Sri Lanka staat adopties weer toe

9 September 1988
8 september 1988

Sri Lanka staat adopties weer toe

Nederlandse organisaties staan nog niet te juichen

BRUSSEL - De regering van Sri Lanlca staat adopties door buitenlandse echtparen opnieuw toe. Om de schijn van malafide praktij leen en babyhandel te voorkomen mogen alleen kinderen uit staatstehuizen worden geadopteerd.
onze binnenlandredactie

Een woordvoerder van de Srilankaanse ambassade in Brussel bevestigt de hernieuwde adoptiemogelijkheid en meldt dat ongeveer twintig echtparen uit België en Nederland een procedure zijn gestart om een kind te adopteren.

Vijftien maanden geleden verbood de regering van president Junius Jayewardene de adoptie van kinderen door buitenlanders. Tot dat moment adopteerden echtparen uit de Scandinavische landen, Nederland, België, Engeland, West-Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Australië honderden baby's per jaar uit Sri Lanka. De regering kwam met het adoptieverbod voor buitenlanders tegemoet aan felle protesten van de Srilankaanse bevolking. De bewoners van het eiland in de Indische Oceaan verdachten commerciële adoptiebemiddelaars van babyhandel.

Verschillende politieonderzoeken brachten destijds geen strafbare feiten aan het licht. Toch adviseerde een door de minister van justitie ingestelde onderzoekscommissie het kabinet de buitenlandse adopties te verbieden. Een belangrijke overweging van de commissie was dat boeddhistische kinderen door christenen werden geadopteerd.

Kinderbescherming

Voorzitter H. Groen van de stichting Flash uit Nijmegen stelde zich vorige week persoonlijk in Sri Lanka op de hoogte van de regeringsbeslissing om buitenlandse adopties weer toe te staan. „In nauwe samenwerking met de kinderbescherming zullen wij zoveel mogelijk bemiddelen bij de adoptie van kinderen uit staatskindertehuizen", aldus Groen. Hij benadrukt dat alleen een beperkt aantal aspirant-adoptieouders via de kindertehuizen van de Staat geholpen kan worden. Echtparen op de wachtlijst van Flash die vorig jaar zijn getroffen door de adoptiestop zullen volgens Groen het eerste in aanmerking komen voor een Srilankaans kind. Hij verwacht dat de eerste ouders binnen enkele maanden op het vhegtuig kunnen om een kind op te halen.

De stichting Kind en Toekomst in Brummen juicht nog niet over de jongste ontwikkeling in de adoptiebeleid van Sri Lanka. Voorzitter Bertie Heeg: „Wij willen eerste afwachten wat het allemaal gaat betekenen. De kinderbescherming zal de zaken in eigen hand houden. Uitsluitend kinderen uit staatstehuizen mogen geadopteerd worden, dus het zal mondjesmaat zijn. Wij heben het idee dat deze maatregel nog helemaal uitgewerkt moet worden".

Kind en Toekomst heeft opnieuw adoptieaanvragen naar de Srilankaanse ambassade in Brussel verzonden, maar „wil het ontzettend rustig aan doen", aldus mevrouw Heeg. „Er zijn verschillende landen in het verleden gesloten geweest en weer geopend. Iedereen staat dan direct te juichen, maar als het in wezen betekent dat ongeveer tien kinderen per jaar het land gaan verlaten en verdeeld worden over Europa en Amerika dan denk ik dat mensen gewoon blij gemaakt worden met een dode mus".

Bureaucratisch

De stichting Adoptiecentrum Nederland-Sri Lanka (ACNS) in Groningen en de Vereniging Buitenlandse Adoptie Noord-Nederland (BANND) in Drachten hopen dat ook kinderen uit geregistreerde tehuizen voor adoptie in aanmerking zullen komen. Beide organisaties bemiddelden tot vorig jaar juni in een bescheiden aantal adopties. De kinderen waren afkomstig uit tehuizen die werden geleid door roomskatholieke nonnen. T. Wierstra, contactpersoon voor Sri Lanka van ACNS, reageert afwachtend op het opnieuw toestaan van adopties. „Wij zullen niet blindelings naar de staatstehuizen stappen. In het verleden is ons gebleken dat adoptie van een kind uit een staatstehuis een moeizame, bureaucratische zaak is". BANND zal volgens H^ar voorzitter T. Postma „in principe de draad oppakken".