti is het de gewoonste zaak van de wereld om voor een paar jaar afstand te doen van je kind en als het oud genoeg is om geld te verdienen, het kind weer terug te nemen (restavecs). In Esperance speelt dit niet, want Cecile maakt bij aanmelding heel duidelijk dat het voor altijd is en dat de kinderen blank opgevoed gaan worden. Het aantal tehuizen is in de laatste twee jaar meer dan verdubbeld tot over de 100. Veel mensen zien het als een goede bron van inkomsten.

NIEUWE WET

In januari gaat er gestemd worden over de nieuwe wet (hopelijk!!). In de Kamer zitten veel advocaten, die zeker voor gaan stemmen. Nu is het een zootje. Alleenstaandendossiers worden benadeeld (in een la gelegd). Momenteel staat bijna alles stil, omdat er gewacht wordt op de nieuwe wet. Mw. Beaudin is positief over de stemming, maar gaat het ook echt gebeuren? De IBESR krijgt in de nieuwe wet de macht. Die wil het kind bij de moeder houden. Armoede is dan geen reden meer voor adoptie. De IBESR gaat de moeders ook ondervragen voordat ze het kind kunnen afstaan. Er moet minder adoptie komen en minder tehuizen.

Veel dossiers zitten van in de MOI en de Rechtbank. Er is steeds wat. Er gaat meer gebeuren als de nieuwe wet komt. Siblings is een probleem. Er is een BT afgegeven voor 1 kind, die vaak later bijgesteld wordt. Dat snappen ze daar niet. Net zoals alleenaanvragers binnen het huwelijk.

De Rechtbank, de IBESR en de MOI vergaderen iedere week samen. De ambassadeurs van Amerika en Frankrijk zitten hierbij. Van NL niet, omdat NL onbelangrijk is. De helft vd Haitiaanse kinderen gaat naar Frankrijk, en de Amerikanen betalen…. Het Parquet wil alle biologische moeders zien. Soms zit er een advocaat die dit weet te omzeilen. Ze meten dus met 2 maten.

OPLOSSINGEN

Ook gaan betalen, maar dat doet WK niet. Je moet zorgen dat je de juiste mensen kent. Zo heeft er pas iemand bij Cecile gedineerd (ik geloof de heer Gassant van de MOI??). Je moet ze te vriend houden. Helaas heeft de NL ambassade in de Dominicaanse Republiek niet veel gedaan… Nu loopt-ie leeg, er zijn al twee hoge pieten weg.

Totaal zijn er nu 91 dossiers van WK in omloop (IBESR, Rechtbank 18, MOI 29). Ook liggen er nu 25 dossiers bij WK op het bureau om gematched te worden! Er worden geen nieuwe kinderen opgenomen, ook niet als er kinderen naar huis gaan. Eerst wordt gekeken hoe het gaat lopen met de procedure.

In Belgie hoeven de dossiers niet naar de MOI!!! Omdat de Belgen na de Rechtbank naar een land als Venezuela gaan, daar een Belgisch paspoort voor het kind aanvragen waarop het kind naar huis kan. Dik vertelt waarom dat hier nog niet lukt: in NL krijg je pas een NL paspoort als je je woonplaats in NL hebt. Dit is dus pas als je het kind inschrijft in de gemeente. Er is nu een groepje aan het lobbyen om te kijken of dat niet aangepast kan worden, omdat het kind toch zeker naar NL komt! De vraag ligt nu bij het Min v Justitie. Er wordt ook gekeken of er een advocaat ingezet kan worden die erin wil duiken.

VRAGEN

- Kan de lijst van Yolande, met wie waar in de procedure zit, niet op Extranet? Er komt een discussie. Misschien anoniem?

- Alleenaanvragers en siblings geven geen problemen in de MOI!

- Post? Die gaat naar Yolande. De kinderen kunnen vragen om het fotoboekje (dat pas gestuurd mag worden als je in de Rechtbank zit!).

- In februari gaat Pauline weer. Ze zoekt het dan hogerop: Unicef, Padberg. Van 2-9 januari gaat er een NL arts naar het tehuis om alle kinderen te onderzoeken/bekijken. We krijgen daar een verslagje van.

- Er komt een DVD, maar er is even niemand die weet hoe de camera werkt… De DVD mag niet op internet gezet worden!!

- Onderwijs: er is nu niet veel. Het wordt wel in gang gezet. Er komt een inventarisatie. Het zou fijn zijn als voortal de oudere kinderen al wat NL kunnen praten.

- Het laatste rapportje van je kind geeft een heel goed beeld (behalve lengte en gewicht).

- Proceduretijd (zo lang zou het dus kunnen duren….)

- - voor voorstel ½ jaar

- - pré-IBESR 5 maanden

- - IBESR 3 maanden

- - Rechtbank 6-9 maanden

- - Paspoort 8-9 maanden

bestaat uit: immigratiekantoor 1 week + Dom. Rep. 4 weken

Ik hoop dat ik alles goed heb opgeschreven! Heb je aanmerkingen of aanvullingen, dan hoor ik het graag!

Marianne de Winter

http://mariannesadoptieverhaal.web-log.nl/mijn_weblog/files/verslag_bijeenkomst_bij_wereldkinderen171207.doc