U wilt een kind adopteren uit Nederland.

April 2015

U wilt een kind adopteren uit Nederland.

U denkt erover een kind te adopteren uit Nederland. Een kind adopteren is een ingrijpende beslissing, voor u maar ook voor het kind. In Nederland worden zeer weinig kinderen na hun geboorte afgestaan voor adoptie. De afgelopen 10 jaar ging het om gemiddeld 26 kinderen per jaar.

· Gezinsonderzoek

· Wanneer krijgt u met de Raad te maken?

· Aanvraag voor adoptie

· Informatie- en voorlichtingsbijeenkomsten

· De start van het gezinsonderzoek door de Raad

· Het gezinsrapport

· Er is een geschikte match

· Extra voorwaarden

· Stiefouderadoptie

· Meer informatie

Gezinsonderzoek

Een kind dat in aanmerking komt voor adoptie is een kwetsbaar kind. Adoptieouder zijn is een grote verantwoordelijkheid. Daarom maakt een gezinsonderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming altijd deel uit van de procedure voor adoptie. Op de website van de Stichting Adoptievoorzieningen (SAV) vindt u informatie over de volledige adoptieprocedure.

Meer informatie

· Website Stichting Adoptievoorzieningen (SAV): Procedure stap voor stap

Naar boven

Wanneer krijgt u met de Raad te maken?

De Raad voor de Kinderbescherming onderzoekt of u geschikt bent om een in Nederland geboren kind te adopteren. De Raad voor de Kinderbescherming doet een onderzoek naar u en uw thuis- en leefsituatie. Dit gezinsonderzoek duurt gemiddeld drie tot vier maanden. Zodra u geschikt wordt bevonden om een kind te adopteren, komt u op een wachtlijst. Wanneer er een geschikte match wordt gevonden, woont het kind eerst een jaar lang als pleegkind bij u. De rechter kan de Raad om onderzoek vragen. De Raad doet dan onderzoek naar het jaar waarin het kind bij u heeft gewoond en geeft de rechter een advies over de adoptie.

Naar boven

Aanvraag voor adoptie

Wilt u een Nederlands kind adopteren, dan moet u alle stappen doorlopen die ook gelden voor het adopteren van een kind uit het buitenland. Er is geen aparte procedure voor het adopteren van een kind dat in Nederland is geboren. U moet zich aanmelden bij Stichting Adoptievoorzieningen. Deze stichting toetst of u voldoet aan een aantal basisvoorwaarden om toegelaten te worden tot de adoptieprocedure.

Naar boven

Informatie- en voorlichtingsbijeenkomsten

Uw aanvraag wordt schriftelijk bevestigd door de Stichting Adoptievoorzieningen. U ontvangt vervolgens een uitnodiging voor een eerste informatiebijeenkomst. Besluit u daarna om de procedure voort te zetten dan volgen er nog vijf voorlichtingsbijeenkomsten over adoptie; over wat adoptie betekent voor het kind en uzelf. De Stichting Adoptievoorzieningen organiseert deze bijeenkomsten en u bent verplicht deze bij te wonen.

Naar boven

De start van het gezinsonderzoek door de Raad

Een Raadsonderzoeker onderzoekt en oordeelt of u geschikt bent als adoptieouder. In het onderzoek kijkt de Raad naar de beschermings- en risicofactoren in uw gezin. Onderwerpen die tijdens de gesprekken aan de orde komen, zijn uw kinderwens en uw motivatie om voor een adoptiekind te zorgen. De Raadsonderzoeker vraagt verder naar uw relatie, andere kinderen, godsdienst of levensovertuiging, inkomen en uw sociale netwerk. Ook wordt gevraagd naar uw levensverhaal: hoe heeft u uw opvoeding ervaren, hoe heeft u bijzondere gebeurtenissen verwerkt en welke invloed hebben deze ervaringen op uw opvoedvaardigheden. Verder wordt de bereidheid tot open adoptie besproken. Dit betekent dat er een vorm van contact is tussen de afstandsmoeder, het kind en u.

Aan het begin van het onderzoek moet u een gezondheidsverklaring overhandigen, die door een onafhankelijke arts is ingevuld. Het is belangrijk dat een adoptiekind een stabiel en veilig thuis krijgt. Als u ernstige gezondheidsklachten of een handicap heeft die veel aandacht vragen, kan dit nadelig zijn voor het kind. Tijdens het onderzoek vraagt de Raadsonderzoeker ook uw uittreksel uit het Justitieel Documentatie Systeem (JDS) op. Hierin staan alle misdrijven en een groot aantal overtredingen geregistreerd. De Raadsonderzoeker bekijkt of deze wellicht een risico vormen voor het adoptiekind.

Het besluit om een kind van een ander te willen verzorgen, opvoeden en adopteren moet een weloverwogen keuze zijn. Indien blijkt dat u nog vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaat of zwanger bent, wacht de Raad met het starten of voortzetten van het onderzoek. De Raad wil na de behandelingen of zwangerschap weten of u dan nog steeds voor adoptie kiest.

Naar boven

Het gezinsrapport

De Raad rondt het onderzoek af met een rapport. Als de Raadsonderzoeker het rapport met u doorneemt kunt u feitelijke onjuistheden laten aanpassen. In het rapport heeft de Raad uw verhaal opgeschreven. Ook beschrijft het rapport of u een adoptiekind een veilige en stabiele omgeving kan bieden en of u geschikt bent om een adoptiekind op te voeden.

Naar boven

Er is een geschikte match

In Nederland geboren kinderen worden zeer zelden afgestaan voor adoptie. Daarom is er een wachtlijst waar u op wordt geplaatst. Als er een geschikte match wordt gevonden, zal het kind eerst een jaar als pleegkind bij u wonen. Adoptie van een Nederlands kind is pas mogelijk als het kind één jaar bij u heeft gewoond. Na een jaar kunt u de rechter verzoeken om adoptie. De rechter kan de Raad om advies vragen. De Raad doet dan onderzoek naar het jaar waarin het kind bij u heeft gewoond. De biologische ouder kan nog op de rechterlijke uitspraak terugkomen. En als het adoptieverzoek bij de rechter ligt, kan de biologische ouder ook aan de rechter vragen om hem of haar alsnog voor het kind te laten zorgen. Dit betekent dat het minimaal een jaar lang niet vaststaat of u daadwerkelijk uw pleegkind kan adopteren.

Naar boven

Extra voorwaarden

Er zijn een aantal specifieke voorwaarden aan aspirant adoptiefouders die een in Nederland geboren kind willen adopteren.

• U moet bereid zijn tot enig contact met de ouder(s), wanneer die heeft aangegeven dat te willen.

• U moet begrip hebben voor de motieven die iemand in Nederland kan hebben om afstand te doen.

• U moet bereid zijn om het kind de voornaam (roepnaam) te laten houden die het van zijn ouder(s) kreeg.

• U moet emotioneel in staat zijn om te gaan met de onzekerheid van het eerste jaar waarin de adoptie nog niet definitief is maar u als pleegouder voor het kind zorgt. Het kind kan nog teruggeplaatst worden bij de eigen ouder.

• U mag niet ouder zijn dan 40½ jaar op het moment dat u op de wachtlijst geplaatst wordt. Net als bij adoptie van een kind uit het buitenland wordt gestreefd naar een leeftijdsverschil van maximaal veertig jaar tussen adoptiefouder en kind.

Naar boven

Stiefouderadoptie

Voor alle duidelijkheid: deze informatie gaat niet over de zogenoemde stiefouderadoptie (waarbij u het kind van uw partner adopteert) en ook niet om pleegouderadoptie (waarbij u als pleegouder met instemming van de ouders uw pleegkind adopteert dat al jaren in uw gezin verblijft). Wanneer dat aan de orde is, kunt u daarvoor een verzoek indienen bij een rechtbank. Een advocaat kan u adviseren over de procedure.

Naar boven

Meer informatie

· Website Stichting Adoptievoorzieningen (SAV)

· Website Rijksoverheid.nl: Adoptie

http://www.kinderbescherming.nl/wat_doet_de_raad/afstand_screening_adoptie_en_afstammingsvagen/adoptie_van_een_kind_uit_nederland/