Nieuwsbrief Ethiopië

December 2008

December 2008

Nieuwsbrief Ethiopië

Met de Jaarwisseling voor de deur willen wij u, via deze Nieuwsbrief , op de hoogte brengen van de stand van zaken in het Ethiopië contact.

2008 is een bewogen jaar geweest, zeker voor u, als wachtende ouders. Oplopende wachttijden voor aanvragen van kinderen vanaf 2 jaar, minder adoptieaankomsten, verhoging van de adoptiekosten en aangekondigde bezuinigingen en sanering van personeel bij Wereldkinderen.

Stand van zaken

In 2008 zullen uiteindelijk 38 kinderen uit Ethiopië een nieuw gezin vinden. Dit zijn er minder dan wij hadden ingeschat. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te geven. Er is een toenemend aantal adoptieorganisaties werkzaam in Ethiopië. Toen Wereldkinderen in 1984 in Ethiopië begon waren er 5 adoptieorganisaties werkzaam. Nu anno 2008 zijn dat er 70 geworden. De kinderen die voor interlandelijke adoptie in aanmerking komen, moeten over veel meer organisaties verdeeld worden. Een andere ontwikkeling is dat Wereldkinderen dit jaar minder kinderen in de leeftijd van 2-4 jaar heeft geplaatst. Dat is deels toeval, maar het heeft er ook mee te maken dat Wereldkinderen dit jaar de meeste kinderen via het staatstehuis ( Kebebe Tsehay) heeft geplaatst en dat dit voor het merendeel babyvondelingen betrof. Deze baby’s komen vaak in een slechte gezondheid en ondervoed in het Fosterhuis, waar zij de nodige medische zorg, goede voeding en aandacht en goede zorg krijgen. De behandeling van de baby’s is intensief, dit is ook een van de redenen dat de kosten van het Fosterhuis aanzienlijk zijn toegenomen het afgelopen jaar.Voor de oudere kinderen wordt er veel aandacht gegeven aan het onderzoeken van de achtergrondgegevens van de kinderen, omdat Wereldkinderen alleen bemiddelt als interlandelijke adoptie de laatste optie is voor het kind. Dit vraagt vaak nog veel navraag bij de plaatsende organisaties. Indien het kinderen zijn die halfwees zijn dan zal de biologische vader of moeder in de rechtbank moeten getuigen voor de adoptie van het kind. Ook de Ethiopische overheid is zich bewust van het toenemend aantal Ethiopische kinderen dat naar het buitenland gaat. Het Ministerie van Woman Affairs is bezig met verbeteringen van de richtlijnen om de juiste procedures te realiseren. Onze contactpersoon Yeshareg, is nauw betrokken bij deze ontwikkelingen. De overheid geeft ook hoge prioriteit aan lokale kinderwelzijnsprogramma´s. Alle adoptieorganisaties moeten ook projecten ondersteunen om kinderen zoveel mogelijk in de eigen omgeving op te vangen en op te laten groeien. Een aanpak, die ook het uitgangspunt van Wereldkinderen is. De bestaande projecten van Wereldkinderen in Ethiopië zijn hierop gericht.

Overzicht 2008:

In totaal zijn er dit jaar 38 kinderen in Nederland aangekomen waarvan 3 siblings. Twee van de drie siblings betroffen tweelingen.

Naar geslacht waren dit: 18 meisjes en 20 jongetjes..

Naar leeftijd: 20 kinderen in de leeftijd 0-12 maanden

4 kinderen in de leeftijd 12-24 maanden

2 kinderen in de leeftijd 24-36 maanden

2 kinderen in de leeftijd 36-48 maanden

3 kinderen in de leeftijd 48- 60 maanden

7 kinderen ouder dan 60 maanden.

In 2008 zijn er 27 echtparen de procedure voor Ethiopië gestart en momenteel staan er 37 echtparen op de wachtlijst van ouders. De gemiddelde wachttijd tot voorstel heeft erg gevarieerd dit jaar. De wachttijd voor babyaanvragen is gemiddeld 8 maanden na versturen van de documenten. De wachttijd voor oudere kinderen is lastig aan te geven en. Er staan ouders op onze wachtlijst die al bijna twee jaar wachten op een kind vanaf 24 maanden.

In januari 2009 zullen er, naar alle waarschijnlijkheid, weer 2 echtparen afreizen naar Ethiopië om hun kind op te halen.