Broekman Adoptie Procedure

19 June 2006

Broekman AdoptieProcedure

Meer info vergunninghouder

Afspraak op 28 juli 2005 om te gaan praten bij het Jugendsamt.

Beslissing adoptie via Duitsland.

13 oktober 2005 hebben wij al onze formulieren opgestuurd naar het Jugendsamt. Tussen deze formulieren zit een vragenlijst die een leidraad geven tijdens de gesprekken bij ons thuis. Ook geven we een verklaring van goed gedrag, gezondheidsverklaring en vermogensverklaring af.

Op 22 december 2005 1e gesprek Jugendsamt bij ons thuis.

Op 7 februari 2006 2e gesprek Jugendsamt.

Op 2 maart 2006 het 3e en laatste gesprek Jugendsamt.

In de tussentijd hebben Michael en ik wat bemiddelingsbureaus aangeschreven.

We zijn ons nog aan het oriënteren wat betreft de landen.

Een week later ontvingen wij de goedkeuring.

Michael en ik volgen seminairs bij de verschillende bemiddelingsburo’s. We lopen hierbij vaak tegen de lamp, waardoor het moeilijk voor ons wordt een keuze te maken. Dit traject heeft hierdoor voor ons wat langer geduurd. Wij maken uiteindelijk de keuze voor bemiddelingsburo; Help a Child. We hebben een goed gevoel bij deze club mensen.

De volgende documenten dienen wij in orde te maken:

Gezondheidsverklaring

Psychologische verklaring

Internationale huwelijksakte

Internationale geboorteaktes

Verklaring van goed gedrag

Jaaropgave hoofdverdiener

Vermogens briefje van de bank

Belastingopgaaf

Referenties van twee personen over ons. Het liefst personen met een pedagogische of juridische achtergrond.

6 pasfoto's van ieder

Fotoalbum met foto's van ons en onze familie en woonsituatie

Al deze documenten moeten gelegaliseerd worden op echtheid voorzien van een stempel. Vervolgens gaan de documenten naar de ambassade van Haïti in Nederland. Omdat wij het adoptieproces in Duitsland volgen moeten een deel van onze documenten gelegaliseerd worden in Nederland en vertaald. De huwelijksakte, geboorte aktes, vermogen bank (wij hebben dit nog in Nederland), belastingopgaaf, dienen in Nederland geregeld te worden.

De Documenten dienen op verschillende wijze gelegaliseerd te worden. Sommige bij het gerechtshof andere bij een notaris en verschillende documenten moeten 2 legalisaties ondergaan. Men spreekt dan van Uberbeglaubigen.

In december 2006 hebben we al onze documenten verzameld (dachten we).

21 december 2006. Sozial bericht klaar. De week erop een afspraak met Jugendsamt om het Sozial bericht door te spreken. Het Sozialbericht wordt opgestuurd naar de Regeringspresident voor legalisatie. Dit duurt ongeveer 3 weken.

Er ontbreken wat documenten. Motivatie waarom wij een kindje uit Haiti willen adopteren. Tevens moet er een document naar buitenlandse zaken in Dusseldorf dat wij een kindje uit het buitenland gaan adopteren. Ook moeten we het kindje aanmelden bij de zorgverzekeraar. Er is nog geen kindje maar toch moet je toestemming hebben van de zorgverzekeraar dat het toekomstige kindje meeverzekerd dient te worden. Ook deze documenten dienen gelegaliseerd te worden.

Na veel hobbels worden eindelijk onze papieren opgestuurd.

Elke keer als we denken dat we klaar zijn met onze documenten dan ontbreekt er toch weer iets. Tussen januari en juni blijven wij documenten legaliseren en andere documenten moesten weer opnieuw. Het is een heen en weer van documenten waarvan ik nu al niet meer weet welke document waar gelegaliseerd is. Doordat wij Nederlanders zijn geeft dit wat extra problemen. Uiteindelijk wordt het hele boeltje vertaald en als laatste naar Berlijn gestuurd. Daarmee krijgen we de laatste stempel en zijn de documenten klaar om opgestuurd te worden naar Haiti.

Onze papieren zijn 26 juni 2007 met vliegende ouders naar Haiti gegaan.

Een paar weken later krijgen wij het bericht dat het tehuis, waar wij een volmacht voor hadden ons niet accepteerd. We dienen opnieuw een volmacht bij de Notaris te laten legaliseren en na het gerechtshof voor een nieuw tehuis.

Na veel obstakels is het dan eindelijk zover. Wij hopen over een paar maanden ons voorstel te krijgen.Onze volmacht ligt bij: Crèche Enfant de l'Jèsus.

31 juli 2007 voorstel van Juline.

1 oktober 2007 onze dokumenten in IBESR.

22 april 2008 onze dokumenten in Parket.

7 juli t/m 10 juli 2008 reis naar Haiti. Zie voor het gehele verslag onze dagboekpagina op deze website of het beknopte verslag onder het hoofdstuk reisverslag.

September 2008: Inmiddels is ons dossier in de rechtbank.

Volmacht geregeld voor het aanvragen van Juline’s paspoort.

Onze documenten zitten nu erg lang in Parket en Rechtbank.

Oktober 2008: Inmiddels een nieuwe volmacht laten maken voor Haiti. Deze geeft Dhr. Duncan (directeur kindertehuis) de bevoegheid om allelei adoptieverwante zaken in Haiti te regelen.

We hopen dat deze volmacht meer schot in de zaak brengt.

December 2008:

Inmiddels weten we dat we in de rechtbank zitten. Juline met de kerst thuis is niet meer haalbaar. Prognose afgegeven door vergunninghouder “ februari 2009”. We zullen zien.

Bericht ontvangen dat ons dossier sinds 23 november in de MOI fase zit.

Januari 2009:

Ons dossier is begin december uit de MOI gegaan omdat men de MAE fase vergeten was. Eind december is dossier weer in de MOI gegaan.

April 2009:

Ontbrekende documenten in het dossier in de MOI dienen aangevuld worden. Het gaat hierom uitreksel bevolkingsregister van Juline. Document moet bij het gerechtshof aangevraagd worden. (snappen doe ik het niet meer).

Juin 2009: 4 juni ontvangen we een bericht dat we de MOI uit zijn en dat er express paspoort aangevraagd gaat worden. Versnelde procedure voor paspoort. 10 juni is het paspoort van Juline klaar en 12 juni staat de visum stempel erin. We hebben nog contact met Haiti. We zijn namelijk ingepland voor 3 juli en kunnen niet met de anderen ouders meereizen. Via email probeer ik deze datum naar voren te halen en dit lukt. 19 juni wordt ons afreisdatum. Afhankelijk of we bepaalde zaken geregeld krijgen zullen we die datum afreizen. De tickets en verblijf staan in optie bij het reisbureau, wanneer we groen licht krijgen kunnen we boeken.

19-06-2009 hebben wij definitief onze dochter Juline in onze armen kunnen sluiten.

Spannende tijden.