Ingen ophævelse af indiske adoptioner

21 June 2010

Ingen ophævelse af indiske adoptioner

Pressemeddelelse

Indtil videre ingen ophævelse af adoptioner fra Indien
21. juni 2010
 

Familiestyrelsen er blevet bekendt med en foreløbig rapport fra det indiske forbundspoliti, CBI, som retter anklager mod børnehjemmet Preet Mandir om ulovlige handlinger i forbindelse med formidling af børn til international adoption. Rapporten anklager i øvrigt medarbejdere i den indiske centralmyndighed, CARA, for at være involveret i ulovlige aktiviteter i forbindelse med international adoption.

21 Søndag bragte den 20. juni 2010 et indslag med baggrund i den foreløbige rapport. Indslaget omtaler bl.a. en konkret sag, hvor en far har afgivet sine børn til adoption, angiveligt fordi han troede, han foretog en midlertidig anbringelse af børnene på børnehjemmet Preet Mandir.

Familiestyrelsen ser med stor alvor på både den konkrete sag og de mere overordnede anklager i rapporten.

Familiestyrelsen finder dog ikke på det foreliggende grundlag og på nuværende tidspunkt, at formidlingen fra Indien bør indstilles. Der er således lagt vægt på, at CBI’s rapport er en foreløbig politirapport, som ifølge styrelsens oplysninger skal danne grundlag for videre politiundersøgelser. Resultaterne af de videre undersøgelser skal indgå i en retssag, som verserer ved Mumbai High Court. Der er desuden lagt vægt på, at det ikke fremgår af undersøgelsen, om de pågældende personer fra CARA stadig er ansat i CARA, herunder om CARA eller ministeriet selv har foretaget sig noget i forhold til beskyldningerne.

Styrelsen retter nu henvendelse til det indiske Ministry of Women & Child Development, som CARA hører under, og beder dem gøre rede for beskyldningerne mod CARA. Det er af afgørende betydning, at styrelsen snarest får en tilbagemelding fra de indiske myndigheder om deres vurdering af sagen, og styrelsen meddeler derfor Ministry of Women & Child Development, at adoptioner fra Indien vil blive suspenderet, hvis der ikke er modtaget et svar senest ved udgangen af august måned i år.

AC Børnehjælp, der formidlede børnene i den konkrete sag, stoppede samarbejdet med Preet Mandir i 2003. AC Børnehjælp har over for Familiestyrelsen oplyst, at ingen af de andre sager, som er nævnt i politiundersøgelsen, vedrører børn der er adopteret til Danmark.

Yderligere spørgsmål kan rettes til kontorchef Trine Hede, 33 92 33 02 eller kommunikationskonsulent Joan Thaysen, tlf. 51 72 03 97, joat@famstyr.dk.

Attachments