Omstreden Babyhuis in Dordrecht gaat toch open

www.ad.nl
25 March 2013

Omstreden Babyhuis in Dordrecht gaat toch open

BEWAAR

ARTIKEL

20 REACTIES

Door: redactie

25-3-13 - 10:27 bron: Algemeen Dagblad

Oprichtster Barbara Muller (l) en penningmeester Marianne Wamelink. © archieffoto AD.

Staatssecretaris Fred Teeven ziet niets in de komst van het Babyhuis. Toch laat Barbara Muller, oprichtster van het Babyhuis, zich niet uit het veld slaan. 'Geen haar op mijn hoofd die er over denkt te stoppen, het Babyhuis aan de Brouwersdijk gaat gewoon open in september', zegt ze in het AD/De Dordtenaar.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven. © anp.

In het Babyhuis kunnen wanhopige moeders straks anoniem hun pasgeboren kindje achterlaten en desgewenst ook hulp krijgen.

Staatsscretaris Fred Teeven schrijft dat het achterlaten van pasgeboren kinderen in het Babyhuis strafbaar is. In antwoorden op Kamervragen, gesteld door de VVD in januari, stelt hij dat een moeder haar kind niet mag verlaten, met het oogmerk zich van het kind te ontdoen. Ook het geheimhouden van iemands afstamming is strafbaar.

Teeven stelt dat het Babyhuis in Dordrecht het te vondeling leggen van kinderen zou kunnen uitlokken. Daarnaast zou het leiden tot een toename van het aantal bevallingen zonder begeleiding.

Riskant

'Dat is medisch gezien riskant voor zowel de moeder als het kind,' aldus Teeven. 'Een kind heeft het recht zijn of haar ouders te kennen en door hen te worden verzorgd.'

Oprichtster van het Babyhuis Barbara Muller stelt hier tegenover dat het recht op leven in sommige gevallen zwaarder telt. 'Hoe belangrijk is het om je moeder te kennen, als de kans groter is dat je kunt leven zonder te weten wie je ouders zijn? Het recht op leven gaat simpelweg voor.'

'