Legea adoptiei ar putea fi schimbata in 2011

1 August 2010

Legea adoptiei ar putea fi schimbata in 2011

Eveniment01 August 2010 - 14:32 - Vizualizari: 760

printe-mailmessengerfacebooktwitter

1

comentariu0

video0

fisiere1

imagine

Anul 2011 ar putea aduce dupa el o serie de modificari in ceea ce priveste legea adoptiei din Romania. In conditiile actuale, cand interesul parintilor biologici este pus inaintea interesului copilului, este foarte greu sa eviti birocratia si sa gasesti copii ce pot fi adoptati. Toate aceste modificari urmaresc schimbarea conditiilor in care un copil poate sau nu poate sa devina unul adoptabil.

In acest sens va exista o campanie mediatica care va fi derulata in viitorul nu foarte indepartat la nivel national, acestei campanii alaturandu-i-se si reprezentantii Hope and Homes for Children Romania.

“Campania va viza producerea unor schimbari in legea adoptiei pentru ca este foarte greu sa ai copii adoptabili intr-un sistem care acorda intaietate parintilor biologici. Care e de ajuns sa vina sa isi viziteze copilul o singura data la un jumatate de an si sa vina sa spuna ca nu vrea sa fie adoptat respectivul copil. Nu poti ajuta copilul chiar daca parintele este decazut din drepturi. Astea sunt probleme de structura ale unui sistem intreg care speram sa se schimbe in perioada urmatoare si atunci vor fi mai multi copii adoptabili. Adoptia nationala reprezinta o solutie. Mai ales pentru copiii din sectiile de maternitati, pediatrie si distrofie. Sa ne gandim numai la Baia Mare cati sunt in spitalul acesta de distrofici. Si acum sunt 20-30 de copii acolo care pot fi adoptabili. La nivel national sunt undeva la 4000 de copii aflati in maternitati, sectii de distrofici…La ora actuala sistemul de sanatate a devenit un debuseu si un fel de acoperire pentru sistemul de protectie a copilului, care in mod legal nu poate sa plaseze intr-un sistem rezidential copii sub 3 ani, dar o face sistemul de sanatate prin aceste sectii de pediatrie si sectii de distrofici”, a declarat presedintele Hope and Homes for Children Romania, Stefan Darabus.

In legea adoptiei se doreste, in primul rand, schimbarea consimtamantului parintilor biologici legat de adoptie, astfel incat copiii sa poata fi adoptati pentru ca ei sunt intr-o situatie disperata si nu pentru ca parintii lor nu vor pur si simplu acest lucru.

“Credem ca daca s-ar intampla asta s-ar debloca destul de mult sistemul. Speram ca aceasta lege sa fie schimbata undeva pe final de an, eventual inceput de an viitor. Ne asteptam la opozitia sistemului, pentru ca sistemul este extrem de rigid si cursul initiativelor prin Parlament dureaza enorm de mult, dar credem ca prin campania mediatica pe care o sa o facem impreuna cu PRO Tv si cu grupul MediaPro la noi vom schimba ceva”, a concluzionat Stefan Darabus.

Dragos Hojda

foto (c) citynews.ro