Netwerk: Indiase ouders 'Rahul' in Nederland voor DNA-test

15 June 2010

Indiase ouders 'Rahul' in Nederland voor DNA-test

 

Uitzending van 15 juni 2010

Het is de nachtmerrie van iedere adoptieouder: je adoptiekind wordt opgeëist door de vermeende biologische ouders. Het gebeurt in de zaak rond 'Rahul'. Een Indiaas echtpaar, dat zegt de biologische ouders van de jongen te zijn, eist een DNA-test om vast te stellen of hun geroofde zoon door Nederlandse ouders is geadopteerd. 

Kinderhandel
Volgens het echtpaar is hun zoon in 1999 uit hun huis in Chennai gestolen en verkocht aan kinderhandelaren. Het stel kwam Rahul op het spoor na de ontmaskering van een malafide adoptiebemiddelaar in 2005 door de Indiase politie. Uit dossiers van deze bemiddelaar zou zijn gebleken dat Rahul in Nederland moest zijn. 

Netwerk
Netwerk onthulde in mei 2007 het adoptieschandaal waarbij vijftig adoptiekinderen in Nederland betrokken zijn en besteedde uitgebreid aandacht aan de zaak rond 'Rahul'. 

Geen herziening
Volgens de advocate van het echtpaar willen de ouders herstel van contact met hun zoon en zijn ze er niet op uit om de adoptie te herzien. 

De vermeende biologische ouders zijn in Nederland om de rechtszaak rond de DNA-test bij te wonen. In Netwerk een interview met het echtpaar over de zaak en een reactie van emeritus hoogleraar adoptiezaken René Hoksbergen. 

Omwille van privacy zijn bepaalde namen van betrokkenen gefingeerd.