Wereldkindren - increase price Haiti

19 December 2007

19/12/07: Gisteren was de bijeenkomst bij WK over de stagnerende procedures in Haïti.

Het was erg interessant, we hebben zeker meer duidelijkheid gekregen, maar heel positief was het niet. Eerst heeft Pauline vertelt over haar werkbezoek aan Haïti, daarna mochten we vragen stellen.

Ze zijn bezig met de nieuwe wet. Dit naar aanleiding van een rapport van Unicef uit 2005. Hierin werden veel misstanden aan de kaak gesteld. Het concept is klaar, als het goed is gaat er in januari over gestemd worden. De nieuwe wet is gunstig voor het belang van de kinderen, dus dat is erg belangrijk. Wel gaat het veel veranderingen inhouden en de vraag is hoe ze dat kunnen gaan implementeren met het weinige geld dat ze hebben. En erg jammer is dat het nu zoveel vertragingen tot gevolg heeft, wat natuurlijk niet in het belang van het kind is.

Tot die tijd (half januari) ligt alles stil! In ieder geval de dossiers die niet aan de wet 1974 voldoen (waaronder wij dusL). Pauline van WK is optimistisch, zij heeft een goed gevoel over gehouden van het bezoek aan Haïti. Het lijkt weer te gaan lopen (toch hebben wij er 6 maanden over gedaan de IBESR in te komen, waarschijnlijk omdat we niet aan de wet 1974 voldoen). Zij denkt ook dat na het stemmen over de wet alles weer beter zal gaan.

Op een vraag van iemand werd er door WK aangegeven dat wat je aan verklaringen bij je dossier kan voegen zoals samenwoonverklaringen of een verklaring dat je ongewenst kinderloos bent, dit zeker zou kunnen helpen. Ze gaan hiervan voorbeelden op het extranet zetten.

Als gevolg van het veel langer verblijven van de kinderen in het tehuis zijn de kosten voor de verzorging verdubbeld. Hierdoor zal er per 1 januari een fikse prijsverhoging zijn. Van ouders die al betaald hebben zal er waarschijnlijk een vrijwillige bijdrage gevraagd worden.

Ook hebben we veel kunnen horen over hoe het er aan toe gaat in het kindertehuis, dit vonden wij erg leuk. Het was goed te zien dat de verzorgsters veel om de kinderen geven, de kinderen hebben veel plezier en spelen heel veel buiten. Er staat sinds kort een sloopauto in de tuin voor de kinderen om mee te spelen. Door het vele buiten spelen komen er wel af en toe dingen als schurft en steenpuisten voor, maar deze worden goed verzorgd door de arts en de verpleegkundigen.

Eten is erg belangrijk voor ze, of eigenlijk het allerbelangrijkste. Het komt vaak ter sprake en gebeurt ook erg gedisciplineerd.

Er is een vrijwilligster aan genomen voor de rapportjes en de foto's. Van af nu worden ze echt elke drie maanden naar ons gestuurd. Vaker is helaas niet haalbaar. Een video-opname gaat gemaakt worden, maar dat duurt nog even, er zijn nu geen mensen die met de camera om kunnen gaan.

Dick, ook een aspirant-adoptieouder (zij wachten al meer dan 26 maanden op hun kinderen!) was er ook bij. Hij was voorzitter, maar kon ook erg helder en boeiend vertellen over wat hij wist van Haïti, de procedure en het kindertehuis. We vonden het erg leuk naar hem te luisteren.

http://www.freewebs.com/ydstokkel/wereldkinderen.htm