History Sewers of Joy

1958

HISTORIEK

 


 

In ’58 reist Pater Delooz, franciscaan, als diocesaan proost i.o.v. NCMV en CMBV naar Rwanda, waar hij in contact komt met de Witte Zusters van Afrika, die er een weeshuis runnen voor Mulatten-weeskinderen. Op vraag van die zusters, zoekt Pater Delooz in België onthaalgezinnen voor deze kinderen die anders in de onafhankelijkheidsstrijd zullen vermoord worden. Gezien er onvoldoende gezinnen zijn, biedt Barones della Faille in Brugge een kasteel aan om deze kinderen op te vangen. In ruil wil de barones van Pater Delooz medewerking voor haar Parijse werking: kinderen uit de Bidonvilles uit Parijs een opvang bieden in Belgische (Nederlandse) onthaalgezinnen, tijdens de vakantieperiodes. Pater Delooz geeft zijn akkoord.

Vele (kinderloze) onthaalgezinnen wensen blijvend voor deze vakantiekinderen voorgoed te zorgen. Dit kan echter niet, gezien deze kinderen nog ouders hebben. Bijgevolg gaat Pater Delooz op zoek naar echte adoptiebronnen.

Eind jaren ’60, ontmoet hij bij Baron Coppee (Brussel) Mother Teresa en spreekt over de adoptieplannen. Mother Teresa stelt voor dat de Pater zelf naar India komt om contacten te leggen. Dit heeft resultaat en rond Kerstmis ’70 komen de eerste adoptiekinderen aan. Aanvankelijk wordt alleen gewerkt met de weeshuizen van Mother Teresa. Door de stijgende vraag, worden er ook contacten gelegd met andere weeshuizen .

Op deze manier zijn tak 1 (adoptie) en tak 2 (opvang vakantiekinderen uit Parijs) van de werking tot stand gekomen. Deze activiteiten zijn momenteel ondergebracht in de vzw VMKA (Vreugdezaaiers, minderbedeelde kinderen en adoptie).

De verantwoordelijken in deze weeshuizen wijzen er echter op dat er nog veel kinderen geen wees zijn - en dus niet in aanmerking komen voor adoptie - maar met financiële hulp ook een toekomst kunnen opbouwen.
Op hun beurt bevelen deze instituten ook andere adressen aan voor sponsoring.
Hier onstaat de 3de activiteit van de Vreugdezaaiers, het sponsorship. 


De verantwoordelijke contactpersonen worden echter regelmatig van locatie verplaatst. Van overste van een instituut/weeshuis worden ze soms verantwoordelijke van een school of andere locatie. Vandaar dat er regelmatig aanvraag binnen komen van deze (of andere) personen, om naast homes, ook scholen en andere projecten te steunen. Zo ontstaat in de loop der jaren de projectwerking.

De activiteiten sponsorship en projectwerking zijn momenteel ondergebracht in de vzw VSKO (Vreugdezaaiers, steun aan kinderen uit ontwikkelingslanden) die gemachtigd is tot het uitreiken van fiscale attesten.