Argos - statement Wereldkinderen

9 October 2012
Argos
9 oktober 2012

In het radioprogramma Argos werd gesproken over het rapport Fruits of Ethiopia uit 2009. Wereldkinderen zou de uitkomsten van dit rapport onder de pet hebben gehouden en individuele ouders niet hebben geïnformeerd. Dat is pertinent onjuist.

Naar aanleiding van aanhoudende signalen uit Ethiopië over de betrouwbaarheid van de procedures heeft Wereldkinderen haar verantwoordelijkheid genomen en onderzoek gedaan naar de achtergronden van negentien willekeurige dossiers. Dat heeft geresulteerd in het rapport Fruits of Ethiopia. In sommige gevallen bleek de achtergrondinformatie van kinderen anders dan in het dossier vermeld. Om die reden is in 2009 besloten alle procedures in Ethiopië stil te leggen. Alle betrokken adoptieouders zijn daarover geïnformeerd.

Tegelijkertijd is Wereldkinderen gestart met het verifiëren van de resultaten omdat aan sommige resultaten uit het rapport werd getwijfeld. Adoptiegezinnen van onderzochte dossiers waar afwijkende achtergrondinformatie bevestigd kon worden zijn persoonlijk geïnformeerd. Van een viertal dossiers hebben we de gegevens uit het rapport niet kunnen verifiëren.

Het rapport is naar het Ministerie van Veiligheid & Justitie gestuurd en Wereldkinderen heeft het Ministerie vanaf het begin volledig geïnformeerd over de stappen die zijn gezet. Naar aanleiding van dit rapport is in november 2009 een uitgebreid werkbezoek afgelegd aan Ethiopië waarbij ook het Ministerie vertegenwoordigd was. Ethiopië heeft daarop besloten de procedures op een aantal vitale punten aan te scherpen. De uitkomst van dit werkbezoek heeft aan de basis gelegen van een uitgebreide reactie van de Minister van Justitie aan de kamer, gedateerd 16 februari 2010. Hij concludeerde daarin dat er geen reden was om de bestaande adoptierelatie met Ethiopië te heroverwegen.

De belangrijkste conclusies uit het rapport heeft Wereldkinderen openbaar gemaakt op haar website en via de media. Het volledige rapport bevat privacygevoelige informatie. Informatie over individuele families en kinderen was en is eenvoudig te herleiden. Om die reden en omdat er onjuistheden in het rapport stonden, heeft Wereldkinderen het volledige rapport niet openbaar gemaakt. De onderzoeker heeft, tegen gemaakte afspraken in, gemeend dit wel te moeten doen op een buitenlandse site. Wereldkinderen heeft de onderzoeker gesommeerd dit te staken in het belang van de privacy van individuele kinderen en hun ouders.

Wereldkinderen heeft altijd het voortouw genomen in kwaliteitsverbetering ten aanzien van adoptieprocedures of haar projecten in de landen van herkomst. Het belang en de rechten van het individuele kind zijn de uitgangspunten. Wereldkinderen hoopt binnenkort de adoptieprocedure in Ethiopië weer te kunnen starten. We zijn blij dat wij voor kinderen die, zoals in het voorbeeld van Argos door hun moeder zonder enige zorg op straat worden achtergelaten, gezinnen in Nederland hebben die hen een liefdevol thuis willen bieden. De kwaliteit van de procedures staat voorop en daar zal door Wereldkinderen strikt op worden toegezien.