2010-termen pentru inchiderea caselor de copii din Maramures

22 October 2009

2010-termen pentru inchiderea caselor de copii din Maramures

Eveniment | 22 Octombrie 2009 - 20:55 | Numar vizualizari: 489

VIDEO Fundatia Hope & Home for Children (HHC) Romania a facut astazi un nou bilant al activitatii sale in Maramures iar una dintre concluziile pe care cei implicati le-au facut publice a fost aceea ca, pana anul viitor, se va pune lacat la toate cele trei centre de plasament care mai functioneaza acum in judet. Minorii institutionalizati acolo urmeaza sa fie impartiti in asa-numitele case de tip familial, cat mai aproape de localitatile din care provin. Maramuresul ar fi astfel primul judet din Romania in care mult-hulitele case de copiii sunt definitiv inchise.


HHC are un plan de bataie amplu la nivel national. Astfel, in urma unor negocieri cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului se intentioneaza desfiintarea tuturor centrelor de plasament pana in 2016, dupa cum a declarat directorul fundatiei, Stefan Darabus. Misiunea nu este una tocmai usoara avand in vedere ca, la ora actuala, vorbim de aproximativ 150 de astfel de institutii in Romania, cu peste 11.000 de copii aflati in grija statului.


La bilantul facut astazi de HCC Romania a luat parte si reprezentanta organizatiei internationale ARK Trust, Sue Fox, structura care este partena HHC UK si care a dezvoltat la nivelul Romaniei un program special destinat descentralizarii sistemului de protectie a copilului in judetele Maramures si Bacau. “Speram ca pana de Craciun toti copii aflati in centrele de la Ocna Sugatag si Delavrancea Baia Mare sa fie mutati in case de tip familial”, a punctat Sue Fox (vezi VIDEO1). Alaturi de ea la prezentarea proiectului a luat parte si Delia Pop, directorul de programe al HHC UK.

 

Directorul Stefan Darabus a explicat ca, in ce priveste cela de-a treia casa de copii care este inca in picioare, la Sighetu Marmatiei, lucrurile se vor derula ceva mai greu. “Daca pentru primele doua – Ocna si Delavrancea vom avea patru case de tip familial, pentru Sighet s-a luat in calcul nevoia de a amenaja cinci astfel de locuinte. Ieri (n.n. 22 octombrie) am avut o intalnire cu autoritatile judetene si cu reprezentantii Directiei Copilului, cu care am cazut de acord asupra unei colaborari in vederea inchiderii acestor centre. Speram ca pana la final de an sa avem si un protocol incheiat in acest sens”.

 

Reprezentantii HHC au aratat ca e nevoie ca Directia Generala de Asistenta Sociala si de Protectie a Copilului sa se implice mai mult in ceea ce inseamna preventia abandonului. “Mare parte din activitatea noastra s-a axat si pe reintegrarea in familii a copiilor. Directia poate sa faca mai multe pe prevenire. Suntem totodata frustrati de ritmul lent in care se intocmesc documentele – incepand cu intrarea la comisi si pana la ajungerea in instanta”, apunctat Darabus (vezi VIDEO2).

 

Pentru constructia viitoarelor case de tip familial din Maramures, unde urmeaza sa fie dusi copiii de la Sighet, dar si in cazul centrului de plasament Onesti din Bacau, vizat de asemenea pentru descentralizare, HHC se bazeaza si pe un sprijin financiar din partea Guvernului. Momentan, din cauza problemelor politice aparute la nivel central, oficialii de la Autoritatea Nationala de Protectie a Copilului au intarziat sa ia o decize in ce priveste cele doua proiecte de inchidere a centrelor. “Asteptam sa vedem ce se intampla”, a mai spus directorul HHC Romania.

 

Conform statisticilor intocmite la nivel de judet, anul trecut in Maramures mai erau institutionalizati 302 copii. Acum s-a ajuns la cifra de 208, din care o parte a fost deja inclusa in programul de reintegrare sociala, avand peste varsta majoratului, iar pentru alta parte se fac eforturi de introducere in mediul familial.

 

Trebuie spus ca activitatea HHC in Maramures nu a fost lipsita de critici de-a lungul vremii, unii dintre cei implicati in activitatile de descentralizare fiind acuzati ca s-au imbogatit pe seama proiectelor pentru orfani. Cifrele indica faptul ca, in urma eforturilor facute de aceasta fundatie, in judet au fost inchise mai mult de zece centre de plasament, fiind create in locul lor aproximativ 40 de case de tip familial.

 

Larisa Tivadar