Belangengroep Indiaas Geadopteerden Nederland: Toelichting ondertekening gezamenlijk plan UAI.

6 June 2019

Toelichting ondertekening gezamenlijk plan UAI.

Waarom heeft Belangengroep Indiaas Geadopteerden Nederland het plan van UAI getekend?

We zijn het allemaal eens over het feit dat er goede passende nazorg moet komen, dat dossiers kosteloos opgevraagd moeten kunnen worden en dat er dan ook hulp is om dossiers te "lezen" net als DNA uitslagen en dat geadopteerden een vergoeding in de vorm van een persoonlijk budget moeten krijgen. Graag wil ik nogmaals benadrukken waarom Belangengroep Indiaas Geadopteerden Nederland het plan van UAI ondertekend.

In het plan staat namelijk dat we graag een persoonlijke vergoeding voor de geadopteerde zien zodat zij zelf kunnen kiezen waaraan ze dit uitgeven. Als zij behoefte hebben om een OCI, therapie, zoektocht of rootsreis etc. te bekostigen moet dit mogelijk zijn.

Daarnaast pleiten we voor subsidiëring van de belangenorganisaties in de landen van herkomst. Waarom? Zij hebben de kennis, expertise, ervaring én resultaten. Het netwerk is er al waarom hier geen gebruik van maken en zelf het wiel uit willen vinden? Dit kost téveel tijd en téveel geld, dat hebben en krijgen we nu eenmaal niet

Het is een ontzettend ambitieus en mooi idee om een keuze te hebben in een organisatie die zoekt in India maar totaal niet realistisch natuurlijk. We willen benadrukken dat het altijd vrij staat om zelf te zoeken. Als jijzelf, je detective, advocaat of je social worker niet slaagt, is er voor Indiaas geadopteerden namelijk maar één organisatie die zoekt in India en dat is ARC/ACT. De overheid gaat namelijk niet elk willekeurige detective of social worker in India "sponsoren" en ook niet alle geadopteerden van nederland zo'n X-groot bedrag geven waarvan je een zoektocht van kan voltooien. Stel dat de overheid zegt dat geadopteerden een persoonlijk budget krijgt voor zoektochten dan nemen ze waarschijnlijk de gemiddelde prijs van een zoektocht van elk land en kom je uit op bijv. €1000. Hier kun je over het algemeen, uitzonderingen daar gelaten, niet van zoeken in India. Daarentegen als de organisaties gesubsidieerd worden, worden zoektochten voor een fatsoenlijke prijs mogelijk.

ACT is gevestigd in Nederland, heeft aantoonbaar; de feiten, cijfers + (beste) resultaten en is dus ook meteen ons beste kans. Zijn wij die bereid te pakken? JA!!

Één van de andere hoofdredenen om het plan van UAI te tekenen is het feit dat, als de subsidiëring van belangenorganisaties in de landen van herkomst doorgaat, niet alleen Indiaas geadopteerden hierbij gebaat zijn maar ook geadopteerden uit andere landen. Het gaat hier om het gezamenlijk belang. Wij kunnen het namelijk niet verantwoorden om het niet te tekenen gezien het feit dat Indiaas geadopteerden, naar ons inzien, niks te verliezen hebben.

We hebben voor deze beslissing al onze belangen, persoonlijke kwesties/conflicten, vooroordelen etc. aan de kant gezet om deze weloverwogen te kunnen nemen, kijkend naar de toekomst, wat er nodig is maar ook wat daadwerkelijk realistisch en haalbaar is.

Met vriendelijke groet,

Savida Das
Nandita Steinmann
Anice Das