DF: Stop adoptioner fra Indien

www.dr.dk
22 June 2010

DF: Stop adoptioner fra Indien

21. jun. 2010 06.00 Politik

Efter 21 Søndag i aftes fortalte, at en indisk mand har fået franarret sine børn, som er blevet bortadopteret til Danmark uden hans accept, vil Dansk Folkeparti have stoppet for adoptioner fra Indien.

Både SF og de Konservative er også villige til at se på muligheden og kræver samtidig sammen med Socialdemokraterne, at det indiske adoptionsmarked bliver grundigt gransket.

- Dansk Folkeparti mener, at al samarbejde med de indiske adoptionsmyndigheder bør ophøre, og at al adoption fra Indien til Danmark bør indstilles, indtil adoptioner kan genoptages på betryggende vilkår, siger Marlene Harpsøe, Dansk Folkepartis medlem af retsudvalget. 

Otte år uden sine børn
Udmeldingen kommer efter, at 21 Søndag i går fortalte historien om den indiske mand Ramesh Kulkarni, som har fået franarret sine børn, der nu er i Danmark. 

Ramesh Kulkarni har nu ikke set sine børn i otte år.

I 2002 afleverede Ramesh Kulkarni nemlig sine børn til børnehjemmet Preet Mandir i Indien, der efterfølgende bortadopterede børnene uden faderens viden og uden hans accept.

Nu vil han have sine børn igen, siger han til DR Nyheder.

- Det er en dybt tragisk sag, som ikke må finde sted, lyder det fra Marlene Harpsøe (DF).

Sagen genåbnet
Men sagen om Ramesh Kulkarnis ikke nogen nyhed for de danske myndigheder. I 2007 dokumenterede 21 Søndag for første gang det indiske børnemarked - heriblandt Ramesh Kulkarnis sag.

Det betød, at Danmark lukkede for al adoption fra Indien. Men efter en undersøgelse slog fast, at faderen havde sagt ja til bortadoption, blev adoptionsgrænserne åbnet igen

Nu viser en undersøgelse, at Ramesh Kulkarni intet vidste, og at sagen ikke kun handler om en far, som er blevet snydt af et korrupt børnehjem, men om korruption helt op på statsligt niveau i Indien.

Korrupt indisk adoptionsmyndighed
- Det er frygteligt og fuldstændig uacceptabelt , at sådan noget kan ske, lyder det fra Vivi Kier, de Konservatives familieretsordfører.

Det indiske forbundspoliti - CBIs - nye undersøgelse af sagen har nemlig også fundet spor af korruption hele vejen op til de indiske adoptionsmyndigheder. Et centralt og meget farligt advarselssignal, som vi ikke kan ignorere, mener flere politikere herhjemme.

- Der skal straks iværksættes et tilbundsgående udredningsarbejde af hele området, siger Vivi Kier (K).

Flere partier villige til at lukke for indiske adoptioner
SF og Konservative er også parat til at se på, om der igen skal lukkes for adoptioner fra Indien. I hvert fald indtil reglerne er skærpet.

-Jeg syntes, at ministeren må gribe ind nu og sørge for midlertidigt at få bremset adoptionerne, i hvert fald indtil vi er sikre på, at der ikke foregår noget forkert, lyder det fra Vivi Kier.

Fra SF meldingen:

- Jeg vil høre ministeren ad, om det ikke er fornuftigt at få et stop for adoptioner fra Indien. Og derefter bliver vi nød til at have nogle skærpede krav til de organisationer, der foretager adoptioner fra Indien til Danmark, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører for SF.

Socialdemokraterne vil endnu ikke tage stilling til, om de mener adoptionerne skal stoppes, men understreger, at vi hurtigt muligt skal iværksætte en undersøgelse, siger Karen Hækkerup, Socialdemokraternes retspolitiske ordfører.

Fakta om Ramesh Kulkarnis historie

  • I mart 2002 dør Ramesh Kulkarnis kone af gulsot få måneder efter, at deres sidste barn er født.
  • Efter nogle uger bryder Ramesh Kulkarni sammen. Han kan ikke give børnene mad, når han er på arbejde. Derfor forlader han sit job og flytter sammen med sin familie. Han indser, at han ikke kan tage sig af børnene, og cirka en måned efter sin kones død afleverer Ramesh Kulkarni sine børn til børnehjemmet Preet Mandir. Han får at vide, at han når som helst kan hente sine børn igen, når han er kommet økonomisk og mentalt overpå.
  • Børnehjemmet beder ham underskrive et papir. Papir, som han tror er indskrivningsdokumenter, men som i virkeligheden var bortadoptionspapirer.
  • En måned efter kommer familien for at hente børnene, men de er væk.
  • Børnehjemmet Preet Mandir forsøger at afpresse familien og kræver penge for at give børnene tilbage. Desværre har familien ikke pengene.
  • I foråret 2003 tror Ramesh Kulkarni stadig, at hans børn er på børnehjemmet Preet Mandir, men børnene er blevet bortadopteret til Danmark.
  • Ramesh Kulkarni nægter at give tilladelse til bortadoption og bliver forbudt at komme på børnehjemmet.
  • Faderen sætter gang i søgningen med advokat, men må give op på grund af pengeproblemer.
  • Først i oktober 2006 gør Ramesh Kulkarni endnu et forsøg på at se børnene sammen med sin bror. De tager til børnehjemmet, men børnehjemmet viser dem nogle helt andre børn, der ikke er hans. Protester fra faderen og broderen gør, at de bliver smidt ud af børnehjemmet. 
  • I April 2007 beslutter hele familien at køre sammen til børnehjemmet. Her får de at vide, at børnene er i Danmark.
  • Familien melder sagen til det lokale politi i byen Pune, til kriminalpolitiet i Mumbai og børnerettighedsorganisationen Child Line. De vil have børnene tilbage.
  • Sagen bliver vist i 21 Søndag i juni 2007, og den får den konsekvens, at Danmark stopper midlertidigt for adoptioner fra Indien. Men efter at en undersøgelse fra Indien fastslår, at Ramesh Kulkarni godt vidste, hvilke papirer han havde underskrevet, lukker Danmark igen op for adoptioner fra Indien, og børnehjemmet Preet Mandir og AC Børnehjælp bliver frikendt for anklagerne.
  • I 2010 finder indisk politi ud af, at den politimand, som stod bag undersøgelsen i 2007, er korrupt og i ledtog med børnehjemmet Preet mandir. Han bliver fyret.
  • Ny undersøgelse iværksættes. Den slår fast, at Ramesh Kulkarni fik franarret sine børn. Samtidig finder CBI, Det Indiske Forbundspoliti, ud af, at der er korrupte embedsmænd ansat i CARA, den indiske adoptionsmyndighed, som også i ledtog med børnehjemmet i Preet Mandir.
  • Nu vil Ramesh Kulkarni have sine børn tilbage til Indien.