Libera circulatie a orfanilor

18 October 2006

Libera circulatie a orfanilor

18 Oct 2006 Oana Craciun | 0 comentarii | 644 vizualizari

Rating:

6 voturi

Lobby-ul europarlamentarilor pentru reluarea adoptiilor internationale foloseste ca argument libera circulatie in UE: a persoanelor, a marfurilor si, "de ce nu?", a orfanilor.

Vizita delegatiei oficiale de la Bruxelles, compusa din europarlamentarii Claire Gibault si Jean-Marie Cavada (foto) si o echipa de jurnalisti, s-a incheiat ieri cu o conferinta de presa in care s-a reluat ideea adoptiilor europene ca solutie la sistemul romanesc de protectie. Gibault a declarat ca este necesara o lege unica la nivel european care sa permita copiilor institutionalizati o "mobilitate" europeana.

Adoptie europeana pentru copiii-paria

Initial, cei doi europarlamentari, alaturi de alti peste 400 care au semnat o declaratie scrisa din iulie 2006 adresata Guvernului roman, militau pentru reluarea adoptiilor internationale.

Publicitate

Insa, intre timp, Gibault si Cavada au gasit o alta formula pe care o propun Romaniei: "adoptia europeana", in interiorul tarilor UE, care ar fi altceva decit controversatele adoptii internationale: "Am luptat pentru mobilitatea marfurilor, a femeilor si a barbatilor in Uniunea Europeana. De ce nu si o lege pentru mobilitatea copiilor?", a explicat Cavada. In replica, Theodora Bertzi, seful Oficiului Roman pentru Adoptii, a spus ca "aceasta notiune nu exista, pentru ca nu exista o lege unica in Europa legata de adoptiile internationale". Desi Gibault a declarat ca autoritatile romane au fost de acord cu rediscutarea legii adoptiilor, Bertzi a negat aceasta informatie. "Premierul Tariceanu a spus foarte clar ca Romania nu-si va schimba legislatia privind adoptiile", a spus Bertzi.

Vizita cu buluc

Gibault a cerut autoritatilor ca presa romana sa nu participe la vizitele in centrele de plasament, desi presa franceza a avut acces. La Brasov, europarlamentarul a avut o discutie "privata" cu doi copii de la Complexul "Poiana Soarelui", filmata doar de jurnalistii francezi, si a declarat ca cei doi tineri au recunoscut continutul scrisorilor cu reclamatii ajunse pe masa Parlamentului European. In urma cu o saptamina, copiii au negat veridicitatea acelor informatii.