Kortgeding: Brandpunt over adopties uit Ethiopië

5 November 2011

Kortgeding: Brandpunt over adopties uit Ethiopië

Posted on januari 5, 2011 by eremelamela

Zondag, 9 januari besteedt het Nederlandse actualiteitenprogramma Brandpunt (KRO) een uitzending over adopties uit Ethiopië.

“Naast een algemeen beeld zal vermoedelijk één bemiddeling worden uitgediept. Het betreft de case van twee meisjes, waarvan adoptieouders en biologische ouders volledig toestemming hebben verleend aan de adoptie en ook elkaar in Ethiopië hebben ontmoet, maar waar in de rechtbank uitspraak staat dat de biologische ouders zijn overleden.” (c) Wereldkinderen

Zondag, 9 januari, Nederland 2, KRO, 22.15 Brandpunt

—–

HILVERSUM – Bij de rechtbank in Amsterdam dient vrijdagochtend een kort geding over de inhoud van een reportage over adopties uit Ethiopië van KRO Brandpunt. Dit maakte de omroep donderdag bekend. Een omroepwoordvoerster wil niet zeggen wie het kort geding heeft aangespannen.

De KRO wil een reportage over de adoptie van het 12-jarige Ethiopische meisje Betty zondagavond integraal uitzenden en weigert de reconstructie aan te passen. De omroep vertrouwt erop dat de rechter de gehele uitzending intact laat.

Volgens de KRO laat de reportage zien dat er nog steeds heel veel mis is rondom adopties uit Ethiopië. Verslaggever Aart Zeeman ontdekte dat er wordt gesjoemeld met geboortebewijzen en dat biologische ouders worden misleid. Volgens onderzoekers in de reportage is er in Ethiopië in veel gevallen sprake van kinderhandel. (ANP)

)