NAS: Adoptions Czech Republic

August 2013

Tsjechië

In augustus 2013 heeft de NAS een werkbezoek gebracht aan de Centrale autoriteit van Tsjechië. Daarbij is de intentie uitgesproken om toe te werken naar een samenwerking voor het plaatsen van Tsjechische kinderen in Nederlandse gezinnen. De komende maanden zullen worden besteed aan het verder uitzoeken van een aantal juridische aspecten van de adoptieprocedure zoals die in Tsjechië van toepassing zijn.

De kinderen voor wie internationaal naar adoptiegezinnen wordt gezocht, zijn vrijwel zonder uitzondering van Roma afkomst en in de leeftijd van 1 tot 5 jaar (bij plaatsing van één kind tegelijk) of van 1 tot circa 8 jaar bij plaatsing van siblings. De nadruk zal liggen op het vinden van families voor kinderen met een special need, maar incidenteel wordt ook voor gezonde kinderen een gezin gezocht. Om voor deze procedure in aanmerking te komen moet u open staan voor special needs van medische risico's (drugsgebruik, incidenteel ook alcoholgebruik), sociaal belastte achtergronden (huislijk geweld) of medische special needs, zowel operabel als inoperabel.

Zoals het er nu naar uit ziet, zal het programma open staan voor gehuwden in een m/v relatie, alleenstaande vrouwen en alleenstaande mannen. Ook mogen in het gezin biologisch eigen kinderen zijn. Voor ieder kind wordt door een commissie in Tsjechië een keuze gemaakt uit meerdere beschikbare gezinnen. Bij gelijke geschiktheid wordt de voorkeur gegeven aan kleine, traditionele gezinnen.

.