PvdA: adopties uit Ethiopië voorlopig stoppen

24 February 2013

zo 24 feb 2013, 19:20| lees voor

PvdA: adopties uit Ethiopië voorlopig stoppen

DEN HAAG -

De PvdA wil dat adopties uit Ethiopië voorlopig worden stopgezet. Eerst moet er duidelijkheid komen over de betrouwbaarheid van tussenpersonen in Ethiopië bij het adoptieproces..

PvdA-Tweede kamerlid Jeroen Recourt

Foto: Dijkstra

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zegt dat naar aanleiding van KRO Brandpunt zondagavond. In de uitzending komt een 15-jarig meisje aan het woord van wie de adoptie naar Nederland begin deze maand door de Ethiopische rechter is vernietigd. De biologische ouders van het meisje waren dood verklaard, maar bleken nog te leven.

Recourt wil dinsdag in het vragenuurtje opheldering van staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Teeven had eerder gemeld dat er feitelijk geen adoptiekinderen meer uit Ethiopië komen, ,,maar Brandpunt lijkt nu anders te hebben aangetoond'', aldus Recourt.

In het programma vertelt een Nederlandse adoptiemoeder dat adoptieorganisatie Wereldkinderen ook de biologische moeder van haar adoptiezoon heeft doodgezwegen terwijl ze nog in leven is. Sterker nog, ze is al jaren op zoek naar haar zoon. Kortgeleden heeft de hereniging plaatsgevonden.

Volgens Recourt zit het probleem primair in Ethiopië. ,,Daar zitten tussenhandelaren die andere bedoelingen hebben dan het belang van het kind. De oplossing moeten we hier vinden, door veel strenger toe te zien op dit soort adopties. Het is te makkelijk om met dit soort tussenpersonen in zee te gaan.''

Een oplossing is volgens de PvdA'er om te controleren of de ouders van het adoptiekind dood zijn. ,,De meeste ouders in Nederland adopteren vanuit de veronderstelling dat een kind wees is.''

Recourt pleit niet voor een definitief einde van adoptie uit Ethiopië. Maar totdat Teeven een en ander goed heeft uitgezocht, moeten adopties volgens het Kamerlid worden stilgelegd.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt in een reactie dat er in 2010 extra maatregelen zijn genomen om fouten bij adopties te voorkomen. Zo worden de overlijdensaktes van de ouders gecontroleerd. Sinds 2010 zijn er voor zover bekend geen adoptieproblemen uit Ethiopië bekend, aldus het departement.

.