Un nou turnir pentru casele copiilor cu dizabilitati

10 July 2010
Un nou turnir pentru casele copiilor cu dizabilitati01/07/2010

Edilul-sef al municipiului de pe Trotus nu renunta la initiativa sa legislativa care prevede ca locatie pentru construirea caselor de tip familial in care vor locui copiii cu handicap din Onesti zona de pe malul Casinului. Astfel, pentru a treia oara consecutiv, propunerea primarului Lemnaru nu a primit girul consilierilor PD-L si PNL deoarece, printre altele, nu sunt indeplinite cerintele Uniunii Europene.

Pentru cea de-a treia oara in ultimele doua luni, pe agenda Consiliului Local Onesti s-a aflat proiectul de hotarare privind darea in administrarea DGASPC Bacau a suprafetei de 1500 metri patrati pentru constructia a doua case de tip familial pentru copii cu handicap in municipiul Onesti. Proiectul, initiat de primarul Onestiului, Emil Lemnaru, certifica faptul ca doua fundatii (SERA Romania si “Hope and Homes for Children” Romania) vor construi aceste case cu o capacitate de 12 locuri fiecare, pentru oferirea de servicii specializate de calitate copiilor cu dizabilitati in conditiile in care Centrul “Alexandra” si Centrul de zi pentru copilul cu dizabilitati din Onesti urmeaza sa intre in proces de inchidere. “Prin realizarea acestor investitii, ce reprezinta o oportunitate si devine una prioritara pentru comunitatea locala, sunt acordate sanse egale persoanelor cu handicap”, a mentionat primarul Emil Lemnaru in expunerea de motive a proiectului, care in comisie a primit aviz negativ cu majoritate.

Solutii identificate

La dezbaterile asupra acestui proiect consilierul local Gelu Nicolcea a mentionat: “La Centrul «Alexandra» sunt 45 de copii cu dizabilitati din Onesti. Daca se construiesc aceste doua case pentru 24 de copii, inseamna ca 21 de copii nu vor beneficia de acest substitut de familie, ce il ofera casele. S-au propus alte locatii (in curtea «Onedil», in apropierea Colegiului National «Dimitrie Cantemir», la Borzesti, la fostul restaurant «Stejarul»). Locatia de pe str. Casinului este insuficienta, deoarece vor trebui construite si alte case pentru copiii cu dizabilitati”.

Mai mult contra

Consilierul Ciprian Zarzu a declarat ca “s-au creat destule suspiciuni in privinta acestui proiect de hotarare”, iar consilierul Gheorghe Ene a fost si mai transant in dezbaterea din legislativul onestean, declarand ca “avem rezerve fata de locatia gasita. Ma asteptam ca dupa esuarea dezbaterilor precedente primarul Emil Lemnaru sa ia legatura cu liderii celorlalte partide, sa avem un dialog, sa mergem pe teren, sa comparam cu celelalte variante pentru a alege cel mai bun loc pentru aceasta locatie. A lipsit dialogul, primarul Lemnaru sperand ca acest impas sa fie depasit”. Consilierul Cetean Balanica Mircea a accentuat faptul ca “atunci cand un proiect de hotarare atinge un interes comun, el trebuie sa fie obiectul unei consultari a populatiei, pentru ca premisa de buna credinta mai exista in Romania”. La fel de ferm, consilierul Stefan Martin a mentionat: “Acest proiect a girat nu numai dispute politice. Locuitorii municipiului sunt indignati de locatie. Ultimul lucru care se poate face pe malul Casinului este amenajarea unui loc de recreere”.

Pledoarie in van

Cuvantul primarului Lemnaru s-a vrut a fi unul convingator, dar nu a putut schimba parerile alesilor locali onesteni. Emil Lemnaru a declarat: “Locatia a fost analizata de urbanisti, de viceprimar si de specialisti pentru a face aceste case. Cladiri cu parter si mansarda se regasesc in Onesti doar in zona strazii Casinului si am considerat ca este cea mai potrivita locatie, terenul fiind proprietate a municipiului. Nu putem face referendum pentru ca acesta sa ne coste mai mult decat cladirile propuse a se construi. Pe str. Daciei terenul este alocat pentru constructia de locuinte ANL, in curtea «Onedil» avem 14.000 metri patrati, teren ce poate fi valorificat in intregime. In plus, acolo este in apropiere Piata agroalimentara, ce e inconjurata de numeroase firme. La Colegiul National «Dimitrie Cantemir» consideram ca pe acel teren s-ar putea construi un stadion cu 8000 de locuri. In TCR, la blocurile de interventie sau la sera, toate sunt zone lipsite de utilitati. Va fi o mare durere pentru Centrul «Alexandra» daca se va pierde constructia acestor imobile. Nu este interesul nimanui, ci al copiilor. Procedati cum va spune constiinta”.

„Opozitia“, deschisa dialogului

Juristul Daniel Spanu, secretarul primariei onestene a mentionat faptul ca terenul de la “Onedil” a fost expertizat la valoarea de 2 milioane de euro. Consilierul Cetean Balanica Mircea a facut o trista remarca: “Daca referendumul ar fi hilar, la discutiile cu specialistii pot fi cooptati, conform Legii 230, si membrii Consiliului Local. Am sti si noi astfel ca suntem utili comunitatii”. Votul consilierilor onesteni, 8 pentru si 11 abtineri, a fost consfintit si de o declaratie a presedintelui de sedinta, Cezar Olteanu: “Structura actuala a Consiliului Local Onesti genereaza un impas. Singurul ce poate rezolva problema este dialogul, care trebuie sa vina de la primar. Puncte de vedere avem cu totii si tinem la ele”.

Post factum

Primarul Emil Lemnaru a fost dezamagit ca nici la a treia interventie nu a fost aprobat acest proiect de hotarare, faptul fiind vazut de unii onesteni si ca o discriminare la adresa copiilor cu dizabilitati din municipiu. Emil Lemnaru a mentionat ca astepta de la consilierii PNL si PDL sa mentioneze motivele pentru care ar fi cea mai buna o locatie pentru constructia celor doua case. In opinia sa, aceasta lupta darza de a nu fi de acord cu proiectul de hotarare, a majoritatii consilierilor onesteni, dovedeste faptul ca la nivelul municipiului alianta celor doua partide inca functioneaza.
Ion Moraru

„As fi dorit un parteneriat cu CL Onesti“

"Am crezut ca gasesc deschidere la CL Onesti si ne-am adresat cu solicitarea de a ne pune la dispozitie un teren, declara Sorin Brasoveanu, directorul general al DGASPC Bacau. Aveam nevoie de 700-1000 de metri. Din pacate, ne-am trezit intr-un joc politic ciudat, care nu ne intereseaza, asa ca ne-am retras." Solutia a venit de la Consiliul Judetean Bacau, care a dat, marti, doua hotarari favorabile DGASPC, in actiunea de restructurare a centrului. "Trebuia urgentata rezolvarea problemei deoarece finantatorii vor sa inceapa imediat lucrarile, arata seful DGASPC. 
 Vom folosi terenul din curtea Centrului «Alexandra», care apartine domeniului public al judetului, insa as fi dorit ca in acest parteneriat sa intre si CL Onesti, mai ales ca beneficiarii apartin comunitatii. Daca si alte proiecte vor fi tratate cu aceeasi seriozitate ma indoiesc de reusita lor." Consilierii judetului au aprobat fara obiectii inchiderea Centrului "Alexandra" si asocierea CJ cu Fundatia HHC Romania, Fundatia "Sera" Romania si DGASPC. Acest parteneriat va permite autoritatilor judetene sa puna la dispozitia HHC si "Sera" 1500 mp si o fosta cresa. Fundatiile vor moderniza cresa si o vor transforma in centru de recuperare a copilului cu dizabilitati, iar pe teren vor construi doua case de tip familial. (S. Patrascanu)