Bertzi: Romania, santajata de europarlamentari sa reia exportul de copii

stiri.rol.ro
11 November 2006

Adaugat: Sambata, 11 noiembrie 2006 , ora 02:04

Bertzi: Romania, santajata de europarlamentari sa reia exportul de copii

Seful Oficiului roman pentru Adoptii acuza "euro-presiunile"11.11.2006 Seful ORA, Theodora Bertzi, a declarat ca, in cadrul dezbaterii despre adoptiile europene de la Bruxelles, romania a fost santajata de parlamentarii europenii sa reia adoptiile parlamentare: ori bani de la UE, ori copii la export.

Autoritatile romane, invitate de Parlamentul European sa participe la colocviul pe tema adoptiilor europene, au trait pentru cateva ore un adevarat cosmar. Acestea au fost puse la zid de europarlamentari din cauza faptului ca romania nu doreste sa reia adoptiile internationale. Mai mult decat atat, europarlamentarul Tanock Charles a propus ca tara noastra sa nu mai primeasca fondurile structurale daca nu deschide drumul exportului de minori.

Initiatorii colocviului de la Bruxelles, ce a avut ca tema de discutie adoptiile europene, au fost europarlamentarii Jean Marie Cavada si Claire Gibault. Acele persoane care, cu mai putin de doua saptamani in urma, au venit in romania pentru a le cere autoritatilor autohtone sa reia adoptiile internationale. Pentru ca initiativa lor nu a avut sorti de izbanda, acestia au chemat o delegatie romana la Bruxelles sa participe, chipurile, la o dezbatere pe tema adoptiilor. Aici, surpriza! Colocviul european fusese pregatit de acestia doar pentru a pune la zid romania. a??Nimeni nu se astepta sa fie asa. Ni s-a spus ca se va discuta pe tema adoptiilor europene, insa dezbaterea s-a transformat intr-un atac la tinta, un asalt de fapt asupra romaniei, in sensul in care au inceput sa se spuna lucruri extrem de emotionale si de neadevarate in legatura cu romania. S-au adus niste acuze si s-au spus cuvinte foarte grele, la modul ca tratam protectia copilului nationalist, faptul ca sunt niste pretexte argumentele care vorbesc despre faptul ca demografia romaniei scade si ca un copil trebuie sa creasca in aceeasi religie si aproape de familia sa. Ni s-a spus ca suntem comunisti si ca ascundem realitatea. De altfel, lista lucrurilor jignitoare sau neadevarate despre tara noastra a fost mai lunga", a declarat secretarul de stat, seful Oficiului roman pentru Adoptii (ORA), Theodora Bertzi.

Filme denigratoare si mincinoase

Potrivit acesteia, in timpul dezbaterii, organizatorii au rulat pe un ecran toate filmele realizate de un ziarist englez cu camera ascunsa. Acestea prezentau vanzarea unor copii din Sibiu. a??Ziaristul a venit in romania sa cumpere acei copii, dar din film nu reiese ca tranzactia s-a finalizat. Mai ales ca, in realitate, parintii nici nu au vrut sa-si vanda copiii", a precizat Berzti. Un alt filmulet prezentat de Cavada si Gibault arata imagini dezatruoase cu copiii cu handicap mental accentuat internati la Caminul Paron din sectorul 3 al Capitalei. Din imaginile prezentate reiesea ca acestia erau sedati de personalul caminului si ca traiau ca niste legume in paturi. a??La ora 20.30, cand s-a filmat, acei copii nu erau sedati, se miscau," a spus Theodora Berzti. Si Centrul de la Ungureni a fost subiect de discutie. Aici, a fost prezentat faptul ca minorii traiesc in conditii mizere. a??Este o minciuna! La Ungureni nu mai sunt internati copii inca din anul 2000, acolo traiesc numai adulti, iar ei au prezentat imagini ca si cand copiii stateau acolo", a explicat secretarul de stat.

Copii romåni folositi in "cauza" adoptiilor

Aceasta a precizat pentru a??Gardianul" ca denigrarea romaniei nu s-a oprit aici, cei doi europarlamentari aducand in Parlamentul European trei copii orfani, care au fost pusi sa spuna cat de greu este sa traiesti in centrele de plasament din romania. Unul dintre ei a fost adoptat in 1981 de o familie din Franta, iar celalalt, in 1991, de o alta din Anglia. Al treilea copil, Luisa, eleva la Liceul Dinu Lipatti a fost adusa de Cavada si Gibault, din romania, sa spuna in plenul parlamentului ca in orfelinatul de la Poiana Soarelui ea si colegii ei au fost maltratati si abuzati de personalul centrului. a??Noi nici nu am stiut de acesti copii. I-am vazut in sala. Nu este normal sa fie folositi copiii in astfel de momente. Luisa era foarte timorata. Am vazut-o plangand pe coridoare", ne-a declarat seful ORA. Bertzi ne-a mai spus ca in momentul in care reprezentanta Belgiei a luat cuvantul si a vorbit de bine despre romania, acesteia i s-a taiat microfonul. Mai mult, in incheierea colocviului, europarlamentarul Tanock Charles a propus ca tara noastra sa nu mai primeasca fondurile structurale daca nu deschide drumul adoptiilor internationale. "Trebuie sa inteleaga ca nu vor mai vedea copii frumosi si sanatosi din romania. Suntem singura tara din estul Europei care a dat la export, in zece ani, peste 30.000 de copii. Din punct de vedere procedural, Parlamentul European nu are atributii de acest gen. Nu ne poate obliga nicicum sa reluam adoptiile internationale", a precizat Theodora Berzti. Aceasta a tinut sa precizeze ca despre Bulgaria, participanta si ea la colocviu, nu s-a prezentat absolut nimic, aceasta trecand aproape neobservata la dezbaterea din Parlamentul European. Andreea Dancu

u