HHC Romania vrea sa renunte la Maramures pentru ca nu sunt sprijiniti de Directia Copilului

20 May 2010
HHC Romania vrea sa renunte la Maramures pentru ca nu sunt sprijiniti de Directia Copilului
Scris de Lia Bradeanu, 20 Mai 2010« ?tirea precedent? | Înapoi la index | ?tirea urm?toare »
In doi ani, fundatia a reusit sa ajute peste 900 de copii institutionalizati
Joi, Fundatia Hope and Homes for Children Romania a trecut in revista rezultatele pe care le-au obtinut in urma derularii programelor in judetul nostru de acest ONG in ultimii doi ani. La conferinta de presa organizata cu acest prilej au fost prezenti, pe langa reprezentantii mass-media si Stefan Darabus, director national HHC Romania, Delia Pop, director programe HHC, Sue Rooke, director resurse, Laura Parker, director programe Absolut Return for Kids, precum si Radya Ebrahim, director de monitorizare, toti din Marea Britanie.
Cunoastem foarte bine situatia de dupa anii ‘89 cand Romania era cunoscuta in strainatate doar din aspecte negative. Printre acestea se numarau institutiile mamut care aveau in grija copii abandonati sau orfani. Treptat, lucrurile s-au schimbat, iar Fundatia HHC Romania, sprijinita de UK, a reusit de-a lungul anilor sa desfiinteze aceste institutii si sa ofere copiilor un spatiu adecvat prin serviciile alternative, precum case de tip familial si altele. Din pacate, insa, din cauza lipsei de interes a Directiei Generale de Asistenta Sociala si protectia Copilului Maramures, iata ca acest ONG, care este un model de bune practici la nivel international datorita activitatii desfasurate pe acest segment, ia in calcul serios alternativa de a-si suspenda activitatea momentan in judetul nostru.
“Am reusit sa inchidem Centrul Delavrancea, unde erau 87 de copii, care au ajuns fie inapoi in familii, fie in asistenta maternala sau au fost integrati social, in special cei care au implinit varsta la care au trebuit sa se descurce pe cont propriu. La fel s-a intamplat si la Ocna Sugatag, unde au fost 84 de copii carora am incercat sa oferim un climat sanatos in care sa creasca. Dorinta noastra a fost sa inchidem toate institutiile de acest gen din judet. Dar a mai ramas Centrul de Plasament din Sighet. Nu stim daca vom face acest lucru, pentru ca la ora actuala nu suntem convinsi ca exista dorinta aceasta din partea DGASPC. Noi nu dorim sa continuam munca pe care am depus-o pana in prezent avand in vedere ca am dus tot greul in spate in momentul in care am inchis cele doua centre. Evaluarile sociale, psihologice pe care trebuiau sa le faca acestia au fost neglijate si acest lucru a fost la urma urmei in detrimentul copiilor, care nu au inteles ca le dorim binele. Asa ca ne gandim la o stopare a activitatilor avand in vedere ca sunt cinci judete care doresc sa lucreze cu noi in cel mai scurt timp”, a punctat Stefan Darabus.
Din pacate, cei care au avut de suferit din cauza neglijentei angajatilor care lucreaza in sistemul de stat au fost copiii. Au fost despartiti frati, desi acestia locuiau impreuna de mai multi ani la o casa din Sighet.
Companiile se implica in ajutorarea familiilor aflate in dificultate
Trecand peste aceste probleme, conducerea HHC a amintit faptul ca unele companii au inceput sa aprecieze munca pe care o desfasoara cu profesionalism, asa ca nu intarzie sa ii sprijine financiar.
“Ne bucuram ca am primit o donatie de 600 de milioane lei vechi de la Romstal, sub forma de gresie, faianta, obiecte sanitare, pe care le vom pune in casele pe care le construim, dar si in serviciile existente acolo unde vom face renovari. In Cavnic avem un caz unde ne straduim sa nu se separe copiii de familie, asa ca vom construi o casa cu sprijinul Primariei. De asemenea, Help Alliance Lutfhansa au dat primii 25.000 de euro pe proiectul de inchidere a Centrului de plasament a copiilor cu deficiente severe din Onesti. S-au angajat oficial sa ne sprijine, iar pana in prezent au mai dat 25.000 de euro pentru preventii si reintegrari, pe dezvoltare de servicii in Maramures. Vodafone ne-a dat o finantare de 35.000 de euro pe un an pentru programul de prevenire a separarii copilului de familie. Nu putem decat sa le multumim tuturor pentru ca au incredere in noi si mai ales ca ajuta familiile care se afla in dificultate”, a mai adaugat interlocutorul nostru.
*****
In doi ani, HHC Romania a reusit in Maramures sa ajute peste 900 de copii institutionalizati. Ne gandim ce se va intampla pe viitor, avand in vedere ca acestia se gandesc serios sa stopeze activitatea in judetul nostru si sa se focalizeze acolo unde colaborarea cu Directia Copilului este foarte buna. Insa in continuare va creste numarul familiilor care vor avea nevoie de sprijin pentru a reusi sa isi creasca copiii.