Svenska adoptivföräldrarnas får vänta länge på besked

www.svt.se
25 August 2015

Svenska adoptivföräldrarnas får vänta länge på besked

Igår 20:06

De svenska adoptivföräldrarna Marcus Häger och Anna Glenngård Häger får vänta till 18 september på besked. SVT

De svenska adoptivföräldrarna Marcus Häger och Anna Glenngård Häger får vänta till 18 september på besked. Foto: SVT

I dag togs fallet med de svenska och danska adoptivföräldrarna i Kenya upp i rätten. Där beslutades att dna-test ska genomföras och att nästa förhandling där beslut ska fattas hålls inte förrän den 18 september.

SVT har de senaste dagarna berättat om två svenska och en dansk familj som är i Kenya för att adoptera. De har levt med sina adoptivbarn i sju månader, men i fredags tvingades de lämna tillbaka barnen eftersom möjliga kenyanska släktingar har trätt fram.

Beslut om placering i veckan

För de svenska, den danska och de kenyanska familjerna betyder detta nästan en månads väntan på beslut. Under tiden kommer barnen troligen att vistas på barnhem. Exakt var kommer beslutas i den här veckan. Det är dock klart att de inte kommer bo hos sina adoptivfamiljer.

Ingen av de berörda familjerna var närvarande vid förhandlingen i dag. Istället var det juridiska ombud som företrädde den kenyanska adoptivmyndigheten CWSK och de kenyanska adoptivorganisationerna. Även juridiska ombud för familjerna fanns på plats.

Dna-testen lär bli avgörande

Det förefaller som att dna-testen kommer att vara det avgörande för var barnen i slutändan ska placeras. Om de kenyanska familjerna som trätt fram visar sig vara släkt med barnen kommer troligen därför vårdnaden hamna hos dem.

SVT har under dagen flera gånger varit i kontakt med CWSK, men de har inte återkommit med någon kommentar kring fallet. Exakt vad som gått fel i processen är fortfarande oklart. Men klart att de berörda barnen är de som drabbats allra hårdast i denna komplicerade historia.

Afrikakorrespondent, Nairobi

Johan Ripås johan.ripas@svt.se

Publicerad:24 augusti 2015 - 20:06

Facebook(47)TwitterE-postSkriv ut

STRID OM ADOPTIONER I KENYA

A