Commissie Welzijn houdt extra zitting over mogelijk gesjoemel met adopties uit Ethiopië

www.hln.be
2 May 2019

Commissie Welzijn houdt extra zitting over mogelijk gesjoemel met adopties uit Ethiopië

ttr 02 mei 2019 18u10 Bron: belga

DEEL VIA FACEBOOK TWEETREAGEER

Wege en Chucha (links en midden) werden geadopteerd, hun oudste zus Emebet bleef achter in Ethiopië. Sinds ze haar eind 2014 terugvonden, bezoeken ze haar elk jaar.

RV Wege en Chucha (links en midden) werden geadopteerd, hun oudste zus Emebet bleef achter in Ethiopië. Sinds ze haar eind 2014 terugvonden, bezoeken ze haar elk jaar.

BINNENLAND De Commissie Welzijn van het Vlaams parlement komt volgende week donderdag uitzonderlijk nog eens samen om de mogelijk frauduleuze adopties uit Ethiopië te bespreken. Dat bevestigt de woordvoerder van bevoegd Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V).

Het Vlaams parlement heeft de werkzaamheden voor de verkiezingen vorige week al afgerond, maar de leden van de Commissie Welzijn worden toch nog eens opgetrommeld om de mogelijk frauduleuze adopties uit Ethiopië onder de loep te nemen. Dat gebeurt op vraag van N-VA-parlementslid Lorin Parys.

Lees ook

N-VA vraagt Vandeurzen (CD&V) om onderzoek naar Ethiopische adoptiefraude

Het dossier draait rond de 936 Ethiopische kinderen die tussen 1997 en 2017 naar Vlaanderen zijn gekomen via adoptie. Bij de adoptieprocedures zijn mogelijk fouten gebeurd, bleek afgelopen weekend uit een getuigenis van een 17-jarig meisje in onze krant Het Laatste Nieuws. Intussen zijn al verschillende getuigenissen opgedoken met gelijkaardige verhalen. Zo zouden biologische ouders onterecht dood zijn verklaard, of werden kinderen onder druk gezet om te liegen over hun leeftijd.

De extra zitting staat gepland voor donderdagnamiddag. Ook minister Vandeurzen zal daarbij aanwezig zijn, zegt zijn kabinet. De minister zei begin deze week al dat hij openstaat voor een onderzoek naar de kwestie. Ouders of kinderen met vragen kunnen aankloppen bij de betrokken adoptiedienst of bij het Vlaams Centrum voor Adoptie, klonk het nog.

.