Blog: Namibië definitief opgeschort

5 April 2012

5 april 2012: Namibië definitief opgeschort

Geplaatst op 5 april 2012 by singlemamaviaadoptie

Sta je op een concrete landenwachtlijst…. wordt het contact ook direct weer opgeschort! Zoals ik in januari al meldde was er een vermoeden van kinderhandel en daardoor was het contact binnen een paar weken alweer tijdelijk opgeschort. Niet duidelijk was toen wanneer er weer begonnen kon worden met intakes voor dit land door de NAS. Sowieso was ik ook dan voorlopig niet aan de beurt, want met het aantal verwachtte adopties per jaar zou ik denk ik toch ook op zijn minst nog wel een jaartje moeten wachten voor ik op intake had kunnen komen, maar toch, er leek schot in de zaak te komen.

Tot gisteren. Toen kreeg ik een mail van de NAS waarin zij aangaven dat het Ministerie van Justitie een brief heeft ontvangen vanuit Namibië waarin wordt aangegeven dat het Ministerie in Namibië geen toestemming verleend voor adoptie naar Nederland. En Justitie respecteert dit. Ondanks dat de NAS aangeeft volledig samen te willen werken met de Namibische overheid, kunnen ze nu toch niet verder met de procedures. En het is ook niet duidelijk of en wanneer dit wel zou kunnen.

Dus wordt er aangegeven dat ze aspirant-adoptieouders op de wachtlijst voor Namibië aanraden te overwegen over te stappen naar adoptie uit een ander land. Leuk idee!! Welk land?? De mogelijkheden zijn zo beperkt, zowel voor singles als voor echtparen. Dus je stapt niet zomaar even over. Bij de NAS zijn er voor mij niet echt mogelijkheden, Haïti lijkt langzaamaan weer op te kunnen gaan starten met proefdossiers, maar daar zit ik bij lange na niet bij want ik sta niet eens op die landenwachtlijst. Nicaragua, Turkije, dit zijn landen waar bepaalde eisen gesteld worden waaraan ik niet wil of kan voldoen.

Dan zou je nog kunnen overstappen naar een andere vergunninghouder, zoals Kind & Toekomst. Maar daar loopt Lesotho heel langzaam, Nigeria is volgens mij nu ook gesloten, en China Special Focus is niet mijn keuze.

Dus…. wachten maar weer op nieuwe mogelijkheden. Het zou mooi zijn wanneer er eens duidelijkheid zou gaan komen over de mogelijkheden in Zuid-Afrika voor singles. Dit zou een contact moeten gaan worden via de NAS maar daar wordt al sinds september 2010 vol verwachting over gesproken, alleen gebeurt er nog steeds niets.

Dus…. lijkt pleegzorg voor mij nog niet zo’n gekke switch te zijn geweest. Natuurlijk is pleegzorg in de basis niet hetzelfde als adoptie, maar inmiddels weet ik er genoeg van om te weten dat ook pleegzorg bij mij zou passen, ondanks het tijdelijke karakter en de bijbehorende onzekerheid. Maar toch maakt dat het wel lastiger. Ik heb in ieder geval, voor mijn gevoel, mijn “aanbod”, dus in wat voor situatie ik een pleegkindje een thuis kan bieden, zo afgekaderd dat het zo zeker mogelijk is.

Alleen sta ik ook voor pleegzorg nu op de wachtlijst en ook daar is er geen duidelijkheid over hoe lang het gaat duren. In theorie kunnen ze volgende week bellen, maar het kan ook nog een jaar duren.

.