Maria de R. mag weten wie haar vader is

16 April 1994

Maria de R. mag weten wie haar vader is

NIET BEKEND, op 16 april '94, 00:00, bijgewerkt 15 januari '09, 20:18

Maria de R. mag eindelijk vernemen wie haar vader was. De Hoge Raad heeft vrijdag beslist dat zij recht heeft op inzage van de dossiers waarin zich de gegevens over haar afstamming bevinden. Het arrest is de afronding van een vierjarige juridische strijd van de 58-jarige vrouw uit Breda.

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De vrouw werd in 1935 als buitenechtelijk kind geboren in Moederheil in Breda, een kraamkliniek voor ongehuwde moeders die werd bestierd door de Kleine Zusters van de Heilige Jozef. De inrichting wordt nu geƫxploiteerd door de stichting Valkenhorst.

Valkenhorst weigerde Maria de R. inzage te geven in de destijds door haar moeder aan de leiding van Moederheil verstrekte gegevens over haar vader. De stichting beriep zich hierbij op haar geheimhoudingsverplichting als hulpverleenster. In de afgelopen jaren is een aantal gerechtelijke procedures gevoerd tegen Valkenhorst door vrouwen die daar uit ongehuwde moeders werden geboren.

Mede onder druk van deze processen besloot Valkenhorst in oktober 1991 niet langer onder alle omstandigheden vast te houden aan de geheimhoudingsverplichting. Sindsdien wordt aan in Moederheil of Valkenhorst geboren kinderen op hun verzoek steeds inzage verstrekt in de gegevens over hun moeder. Informatie over de verwekker wordt alleen verstrekt met toestemming van de moeder of als de moeder al is overleden.

De moeder van Maria de R. heeft geweigerd toestemming te geven en Valkenhorst heeft die weigering gerespecteerd. De kern van het aan de Hoge Raad voorgelegde geschil is of Valkenhorst verstrekking van de gegevens afhankelijk mag maken van toestemming van de moeder. Het gaat om een afweging tussen enerzijds het recht van een meerderjarig kind om te weten door wie het is verwekt en anderzijds het recht van de moeder - en via haar van de inrichting - om dat om redenen van privacy ook tegenover haar kind verborgen te houden.

Maria de R. verloor haar zaak bij de rechtbank en bij het hof. Maar in cassatie oordeelde de Hoge Raad dat het recht van het kind prevaleert boven het recht van de moeder. De Hoge Raad wijst erop dat het recht om te weten van welke ouders men afstamt, ook internationaal erkenning heeft gevonden in het Verdrag inzake de rechten van het kind van 20 november 1989. Dit verdrag is echter door Nederland nog niet geratificeerd.

De Hoge Raad merkt in zijn arrest op dat het recht om te weten wie de biologische vader is, niet geldt als het gaat om kunstmatige donorinseminatie. De wetgever is bezig daarover een regeling te maken, maar over de kwestie bestaat nog geen politieke overeenstemming.

Valkenhorst is door de Hoge Raad veroordeeld om Maria de R. binnen vijf dagen inzage te verlenen in haar afstammingsdossiers.

.