Interlandelijke adoptie - UNICEF

17 June 2019

International adoption

Intercountry adoption is the cutting of legal family ties between a child and the biological parents, and the inclusion of the child in a new family, in another country. Because in some countries there is too little supervision and control of proper implementation of adoption (as described in the Hague Adoption Convention), many children are insufficiently protected against risks such as illegal adoption or child trafficking. In addition, there are often other family members who can take care of the child, or there are other local childcare options. In other words; In many cases, international adoption is not in the best interests of the child.

What does UNICEF think?

Every child has the right to grow up with his parents. If that is not possible and adoption is considered, the best interests of the child are paramount. UNICEF believes it is very important that the adoption procedures are in line with the Hague Adoption Convention. More needs to be invested in strengthening national youth protection systems, such as foster care, parenting support for parents, temporary residential care, and possibly national adoption. In many cases, the international adoption as it currently takes place is not in the best interests of the child.


What does UNICEF do?

If a child cannot grow up with its parents, UNICEF ensures that it is investigated whether childcare is possible in its own environment. Preferably with family, in their own community or in a local foster home. Only if that is not possible can international adoption be considered. The adoption process must be in line with the Hague Adoption Convention. UNICEF supports governments of different countries with the de-institutionalization process: children who grow up unnecessarily separated from their parents in children's homes are reunited with their families. In addition, UNICEF cooperates with Social Affairs ministries in the monitoring and accreditation of children's homes. In addition, UNICEF supports replacement care for children and we work with governments to improve adoption procedures.

Dutch:


Interlandelijke adoptie

Interlandelijke adoptie is het doorsnijden van de juridische familiebanden tussen een kind en de biologische ouders, en het opnemen van het kind in een nieuwe familie, in een ander land.

Omdat er in sommige landen te weinig toezicht en controle is op een goede uitvoering van adoptie (zoals beschreven in het Haags Adoptieverdrag), zijn veel kinderen onvoldoende beschermd tegen risico’s als illegale adoptie of kinderhandel.  

Daarnaast zijn er vaak andere familieleden die de zorg voor het kind op zich kunnen nemen, of zijn er andere lokale opvangmogelijkheden. Met andere woorden; interlandelijke adoptie is in veel gevallen niet in het belang van het kind.  

Wat vindt UNICEF?

Ieder kind heeft het recht om op te groeien bij zijn ouders. Als dat niet kan en adoptie wordt overwogen, staat het belang van het kind voorop. UNICEF vindt het van groot belang dat de adoptieprocedures in lijn zijn met het Haags Adoptieverdrag. Er moet meer worden geïnvesteerd in het versterken van nationale jeugdbeschermingssystemen, zoals pleegzorg, opvoedingsondersteuning voor ouders, tijdelijke residentiële zorg, en eventueel nationale adoptie. De interlandelijke adoptie zoals die nu plaatsvindt, is in veel gevallen niet in het belang van het kind. 


Wat doet UNICEF?

Kan een kind niet bij zijn ouders opgroeien, dan zorgt UNICEF ervoor dat wordt onderzocht of er opvang in de eigen omgeving mogelijk is. Het liefst bij familie, in de eigen gemeenschap of in een lokaal pleeggezin. Pas als dat niet kan, mag interlandelijke adoptie worden overwogen. Het adoptieproces moet in lijn zijn met het Haags Adoptieverdrag.  

UNICEF ondersteunt regeringen van verschillende landen met het de-institutionaliseringsproces: kinderen die onnodig gescheiden van hun ouders opgroeien in kindertehuizen, worden herenigd met hun familie.?Daarnaast werkt UNICEF samen met ministeries van Sociale Zaken bij de monitoring en accreditatie van kindertehuizen. Bovendien ondersteunt UNICEF vervangende zorg voor kinderen en werken wij samen met overheden om adoptieprocedures te verbeteren.