Print YM E-mail Mai mare|Mai mic Comentarii Pe ce s-au cheltuit banii PHARE si ai HHC Marea Britanie?

1 March 2004

Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Comentarii

Pe ce s-au cheltuit banii PHARE si ai HHC Marea Britanie?

de Teofil Ivanciuc Gazeta de Maramures
Luni, 1 martie 2004, 0:00

 Grave nereguli la casele achizitionate de fundatia HHC Romania pastreaza suspiciunea ca Stefan Darabus, director national HHC, nu a actionat doar in interesul copiilor! Un munte de bani a fost cheltuit aiurea. Directorul Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului a preluat in comodat casele HHC, devenind complicele unui fiasco anuntat. 

Pentru ca Augustin Botis, directorul institutiei judetene din sistemul de protectie a copiilor institutionalizati, si Stefan Darabus, directorul national al fundatiei HHC, au esuat in gestionarea si implementarea proiectelor care prevedeau restructurarea sistemului, si pentru ca gravele nereguli tind sa fie ingropate intr-o tacere derivata din indiferenta (ca de obicei, nimeni nu-i vinovat,

nimeni nu plateste!), continuam sa va prezentam argumente ale concluziei noastre. 

Achizitii dubioase 

Casele HHC din Sighet au fost achizitionate dupa criterii cel putin dubioase, agentii imobiliari carora le-am solicitat parerea declarand ca preturile de achizitie au fost… piparate! Ni s-au oferit drept argumente casele de pe strazile Mihai Viteazu, George Cosbuc, George Bilascu (ultima, cumparata cu 44.000 USD, fiind construita din gips-carton, pe o strada, nici macar asfaltata!).

Casele HHC de pe strazile Stefan cel Mare si Closca se afla, de asemenea, pe ulite desfundate, fara asfalt! Mai mult, legislatia prevede un anumit numar de camere de baie (in raport cu numarul cazatilor) si o suprafata de curte sau gradina (cu rolul de spatii de joaca si recreere), ceea ce in Sighet nu se regaseste decat in putine cazuri.

Casa de pe strada Closca din Sighet nu are in acest moment apa curenta (!) si nici macar canal colector (!), asa ca trebuie dotata cu o fosa septica. Cum s-au putut achizitiona asemenea case, lipsite de cele mai elementare facilitati? Cum, cine si de ce a platit bani mai multi decat meritau? Asta numai cei care au participat la tranzactii pot sa o stie. 

Raiul din Iad 

Reprezentantul DPDC pentru zona Sighetu Marmatiei a sesizat grave nereguli la toate casele subordonate! Raportul sau a fost considerat doar o hartie fara valoare. Reactiile institutiei Statului si ale reprezentantilor HHC (care s-au ocupat cu achizitionarea si aducerea caselor la standardele legii) au fost inexistente.

La casa de pe strada Stefan cel Mare s-au constatat fisuri in pereti si tavane, s-a zidit intrarea in beci (nu se poate verifica rezistenta demisolului!), igrasie pe peretii din bucatarie, nu s-au gasit caminele de bransamente canalizare si apa (!).

Centrala termica se afla intr-o incapere cu izolatie termica nefinalizata si neprotejata, instalatia electrica e neterminata, structura de la sarpanta e executata cu probleme de sprijinire a elementelor de rezistenta etc.

Casa de pe strada George Cosbuc are fisuri de rezistenta la pereti, bransament si instalatie electrica necorespunzatoare, canal colector nefixat, tamplaria degradata, racord centrala termica necorespunzator la cosul de fum, prize amplasate in baie, pod neignifugat, sarpanta neconsolidata etc.

In casa de pe strada Dragos Voda sunt incuietori defecte, apa pluviala se descarca pe pereti, in baie sunt infiltratii de apa la canalizare, holul e inundat, parchetul neraschetat, peretii dormitorului umeziti, podul neignifugat, termoizolatia doar partiala, lipsesc trotuarele si aleile (ca la toate celelalte case) etc.

Casa de pe strada Tisei are porti de intrare nefixate in stalpi, centrala termica fara aerisire (!), infiltratie de apa la ambele bai, pod neignifugat etc. In Centrul de zi de pe strada Avram Iancu, bransamentul de apa e legat la Spital, fara apometru. Nu are spatii de depozitare lemne (Sighetul nu este bransat la reteaua de gaz) etc.

Defectiunile majore ale casei de pe strada Bilascu (care a si ars din cauza neregulilor tehnice si a viciilor de constructie) le-am aratat in numarul trecut al GAZETEI. 

Fara remuscari 

Probleme grave de ordin electric si PSI au fost constatate de catre persoana specializata si abilitata de DPDC si la casele HHC din Ardusat (nr. 329), Salsig (nr. 470 si 401) si Viseu de Sus (str. Carpati 25 si Plevnei 11).

Maiorul Liviu Moldovan, comandantul companiei de pompieri Sighet, a declarat ca niciuna dintre casele HHC din Sighet nu are aprobarea de functionare PSI! Mai mult, reprezentantii administratiei sighetene au declarat ca imobilele din oras nu au autorizatie de mediu sau sanitara! Si totusi, Augustin Botis, directorul DPDC, a semnat preluarea in comodat a acestor case! Primul semnal de alarma a fost

tras. Una dintre casele cumparate si renovate de HHC (ati citit cum!) a ars, periclitand viata a 12 copii cu dizabilitati psihice severe.

Ce trebuie sa se mai intample pentru ca vreuna dintre persoanele implicate si raspunzatoare de vietile copiilor sa-si recunoasca vinovatia? Ce interese au existat pentru ca aceste constructii improprii sa fie considerate “normale, occidentale” pentru a adaposti copiii? Nici unul dintre cei implicati si considerati vinovati de catre GAZETA nu a avut nici o reactie.

Se mai practica “politica strutului”. Augustin Botis si Stefan Darabus (director national HHC) trebuie sa raspunda pentru vina lor. Cine dintre cei abilitati ii vor sanctiona? 

Ce au promis? 

Unul dintre proiectele care a beneficiat de finantare PHARE, menit sa restructureze modul de institutionalizare a copiilor din Maramures, prevedea desfiintarea Centrului de Plasament Minori cu Handicap Sighetu Marmatiei si repartizarea copiilor in doua centre de zi si 17 case de tip familial.

Fundatia HHC Romania (HHC) a fost singura care a fost cooptata in aceasta actiune, in parteneriat cu Directia Generala Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului Maramures (DPDC). HHC s-a angajat sa achizitioneze cladirile necesare indeplinirii proiectului din fondurile primite de la HHC Marea Britanie. Pana la urma, proiectul s-a respectat doar partial.

S-a deschis un centru de zi (poveste pe care o vom dezvolta in viitorul apropiat) si 13 case de tip familial (cinci in Sighet si opt in Baia Mare). In proiect se specifica faptul ca imobilele “pentru copii cu dizabilitati foarte severe vor fi dotate cu elevatoare si alte echipamente de ridicare pentru copii (…) Casele vor avea un singur nivel-parter.

” Ei bine (sau rau), in Sighet, casele de pe strazile Dragos Voda si George Bilascu au doua niveluri (!), iar elevatoarele au ramas un vis frumos pentru copiii cu multiple handicapuri. Dar problemele mai grave sunt cele ale calitatii imobilelor si locatiilor in care au fost mutati copiii (in conditiile in care bani au fost, har Domnului).