POLEN WIL DAT GEADOPTEERDE JONGEN (7) TERUGKEERT NAAR VADERLAND

www.hln.be
8 October 2016

GOOIK 08/10/2016 - 04u13

POLEN WIL DAT GEADOPTEERDE JONGEN (7) TERUGKEERT NAAR VADERLAND

"We worden zelfs van ontvoering beschuldigd"

Lieven Boelens samen met zijn adoptiezoontje Michiel. - Foto Mozkito

Lieven Boelens samen met zijn adoptiezoontje Michiel. - Foto Mozkito

De Poolse autoriteiten eisen dat Michiel (7), de adoptiezoon van Lieven Boelens en zijn echtgenote, terugkeert naar zijn land van herkomst. Problemen met de procedure, zo wordt beweerd. Maar ook de term 'ontvoering' wordt niet geschuwd. "Terwijl Michiel zelf niet eens wil terugkeren", zucht Lieven.

MICHIEL ELINCKX

Lieven en zijn vrouw, die in Gooik wonen, weten onderhand wel wat adoptie is - ze hebben ook twee kinderen uit Kazachstan. Via het adoptiebureau vzw Het Kleine Mirakel leerden ze de 7-jarige Poolse jongen Mikal kennen. Zijn ouders werden niet langer in staat geacht om voor hem te zorgen en Mikal was ondergebracht in een pleeggezin. Maar een rechter had ook al beslist dat de jongen in aanmerking kwam voor adoptie door buitenlanders.

"Alles was in kannen en kruiken", vertelt Lieven. "We doorliepen alle procedures en kregen groen licht van de rechter. Maar er bleek plots een kink in de kabel te zitten: de pleegouders van Mikal gingen niet akkoord met de adoptie. Ze tekenden beroep aan tegen de beslissing van de rechter, al heb ik geen idee waarom. Die pleegmoeder werd inderdaad aangesteld als voogd, maar het was vrij duidelijk dat dit over een beperkte periode ging."

Poolse pers

In afwachting van de uitspraak in beroep verbleven Lieven en zijn vrouw maandenlang met Mikal, die ondertussen de naam Michiel gekregen had, in een hotel in Polen. Verre van ideaal, en na twee maanden besloten ze om terug te keren naar België. Mét Michiel. "Ondertussen schakelden zijn pleegouders de Poolse pers in", vervolgt Lieven. "Ze schreven verhalen over ons en Michiel. Persoonlijke dingen die niet thuishoren in een krant. Dat heeft ons geraakt... Maar we waren ervan overtuigd dat Michiel bij ons hoort. Eens je hem gezien hebt, is hij je zoon. Hij voelt zich enorm goed bij ons. We zijn zo ontzettend dankbaar dat hij in ons leven gekomen is."

De Poolse pleegouders van Michiel gingen echter nog een stapje verder: ze dienden een nieuwe aanklacht in tegen Lieven en zijn vrouw. "Ze willen dat Michiel terugkeert naar Polen", vertelt Lieven. "De Poolse autoriteiten hebben dat verzoek overgemaakt aan het kabinet van minister van Justitie Koen Geens. Wat er nu zal gebeuren? We hebben geen flauw idee. Maandag kunnen we het dossier inkijken. Ik vermoed dat ze de procedure op de lange baan willen schuiven. Maar dat Michiel ontvoerd zou zijn, is een hallucinante claim. Hij wil helemaal niet terug naar Polen, hij is gelukkiger bij ons. De Poolse rechter heeft ons ook geschikt geacht als ouders. Als we die niet meer mogen geloven, wie dan nog wel? Ik mag er niet aan denken dat ze Michiel weer van ons zouden afnemen. In deze zaak is er maar één echt slachtoffer: Michiel. Hij voelt dat er iets niet ok is. Het is jammer dat zijn pleegouders niet constructief willen meewerken. Michiel heeft ondanks zijn leeftijd al heel wat meegemaakt. Hij verdient een warm gezin waarin hij zich thuis voelt."